- Какво решение ще вземе България по болния за фермерите

...
- Какво решение ще вземе България по болния за фермерите
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Повечето фермери смятат, че ако не...

- Какво решение ще вземе България по болния за фермерите въпрос - да има или да няма тавани на заплащанията, и по кое време ще се разгласи мнението?

- Както знаете, всяка страна членка има независимост да взема решение въпроса с таваните. Искахме това да е политическо решение, което да се вземе от настоящ парламент и постоянно държавно управление, само че както се обрисува, ние ще би трябвало да създадем предложение, само че след необятно разискване с другите сектори. Голяма част от фермерите държат да има тавани, само зърнопроизводителите възразяват, и то разбираемо. Моето персонално мнение е, че би трябвало да се наложат тавани, с цел да има по-справедливо систематизиране на средствата, които се отпускат, защото логиката и концепцията е със дотациите да се подкрепят дребните и междинните производители. Големите и мощни фермери към този момент имат построени бази, техника и даже и с тавани, те ще получават задоволително средства, плюс цената на продукцията, която ще осъществят.

- Проф. Бозуков, кои от набелязаните цели успяхте да реализирате като министър на земеделието в границите на първия длъжностен кабинет " Янев "? Кои бяха най-големите препъникамъни пред Вас?

- Нашите старания бяха ориентирани към това секторът да стартира още веднъж да действа обикновено и да се върне доверието на земеделците и жителите към институцията и всички структури в системата на Министерството на земеделието, храните и горите. Благодарствените писма и противоположната връзка, която получавам от разнообразни аграрни стопани, е позитивна. Това потвърждава, че нещата се движат в вярна посока и към този момент жителите виждат измененията, които наложихме. Най-големите препъникамъни бяха в това, че финансите бяха занулени, както по de minimis, по този начин и по коронавирус програмата. Бюджетът за de minimis беше разходван от предходното държавно управление непропорционално за тригодишната финансова рамка и действително беше привършен. Ние съвсем не разполагахме със средства, с които можем да подкрепяме фермерите по тази мярка. Успяхме да въведем строга финансова дисциплинираност, направихме и преразпределение на бюджетите на някои от ограниченията по Програмата за развиване на селските региони от неусвоените средства по тях. Изказвам признателност към депутатите, които актуализираха бюджета и дадоха опция да помогнем както на животновъдите, по този начин и на растениевъдите, в това число и за целевата помощ от 15 млн. лева, отпусната за вредите от градушките в Пловдивска област. Всички подали заявки ще бъдат обезщетени до края на годината по някоя от ограниченията за нанесени вреди, а идната година и по de minimis, когато стартира идващият тригодишен интервал по тази мярка.

40 фантоми са на заплата в " Напоителни системи ", вървят инспекции къде отиват парите

- Като аграрни министър и във второто служебно държавно управление, какви задания Ви предстоят оттук насетне? В тази връзка ​- България ще успее ли да съблюдава периода - до края на декември 2021 година, да показа Стратегическия проект за новата ОСП?

- Земеделските министри от страните от Вишеградската четворка, в това число и ние, изпратихме писмо до Европейската комисия с предложение да се редуцира срокът за показване на нужните законови документи, с цел да се завършат по-бързо стратегическите проекти. Изготвянето на Стратегическия проект за ОСП за България за интервала 2023-2027 година е главен акцент в работата на нашия екип, а по този проект не беше работено много време. Възстановихме работата на координационната група и на тематичните работни групи (ТРГ), тъй че успяхме да наваксаме пропуснатото време. В рамките на мандата бяха приключени договарянията по базовото законодателство. В последния месец работата по Стратегическия проект беше с акцент върху екологичната архитектура. Имаме рационалната убеденост, че до началото на месец декември ще сме подготвени с проекта на България за ОСП за интервала 2023-2027 година, тъй че да го предадем до края на годината в Еврокомисията.

- Наскоро Сметната палата разгласява отчет, съгласно който в „ Напоителни системи “ ЕАД финансовото положение е трагично. Какво ще последва от тази констатация, в случай че казусът е продължителен за сдружението? А Търговският указател към момента ли блокира вписването на новото управление?

- В „ Напоителни системи “ заварихме с 27 млн. лева отговорности и 8 млн. лева несъбираеми вземания. Най-после беше осъществено регистриране на новото управление в Търговския указател, макар гневната опозиция на остарялото. В сдружението фактически е налице продължителен проблем по отношение на събираемостта, по която Съветът на шефовете и екипът на администрацията работи. В рамките на към месец-месец и половина са изпратени над 500 предложения към длъжници. За жал обаче, заведени в предходни интервали каузи, свързани с противоположната събираемост от „ Напоителни системи “ към контрагенти, към които сдружението дължи суми, не ни пощади и ни вкара в серпантина на предявяване на претенции от частни правосъдни реализатори. Към сегашния миг управлението на „ Напоителни системи “ е погасило всички отговорности към страната, в лицето на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, без значение от множеството провокативни схеми на бившето управление с частни правосъдни реализатори и непрекъснатите запори на сметки. В „ Напоителни системи “ обаче има и различен проблем. В централното ръководство работят 80 души, при 40 работни места, т.е. другите 40 са фантоми. В момента се прави следствие какви са тези хора, по какъв начин и къде работят, за което получават заплати. Има подозрение, че тези заплати отиват някъде по направление. Изготвен е одитен отчет, който е изпратен до Агенция държавна финансова ревизия. Сигнали са изпратени също до Министерство на вътрешните работи, до Национална агенция за приходите, до ДАНС, тъй че в това направление текат съществени инспекции.

До началото на месец декември ще сме подготвени със Стратегическия проект на България за ОСП за интервала 2023-2027 година

- В ДФЗ бе направен проект с ограничения за възстановяване на активността на фонда и наваксване с обработката на забавени планове по ПРСР 2014-2020 година На какъв брой от забавените планове е даден ход - общо за страната и в частност за област Пловдив, и на каква стойност има подписани контракти?

- Към сегашния миг всички забавени за разглеждане планове са в развой на обработка. Създадена е организация работата по тях да бъде финализирана и плановете да бъдат обработени до края на годината. За последните 3 месеца са подписани общо 181 контракта със сума на контрактуваната дотация от близо 63 млн. лв.. Специално в област Пловдив - в интервала 10.06. - 10.09.2021 година, обстановката е следната: по подмярка 19.2 са подписани общо 4 договор​а, с утвърдена дотация 307 254 лева От общо 357 планови оферти в развой на обработка са 29, като 10 от тях са завършени дефинитивно. По подмярка 4.2. „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ подписаните контракти за посочения интервал са 3, с обща стойност на утвърдената дотация в размер на 3 990 422,56 лева По подмярка 6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ от ПРСР 2014-2020 година в област Пловдив са подписани 5 контракта с утвърдена дотация от 1 450 472,35 лева При връзката ми с фермери от разнообразни краища на страната се сблъсках със следния абсурд -повечето от тях имат психическа настройка, че би трябвало да си заплащат, с цел да им минават плановете, което ме изуми.

Всички потърпевши от градушките, които са подали заявки, ще бъдат обезщетени до края на годината

- Ще успее ли да се извърши индикативната годишна работна стратегия на ПРСР за интервала 2014-2020 година за 2021 година?

- Приемите на планови оферти по ограничения от ПРСР 2014-2020 година в Индикативната годишна работна стратегия за 2021 година се извършват регулярно, според плануваните периоди. Наблюдават се дребни закъснения в приемите по ограниченията, планувани през втората половина на годината, които са в следствие от прецизиране на съответни текстове и условия за допустимост, както и в допълнение консултиране от страна на Управляващия орган с Европейската комисия.

ВИЗИТКА

Проф. доктор Христо Бозуков е роден в Пловдив на 14 януари 1960 година Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със компетентност „ Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата” и специализация „ Растителнозащитни технологии при полските култури”. Целият му трудов стаж, който стартира от 1985 година, е в Института по тютюна и тютюневите произведения - Пловдив. Там израства от теоретичен помощник до професор. От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия. Бил е министър на земеделието и храните в служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков. Носител на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен орден „ Проф. Асен Златаров “ за потвърден креативен принос и високи резултати в региона на науката и техниката. Награден е също с почетен знак „ За принос в приложната земеделска просвета през 2016 година “ от БАР, с орден „ За необикновен принос в развиването на аграрната просвета “, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други оценки и награди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР