Какво усещате, когато чуете любимата си песен? Как тя влияе

...
Какво усещате, когато чуете любимата си песен? Как тя влияе
Коментари Харесай

Дарина Титкова, музикотерапевт: Музиката може да е силен инструмент при възпитанието на децата

Какво усещате, когато чуете обичаната си ария? Как тя въздейства на настроението ви? Когато си отговорите на тези въпроси, си представете, че музиката провокира страсти и у децата, даже да са дребни. Как музиката им въздейства, може ли да влияе на държанието им и каква е ролята на родителите, когато се построяват усетите към другите стилове музика описа за " Детски Дневник " музикотерапевтът Дарина Титкова.

След като приключва Националната музикална академия " Панчо Владигеров " със компетентност пиано, тя прави магистратура по музикотерапия. В практиката си провежда музикални работилници, занимания за деца и младежи със специфични просветителни потребности, както и от рискови групи. Работи в групи и самостоятелно. Казва, че музикотерапията й дава пълностоен контакт с индивида насреща и дава опция да бъде потребна.

Как музиката въздейства на децата?

- Все повече резултати от научни проучвания демонстрират, че заниманията с музика развиват речевите и обществени умения на децата, подкрепят моториката, когнитивното развиване, умеенето за задържане на вниманието. Ранното излагане на въздействието на музиката оказва помощ на мозъка да разшири потенциала си. Това благоприятства способността му да заучава информация и да се развива. Така деца, взели участие в систематични пълноценни музикални занимания, реализират по-добри резултати в учебно заведение.

Други проучвания демонстрират, че деца, които са включени в музикални занимания с възпроизвеждане на звукови модели, различаване на мелодии, пеене и двигателни интензивности, комбинирани с образни тласъци, показват доста разширение на лексиката си. Казано с по-прости думи – музиката оказва помощ на децата да се развиват всестранно. Тя може да ги успокоява, засилва, въодушевява, а също и да ги предизвика да опитват и творят, изразявайки самоуверено себе си.

А кой жанр музика им работи най-благоприятно?

- В моята процедура се стремя да предлагам на децата допустимо по-голямо многообразие от стилове. Във всеки има образци за качествена музика, която подкрепя по друг метод развиването. Например, детските песнички са доста скъпи с това, че имат налично звучене, отговарящо на равнището на прочувствено и интелектуално развиване на дребните деца. Класическата музика пък е доста потребна с богатата си прочувствена изразност, която развива способността да се разграничават настроенията и страстите. Това ги предизвика да демонстрират емпатия.
Народната музика също участва наложително в заниманията ни, тъй като е скъпа с разнообразните си ритми. Те дават опция на децата да се срещнат с пулсация, друга от обичайна маршова - " раз-два ".

Музиката на другите нации, както и от разнообразни исторически столетия оказва помощ на децата да разширят хоризонта си и да изградят нюх и усет към разнородни музикални стилове. Това ще им разреши един ден неумишлено да следват тези критерии, когато сами избират музиката, която слушат.

Какво се трансформира в държанието на децата, когато слушат музика? Може ли тя да работи като механизъм за справяне с девиантно държание?

 Музикотерапевтът Дарина Титкова
© Личен списък

Музикотерапевтът Дарина Титкова

- Различните музикотерапевтични школи употребяват музиката по разнообразни способи, като при някои методът е типично поведенчески. Това значи, казано най-общо, че обичаната за детето музика се употребява като премия за задоволително държание. По този метод фактически може да се влияе директно върху девиантното държание на детето. По-общият метод за влияние е посредством общото обогатяване на неговата емоционалност и просветеност. Да се подкрепи в дълготраен проект построяването на едно уравновесено държание.

Много добър образец за директното влияние на музиката върху децата е по какъв начин в една стая, където царува безпорядък и всяко дете прави нещо друго, зазвучалата музика има силата да увлече децата и да ги ангажира в едно групово, градивно и свястно занятие.

Добре ли е децата да заспиват на музика?

- Правилно подбраната музика може да бъде доста благотворна за децата, когато стане време за лягане. Музиката има способността да се запечатва в мозъка ни и да провокира съответни асоциации с деяние. Когато това е обвързвано с приятните страсти всичко се извършва с готовност. По този метод обичана на детето песничка със умерено въодушевление, може да се трансформира в самобитен сигнал, че е време да се подготвя за лягане. Родителите даже могат да измислят текст, който разказва дейностите, свързани с подготовката за сън – миене на зъбките, обличане на пижамката и така нататък Това му оказва помощ да си построи ясна визия за последователността на дейностите и да ги свързва с приятното възприятие от обичаната си песничка.

Музика може да звучи и когато детето е към този момент в леглото и се унася. Важно е в този случай тя да бъде мудна, тиха, спокойна, да основава прелестно, отпускащо въодушевление. Не са подобаващи динамични бързи песни или пък тъжна или напрегната музика.

Как младежите да изградят усет към избран жанр, без да се въздействат от стилните течения, и каква е ролята на родителите в това?

- Накратко, ролята на родителите е голяма, само че тяхното въздействие би следвало да се прояви доста преди детето да доближи тийнейджърските си години. Известно е, че децата в първите си години подражават на родителите, а по-късно показват самобитен протест към техния престиж и стартират да се интересуват от разнообразни нови неща. Ако родителят се е възползвал умно от времето, когато е бил образец, то ще е построило към този момент добра основа на критерии и ценностна система. Когато средата стартира да оказва напън, добре възпитаният в по-ранните години музикален усет ще му помогне да се защищити от отрицателни въздействия.

На процедура това се случва, като на детето от малко се пускат разнообразни стилове музика, както и нагоре към този момент коментирахме. Важното е подборът на слушаната музика да съдържа потвърдени във времето със своята полезност музикални образци.

При детските песнички е належащо да се следи за живописен текст, съдържащ богат изразителен език, красива богата мелодия, по опция с повече от четири-пет тона, богат оркестров аранжимент, вместо актуалните синтетични инструментали. При националната музика е добре звученето да е допустимо по-близко до достоверното, с по-малко обработка. Класическата музика дава доста образци, които развиват прочувствената просветеност и научават мозъка да следи комплицирана музикална тъкан с доста принадлежности, които свирят дружно в красива естетика. Това развива освен естетическия нюх, само че и концентрацията на децата.

 Дарина Титкова, музикотерапевт: Музиката може да е мощен инструмент при възпитанието на децата
© Петра Дечева

Популярната музика би следвало също да се употребява, като постоянно се обръща огромно внимание на посланието в текста и на общото подстрекателство, което песента и клипът основават. Тийнейджърите постоянно се увличат мощно от по-твърдата музика и от хип-хоп и рап стиловете. Този тип музика влияе мощно с прочувствения си заряд и посланието на текста. Смислен текст, заздравен от прочувствения заряд на музиката в едно рап или метъл парче, може да се запечата в съзнанието на растящите деца и да ги предизвика по метод, който няма по какъв начин да се реализира нито с класическа музика, нито с детски песнички, нито с който и да е известен жанр. В този смисъл, музиката е като инструмент, който може да ни послужи да създадем нещо прелестно или да разрушим всичко. Но резултатът зависи от това по какъв начин го използваме.

Има стилове музика, които предизвикат принуждение и неподходяща среда за децата. Как е добре да реагират родителите, когато виждат, че децата им са тръгнали в тази посока?

- Наистина е по този начин, това е противоположната страна на предходния въпрос. Отново можем да кажем, че в най-хубавия случай родителите са реагирали доста години преди да се стигне до този миг. Ако по една или друга причина се е стигнало до това детето да се въздейства отрицателно от музиката, която слуша, то най-хубавото, което можем да създадем в тийнейджърските му години, е да си приказваме с него. Да си приказваме доста, с доверие и самообладание, без да го осъждаме или упрекваме. Да го предизвикваме да разсъждава и единствено да си отговори на въпроса какво обръщение носи музиката, която слуша, за какво тя му харесва, по какъв метод го кара да се усеща, да се държи, до какви последици водят тези дейности в бъдещето.

Би било доста потребно да насърчите младежите да напишат личен текст върху обичаните си песни, в който да изразят своите персонални усеща, мисли и прекарвания, а по-късно дружно да ги обсъдите. Можете да организирате сходно начинание под формата на фамилна игра, в която вие също да споделите в текст своите мисли и усеща. Това ще помогне и на Вас, и на детето, да разкриете по един неналожителен метод нещата, които ви вълнуват и ще подкрепи построяването на доверие. А с изключение на всичко друго, ще ви помогне да говорите с детето на неговия език.

Важно е да се означи, че това, което предизвика принуждение или неподходяща среда, не е стилът музика самичък по себе си, а посланието в текста. Агресивно звучащите стилове, които постоянно стават основа на песни с непристойно наличие, само че нерядко се употребяват и за песни със свястно такова, които вълнуват младежите. Зарядът и силата, които предизвикат, могат да бъдат употребявани в градивна посока, в случай че бъдат комбинирани с подобаващ текст. В музикотерапията това е постоянно употребен прийом в работата с хора в риск, като задачата е посредством мощно " надъхващото " подстрекателство на нападателната музика да се подкрепи построяването на убеденост в личните качества. Този метод може умерено да се приложи и в фамилията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (48)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР