Каквото и да кажем, ще е малко да опише вкуса

...
Каквото и да кажем, ще е малко да опише вкуса
Коментари Харесай

Божествена еклер торта

Каквото и да кажем, ще е малко да опише усета на тази в действителност божествена еклер торта

Необходими Продукти

за тестото


● вода - 240 мл
● масло - 70 г
● сол - 1 щипка
● брашно - 100 г
● яйца - 4 бр.

за яйчния крем


● яйца - 2 бр.
● захар - 300 г
● прясно мляко - 1 литър
● брашно - 120 г
● ванилия - 1 ампула
● течна сметана - 100 мл

за сметановия крем


● течна сметана - 200 мл
● пудра захар - 3 с.л.

за глазурата


● течна сметана - 100 мл
● шоколад - 100 г
● масло - 50 г

Начин на подготвяне

За яйчния крем разбивате яйцата с част от захарта, прибавете 300 мл от млякото и брашното, разбийте до гладка примес.

Смесете останалите мляко и захар в железен съд и поставете на слаб огън към 5 минути да загрее. Сипете яйчната примес и ванилията към топлото мляко, бъркате с шпатула до момента в който се сгъсти.

Снемете съда от котлона и завийте със стреч фолио, оставете на студено място да се охлади изцяло. След като се охлади, в купа разбийте сметаната на бухнал крем и добавяйте на части яйчения крем до еднороден бухнал крем.

За пареното тесто в тенджера смесете водата, маслото и щипка сол, поставете на мощен огън да заврят. Изсипете брашното едновременно във врящата вода и пламенно бъркайте до момента в който тестото стартира да се отделя от стените на тенджерата. Свалете от огъня и оставете да се охлади изцяло.

Към охладеното тесто добавяте яйцата едно по едно, при непрестанно бъркане. Поставете тестото в правоъгълна тава с размери 28 /20 и разпределете отмерено по дъното благодарение на шпатула. Печете в авансово нагрята на 180 градуса фурна.

За глазурата загрейте сметаната и прибавете начупения шоколад на части и маслото, бъркайте до момента в който се разтопят и получите еднородна гладка примес. Отделно разбийте сметаната със пресятата пудра захар на бухнал гъст крем.

Вече е ред на самото сглобяване на тортата. Притиснете с длани блата да се изравни (при печенето леко се е поиздул), разстилате върху него яйчния крем и го изравнете с шпатула.

Върху него разрушената сметановия крем и още веднъж отмерено изравнете. Накрая полейте с охладената глазура и изравнете. Много вкусна еклерова торта с доста крем и шоколад. Следвайте буквално, малко по малко и се наслаждавайте.

Божествената еклер торта е неустоима.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР