Калин Гайтанджиев, психолог и психотерапевт, е първият гост в новия

...
Калин Гайтанджиев, психолог и психотерапевт, е първият гост в новия
Коментари Харесай

“Воня на потни мъже и врата, която не се отваря отвътре”. “В тренда” за затвора с Калин Гайтанджиев

Калин Гайтанджиев, психолог и психотерапевт, е първият посетител в новия подкаст на „ В тренда ”. 10 години от професионалния си живот той прекарва в пандиза в София, където пробва да промени дневния ред на лишените от независимост. След несполучлив опит да пречупи сиситемата, Гайтанджиев се пренасочва и става учебен психолог. Част от времето си посвещава и на систематичната терапия.

Така Калин Гайтанджиев влиза „ В тренда ”, с цел да опише насъбраните през годините неразказани истории – през очите на пандизчиите, мислите на учениците до фамилните неволи.

„ Първото чувство, когато влязох в Софийския затвор, беше на сетивно равнище. То е обвързвано с аромата и вонята. Миришеше на белина, остаряла лой и доста потни мъже. Другото нещо, което усещаш на сетивно равнище, е чуването на една врата, която се тряска. Изтръпваш, тъй като знаеш, че не можеш да се върнеш обратно. Вратата, когато влизаш в коридора на наказаните, не се отваря от вътрешната страна. Усещането е злокобно ”, описа Гайтанджиев пред водещия Тодор Пантилеев.

Той ясно помни и инструкциите, които му дават по-опитните сътрудници. „ Те са зад решетката и са врагът, а ти би трябвало да доминираш непрестанно над тях, тъй като в случай че не го правиш, те ще те смачкат. Това е една от пречките тази институция да извърши ролята си в частта да ресоциализира индивида, който е вътре ”, изясни психологът.

Гайтанджиев добави, че се е трансформирал в това, което системата е желала от него. Започнал е да се постанова на лишените от независимост.

С годините той осъзнава, че най-важно е фамилията. „ В фамилиите атмосферата постоянно се задава от огромния човек. Родителите основават един незабележим облак, който дава чувството за смисъл, равнопоставеност и който кара индивида като персона да има умеенето да продължи ”, сподели още той. По думите му, когато атмосферата в фамилията е изтъкана от боязън и неустановеност, дребният човек става нерешителен и стартира да изпитва боязън.

Целия диалог с Калин Гайтанджиев може да гледате във видеото и да чуете в аудиофайла.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР