Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?Договорът от Преспа

...
Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?Договорът от Преспа
Коментари Харесай

Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?

Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?
Договорът от Преспа от през днешния ден към този момент може да се ползва в цялостната си целокупност. Всички предпоставки за това бяха изпълнени. Гръцкият парламент ратифицира Протокола за участие в НАТО на Република Северна Македония.

Сега Гърция би трябвало публично да осведоми Македония, че е утвърдила Протокола за участие в НАТО, след което ще последва замяна на публични документи сред двете държавни управления. След това двете страни би трябвало да осведомят Организация на обединените нации и всички други интернационалните организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония. В информацията ще се споделя, че разликите в наименованията, посочени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и че Договорът от Преспа влиза в действие.

Правителството заяви, че е в ход подготовка за замяна на обозначителните табели на граничните пунктове, държавните институции и дипломатическите и консулските представителства. От идната седмица на постройката на македонския кабинет би трябвало да стои името „ Правителство на Република Северна Македония “.

От през днешния ден се ползват следните разпореждания, произлизащи от Договора от Преспа:

„ Ако някоя от страните счита, че един или повече знаци, които са част от историческото му или културно завещание, се употребяват от другата страна, тя ще уведоми другата страна за такава хипотетична приложимост, а другата страна ще предприеме подобаващи коригиращи ограничения за дейно решение на казуса и гарантиране на спазването на упоменатото завещание “.

Македония разполага със период от шест месеца, с цел да преразгледа статута на паметниците, публичните здания и инфраструктури на своята територия, "и дали те по някакъв метод се базират на античната история и цивилизация на Гърция, която е неразделна част от историческото или културното завещание на Атина, и би трябвало да предприеме съответните коригиращи ограничения, с цел да позволи дейно казуса и да подсигурява спазването на упоменатото завещание “.

Всяка страна ще се придържа към рекомендациите на Конференцията на Организация на обединените нации за стандартизация на географските наименования по отношение на потреблението на публични географски имена и топоними на територията на другата страна.

В рамките на един месец би трябвало да бъде основан взаимен комитет от специалисти по исторически, археологически и просветителни въпроси, който да прегледа обективната и научна интерпретация на исторически събития, учредени на достоверни, основани на обстоятелства и научно обосновани исторически източници и археологически находки.

Този комитет, в случай че счете за подходящо, ще преразгледа учебниците и образователните материали като карти, исторически атласи, управления за образование, употребявани във всяка страна, в сходство с правилата и задачите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа./ БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР