Каланик напусна мястото си на изпълнителен директор през декември и

...
Каланик напусна мястото си на изпълнителен директор през декември и
Коментари Харесай

Травис Каланик върна напрежението в Uber

Каланик напусна мястото си на изпълнителен шеф през декември и се очакваше да е по-дистанциран от измененията в Uber

© Danish Siddiqui Още по тематиката
Новият изпълнителен шеф приготвя Uber за излизане на борсата

Първичното обществено предложение би трябвало да се случи в идващите две години
31 авг 2017
Uber избра Дара Косровшахи за нов изпълнителен шеф

През последните 12 години мениджърът управляваше туристическата онлайн организация Expedia
28 авг 2017
Ключов вложител в Uber желае съдът да в профил Травис Каланик от борда

Benchmark Capital счита, че основателят е прикривал редица проблеми на компанията и по този начин й е навредил
13 авг 2017

Възможно е последният скандал в компанията да докара и до правна интервенция, като вложителят Benchmark към този момент се обърна към съда за проблемите в Uber Основателят на Uber Травис Каланик, който подаде оставка като изпълнителен шеф по-рано през годината, разгласи, че е предложил за предопределение двама нови шефове, написа Reuters. Това е неочакван ход от страна на Каланик, за който се предполагаше, че ще се дистанцира от Uber и ще остави дейностите да се диктуват от неговия заместител отпред на компанията, Дара Косровшахи. Косровшахи не съумява да се оправи със задачата да показа Uber като реформирана компания и да преструктурира борда на шефовете. Каланик към момента е част от борда на шефовете, макар че вложителите в компанията са с разединени в това дали той би трябвало да остане в него както и дали би трябвало да може да номинира нови хора за шефове.

Benchmark Capital, един от най-големите вложители в Uber и съществена движеща мощ зад напускането на Каланик на най-високия пост в компанията, отхвърли да разяснява обстановката. От самата Uber излязоха с изказване, че са сюрпризирани от дейностите на Каланик. Той напусна поста си, откакто напрежението върху него се усили и бяха разкрити редица обстоятелства по отношение на " токсичната просвета " в Uber, включваща и следствие за подкупи. Инвеститорите тогава показаха, че напускането на Каланик е значима стъпка към подобряването на бизнес културата в компанията.

Кого номинира Каланик

Травис Каланик, който остава един от най-големите акционери в съоснованата от него компания, е номинирал за постове в компанията някогашния изпълнителен шеф на Xerox Урсула Бърнс, както и някогашния изпълнителен шеф на Merill Lynch Джон Тейн. " Предлагам тези имена в миг, в който бордът на шефовете желае трагично да преструктурира компанията и да промени съотношението на правата за гласоподаване. Изключително значимо е целият ръб да застане на една страна, с цел да се случи такава смяна. Смятам, че това може да стане с големия опит, който имат Джон и Урсула ", разяснява Каланик.

Към края на предходната седмица, преди предложенията на Каланик, Uber имаше общо девет шефа. Източник от компанията разяснява, че Каланик е дал предложенията си откакто новия изпълнителен шеф на компанията Косровшахи към този момент е начертал своя личен проект за предопределение на шефове. Те би трябвало да бъдат гласувани на трети октомври. Желанието на Косровшахи е една от двете следени от Каланик позиции да бъдат трансферирани на японската SoftBank, която обмисля огромна инвестиция в Uber.

Изненада за Uber

От Uber към момента не са дали съответен отговор на запитванията по отношение на обстановката. От компанията разясниха само, че изказването на Каланик и неговите номинации са " цялостна изненада " за Uber и борда на шефовете. Инвеститорите в компанията не престават да са разединени по отношение на самия Каланик. Рон Бъркъл от Yucaipa Companies, вложител, който поддържа Каланик, разяснява, че предложенията му са положителни. " Бърнс и Тейн са умни, висококачествени хора ". От другата страна обаче са по-големи вложители, като Benchmark Capital, поради които Каланик трябваше да напусне поста си през август. Yucaipa и други вложители пък считат, че Benchmark би трябвало да се отдръпна от Uber и да спре да постанова мнението си в компанията. Възможно е последният скандал в компанията да докара и до правна интервенция, като Benchmark към този момент се обърна към съда за проблемите в Uber през август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР