Какво ще предприеме по въпроса за Брекзит Борис Джонсън или

...
Какво ще предприеме по въпроса за Брекзит Борис Джонсън или
Коментари Харесай

Брекзит: Със споразумение, без споразумение или отлагане - големият въпрос за бъдещето на Великобритания след Мей

Какво ще предприеме по въпроса за Брекзит Борис Джонсън или Джереми Хънт - който от двамата бъде определен да наследи английския министър председател Тереза Мей?

Мей подаде оставка като водач на Консервативната партия, предизвиквайки конкуренция за нов водач, който да поеме властта.

Най-тежката задача, която чака приемника й, ще бъде да изведе Англия от Европейски Съюз. Тази задача ще изисква да бъде открит метод към Брекзит, който да получи утвърждението на Народното събрание.

От претендентите останаха единствено двама - Джонсън и Хънт, първият е някогашен министър на външните работи, а вторият е сегашният. Предстои 160 000 членове на Консервативната партия да създадат окончателния си избор и да предпочетат единия от тях. Резултатът ще бъде разгласен на 23 юли. Ето какви са желанията за Брекзит на Джонсън и Хънт:

БОРИС ДЖОНСЪН (55 г.)

" Отлагането значи проваляне "

Джонсън е едно от най-разпознаваемите лица в английската политика. Той застана отпред на акцията за референдума през 2016 година за излизане от Европейски Съюз и след това стана министър на външните работи при Мей. Подаде оставка от поста като митинг против метода й към Брекзит.

- През 2016 година поддържа излизането.

- Обеща да изведе Англия от Европейски Съюз на 31 октомври, със или без съглашение. " Да става какво ще ", сподели той пред английското " Ток радио ".

- Предпочита обаче излизане със съглашение.

- Каза, че договореностите, които Мей реализира през ноември, са " на практика мъртви " и добави, че желае да резервира единствено част от тях, а останалите да предоговори или отстрани изцяло.

- Определи защитния механизъм за ирландската граница като главния проблем в съглашението, който би трябвало да бъде решен.

- Смята, че Европейски Съюз може да бъде уверен да одобри предоговаряне на изискванията, в случай че Англия покаже по нужния метод, че е подготвена да излезе и без контракт.

- Заяви, че няма да заплати контрактуваната сума от 39 милиарда лири, в случай че не получи по-добро съглашение.

- На мнение е, че в случай че не бъде контрактувано различно съглашение за Брекзит и Англия напусне без контракт, в последна сметка съществуващите търговски правила ще обезпечат " временен интервал " в регулациите.

- През този интервал сегашните връзки с Европейски Съюз по въпроса за митата няма да се трансформират. Това изказване беше оспорено, включително от шефа на английската централна банка Марк Карни.

- Не е изключвал обществено разновидността да заобиколи Народното събрание, с цел да прокара Брекзит без съглашение. Според изявления в медиите обаче той е казвал пред свои сътрудници, че тази алтернатива не го притегля.

ДЖЕРЕМИ ХЪНТ (52)

" Трябва да погледнем действително на нещата "

През юли предходната година Хънт наследи Джонсън като министър на външните работи, откакто преди този момент седем години беше министър на опазването на здравето. Тази служба го направи неизвестен измежду доста от гласоподавателите, които работят в системата на финансово задъхващата се Национална здравна работа или разчитат на нея. Говори свободно японски.

- През 2016 година поддържа оставането в Европейски Съюз.

- Иска да предоговори съглашението на Мей със съюза.

- Против Брекзит без съглашение е, само че не е подготвен да изключи този вид. Би предпочел Брекзит без съглашение пред това въобще да няма Брекзит.

- Готов е да отсрочи излизането от Европейски Съюз и след 31 октомври, само че отхвърли да се ангажира с краен период след тази дата.

- Той загатна, че в случай че Народното събрание блокира възможен Брекзит без съглашение, ще би трябвало да има пролонгация:

" При такава обстановка би трябвало да продължиш да преговаряш ", сподели Хънт. " Искам да напуснем до 31 октомври, само че в случай че Народното събрание не разреши това, министър председателят е задължен да се подчини на закона ", добави той.

- На мнение е, че опитът в бизнеса му дава по-добри шансове да предоговори съглашението, съответно по въпроса за защитния механизъм за ирландската граница.

- Смята, че изолирането на Народното събрание, с цел да бъде прокаран Брекзит без съглашение, ще бъде огромна неточност.

 

Уилям Джеймс и Кайли Маклелан от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР