Каквото имам да кажа, ще го кажа в България, това

...
Каквото имам да кажа, ще го кажа в България, това
Коментари Харесай

Гешев остана под 20 мин. в ЛИБЕ: Ще говоря в България след указа на президента

" Каквото имам да кажа, ще го кажа в България ", това съобщи основният прокурор Иван Гешев, откакто беше изслушан на закрито съвещание на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Европейския парламент в Страсбург. Извънредната среща бе отдадена на обстановката в България.

" Ще изчакам решението на президента Радев и Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа тогава ", сподели още той. Гешев остана в залата по-малко от 20 минути.

" Обсъждахме значими въпроси като правовата страна и върховенството на закона, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски сътрудници ", разяснява още основният прокурор.

В понеделник с 16 гласа “за ” и в негово неявяване Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава Иван Гешев да не е основен прокурор и предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за освобождението му. По същото време Гешев евентуално към този момент бе дошъл в Страсбург, където през днешния ден се очкваше да направи разкрития за корупция. Румен Радев няма период, в който да подпише или не указа за отстраняването на основния прокурор.

Мониторинговата група на Екологичен потенциал е основана през 2018 година след убийството на публицистиката Дафне Галиция в Малта. Целта й е да наблюдава процесите в страните членки, в които е открито, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона и гражданските свободи. Тя е дребна, само че с голямо въздействие. Състои се от едвам 14 евродепутати – по двама представители на всяко политическо семейство.

Елена Йончева е единствената българка, която взе участие в този развой. Тя се причислява към екипа през 2020 година, когато България е сложена под наблюдаване - за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на основния прокурор, медийната независимост, битката с корупцията и развиването на знаковите следствия на политици, в това число „ Барселонагейт “, фотосите с кюлчетата и пачките в чекмеджето на тогавашния министър председател Бойко Борисов, записа, в който той споделя, че ще унищожи политически съперник и други

Попитана за резултатите от работата на групата, част от Екологичен потенциал, самата Йончева дава Малта за образец: След убийството на журналистката групата направи няколко визити на място, събра информация, изслуша представители на властта. И след този напън да има повече изясненост по случая, в последна сметка министър председателят на Малта подаде оставка.

14-членният екип излиза с съответни изводи, отчети, които се разискват от време на време в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал (LIBE). Наблюденията му са част и от годишните отчети за върховенството на закона, които Европейската комисия показва за всяка страна членка.

На съвещанието на 13 юни покана да приказват по делото “Барселонагейт ” пред мониторинговата група в Страсбург получиха основният прокурор Иван Гешев и заместител министъра на праовсъдието Емил Дечев. Самият Бойко Борисов, в качеството му на министър председател, е канен два пъти в Екологичен потенциал, с цел да бъде изслушан за България. Но и двата пъти той отхвърли да отиде.

Случаят „ Барселонагейт “ е прочут в редица европейски страни. По него и евродепутатката Елена Йончева е давала многочислените изявленията – в испански, британски, белгийски, швейцарски и други международни медии. Попитана за какво в България огромните медии и малките екрани не отразяваха „ Барселонагейт “ и за косвеното самопризнание на публицист, че върху тях е имало напън от регулаторите, тя сподели – „ Трябва да се разкрие механизмът, по който се оказва напън върху нашите сътрудници. Кой и по какъв начин го реализира. Ако не намерим отговори, няма да напреднем. “ Непосредствено преди разпита на основния прокурор Гешев, тя още веднъж се закани,мче няма да разреши такива значими каузи да бъдат “замитани под килима ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР