Какво ще се случи, ако Русия победи във войната? При

...
Какво ще се случи, ако Русия победи във войната? При
Коментари Харесай

Унгария и Румъния с апетити към Украйна

Какво ще се случи, в случай че Русия победи във войната? При това състояние десните екстремисти в Унгария и Румъния възнамеряват разделение на Украйна, съгласно Ана Тилак от АРД.

Унгария да се върне към границите си от 1920-а година, преди да е била разделена от Договора от Трианон – за това мечтаят десните екстремисти в страната, които интензивно пропагандират идеята си, написа АРД. Част от тази тогавашна Унгария са земи, които днес са  украинска територия – Закарпатието в най-западната част на страната, където живеят 1,25 милиона души. Около 12 % от тях са унгарци, сочат данните от броене от 2001-а година.

“Унгарски протекторат ”

Лидерът на унгарската крайнодясна партия “Нашата татковина ”, получила към шест % на парламентарните избори през 2022-а, очерта неотдавна сюжет, според който Украйна  “вече не е жизнеспособна ” независимо и се поддържа единствено с помощта на Европейския съюз и Съединени американски щати.  “Ако в тези страни настъпят политически промени и новите държавни управления към този момент не поддържат Украйна, тогава страната Украйна ще престане да съществува ”, съобщи Ласло Тороцкай, представен от АРД. Според него в този миг районът в най-западната част на Украйна би могъл да помоли Унгария за статут на протекторат. Тогава Карпатите биха могли да бъдат върнати на Унгария посредством референдум, гласи логиката на Тороцкай.

Депутатът от  “Алтернатива за Германия ” Петр Бистрон също е взел участие в партийното събитие, на което унгарският политик е показал визията си за бъдещето на Карпатите, твърди унгарският портал 444.hu.

Унгарското държавно управление направи опит да успокои обстановката, отбелязва немската обществено-правна медия: външният министър Петер Сиярто акцентира, че Будапеща поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

  “Трианонската контузия ” и Велика Унгария

Професор Улф Брунбауер от Института за проучвания на Източна и Югоизточна Европа “Лайбниц ” обаче смята, че държавното управление на премиера Виктор Орбан не е безучастно към пламналата полемика. В Унгария още от 1920-а година съществува така наречен “Трианонска контузия ”, според която политиците и обществото към момента тъгуват по остарялата Велика Унгария.

Орбан от години се нарежда като патрон на унгарските малцинства в Словакия, Румъния и Украйна. Като премиер той не може да предявява директни териториални искания, само че едва ли е отчаян от повдигането на тематиката по линия на крайната десница посредством образеца с Украйна, отбелязва АРД.

Брунбауер счита, че водачът на “Нашата татковина ” Тороцкай казва това, което представителите на унгарското държавно управление не смеят. А държавното управление в Киев евентуално е обезпокоено – защото сигналите, отправяни от унгарското държавно управление през последните години, не демонстрират, че границите са признати по вътрешно разбиране.

Претенциите на Румъния

Подобни трендове се виждат и в прилежаща Румъния, написа АРД. Водещ политик от крайнодясната партия “Алианс за единение на румънците ” призова Букурещ да вземе част от територията на Украйна. Клаудиу Тързиу, който е един от ръководителите на партията и претендент за евроизборите, желае Румъния да се сплоти с тогавашните си територии, които в този момент са част от Украйна, както и с Молдова.

Депутатката Диана Шошоака, водач на друга крайнодясна партия – SOS Румъния – дори внесе в Народното събрание законопроект, с който упорства за анексирането на украински територии от Румъния. Премиерът Марчел Чолаку остро разкритикува този метод и уточни, че сходна политика би била само в интерес на Кремъл.

Украинският парламентарист и ръководител на Комисията по външни работи Олександър Мережко счита, че паралелните териториални искания към Украйна са мотив за безпокойствие: ” Путин иска тъкмо това. Не изключвам тези изказвания да са координирани по някакъв метод ”. Той не вижда ясно разграничаване от страна на унгарските и румънските управляващи от неприемливите претенции.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР