Каквото и да предприеме Бойко Борисов към своите все по-малко

...
Каквото и да предприеме Бойко Борисов към своите все по-малко
Коментари Харесай

Скандалът „дом за Цецо“ – плъховете плуват към потъващия кораб

Каквото и да предприеме Бойко Борисов към своите все по-малко именити и все по-богати съпартийци Цецо Цветанов и Цецка Цачева то няма да свърши работа. Освен премахване. Два месеца преди изборите може това да е мъчно решение, само че единственото избавително.
Митът, че Цветанов е незаместим, е основан и се поддържа от самия него. За някои локални гаулайтери може и да е подобен, само че за елементарните почитатели и симпатизанти от дълго време не е. Важен е досега, в който има власт да урежда назначения. Когато вълшебната кадрова пръчица му бъде отнета – се трансформира в богато нищо. Която й да е партия от огромните, разполага с задоволително фрагменти, превъзхождащи в доста връзки несменяемите титуляри. Някога Искра Фидосове бе от „ незаменимите “ - през днешния ден е спомен от нафталина. Депутати и министри от ГЕРБ преди време също подвигнаха олелия, че напущат и вършат различна групировка. Нищо не излезе.

Лютви Местан бе водач на Движение за права и свободи и всички край него го превъзнасяха, че е най-бляскавият правоприемник на Доган. Когато Доган и Пеевски го отстраниха, изчезна и целият искра и през днешния ден никой не разяснява и помпозните му изречения.

Дори Касим Дал, несъмнено един от най-влиятелните, достоверни и уважавани водачи на придвижването не съумя да сътвори мощна опция.

Корнелия Нинова избави Българска социалистическа партия от някои „ безконечни престижи “, които още се пробват да подвигат олелия към себе си, само че животът ги изтласка в политическата канавка. Периодичните им опити да основават звук и тра-ла-ла по конгреси и пленуми единствено потвърждава тяхната избледнялост.

Историята рядко помни политици, в случай че не са имали и други гении като Цезар, Цицерон, Наполеон, де Гол, Чърчил, Сталин, Бисмарк и може би за нас Петко Каравелов и Стамболов.

Ако Борисов събере кураж да в профил Цветанов и Цачева, ще върне ГЕРБ в мача за идните европейски избори. Младите и трезвите хора в ГЕРБ ще го поддържат. Кариеристите ще се снишат – те по този начин оцеляват. Ще отнеме и причини от своите критици. Защото от дълго време е време за радикални дейности. Хората се умориха от кухи обещания, увъртания, операции и неистини – всичко, което бълва всеки ден Цветанов. Цачева и Рашидов по-рядко, само че със същия неприветлив резултат. До някое време това единствено уморява, само че към този момент омерзява.

Съпоставянето с Българска социалистическа партия и натякването за привилегиите на комунистическия хайлайф е неверен ход. Сравнението е неуместно на фона на обществените и непублично обсъжданите корупционни истории, свързани с политици, министри, прокурори, ченгета и прочие Скандалът с Цветанов, Цачева, Горанов, Рашидов и други е копи пейст на модела „ за Политбюро всичко по второ направление “. Само дето не им носят храна от хотел „ Рила “, само че пък ги захлебват от хотел „ Берлин “…

Ако и този път ни сервират официални инспекции на абсурда, обстановката ще се усложни до степен на рецесия. Съмненията, че мощните на деня постоянно излизат „ в бяло “ толкоз са натежали, че е нужно напълно малко безсрамие в същата посока, с цел да се отприщи нещо, което мъчно може да се дефинира сега. Който е пропуснал събития като тези в Унгария 1956, Чехия – 1968 и Полша – 1980 ще би трябвало да навакса по някакъв метод недостига на либерален подтик и опит.

Мнозина считат, че Борисов е в мъчно състояние, тъй като бил прочувствено привързан с Цветанов, даже и с Цачева. Само че сантиментите не важат в политиката, а когато някой им се отдаде – се проваля. Който им се поддава – губи. Ситуацията е такава, че с цел да избави ГЕРБ, ръководството и себе си Борисов би трябвало да реже. Големия модернизатор Ли Куан Ю, някогашен министър председател на Сингапур бе споделил: За да преборите корупцията, вкарайте в пандиза трима свои другари. Вие знаете за какво, и те знаят за какво.

Възможно е, несъмнено, Борисов да избере разновидността „ всичко е законно “. Само че това ще го вкара в още по-големи проблеми, тъй като ще е наложително „ изпиране “ на малоумните дейности на пазарувалите новобогаташи-политици. Което пък подсигурява окончателния срив в доверието към прокуратура, Национална агенция за приходите, КОНПИ и прочие Не че в този момент го има. Просто ще изгубят дефинитивно наличие и смисъл. Изкушавам се да напомня Чърчиловото определение за строя, който сякаш сме погребали, а продължаваме да му вършим изкуствено дишане. Социализъм, съгласно него, е когато плъховете плуват към потъващия транспортен съд.

Цецо се изпъчи от Велико Търново: Ако се потвърди, че всичко към покупката на жилището ми е законно, някой иска ми се извини ли?! Тази увереност, какъв ще е резултата, е страшна безочливост. Тя отвращава най-вече. Който не го осъзнава, към този момент е в моргата.

Ами в случай че инспекцията се извърши както би трябвало, тогава какво? Все има един първи път.

Чуват се и догатки, че Цецо е недостижим, тъй като можел да проговори. Да проговори защо? Това не е ли самопризнание, че сме на пиратски транспортен съд? И Пеевски можел да проговори – плашат други. Цацаров можел да проговори, щото нали… Никой няма да проговори, тъй като са страхливци. Защото ги свързват тежки зависимости. Просто би трябвало да бъдат изхвърляни от борда един по един. За освен това нямаме просвета и воля. Чакаме от вътрешната страна да се почнат или да ги натиснат извън. Както евентуално е станало и в последния случай. Особености на българската реалност.

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР