Какво препъва икономиката ни повреме на криза - здравна, но

...
Какво препъва икономиката ни повреме на криза - здравна, но
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред novini.bg: С този темп на ваксиниране, да не очакваме ръст на икономиката

Какво препъва стопанската система ни повреме на рецесия - здравна, само че и икономическа и обществена, кой основава административен безпорядък, който пък е разплодник на корупцията? Ваксините ще "повдигнат " ли най-малко малко стопанската система, или пък не. Потърсих за коментар по тези тематики самостоятелния финансов специалист Румен Гълъбинов.

Българската стопанска система сега съвсем няма капацитет за напредък, заради ниски вложения през годините и проблеми, свързани с човешкия фактор. Потенциалният ни напредък спада, заради ниските вложения (отрицателни през 2020г.) и непрестанно свиващата се работна мощ. Това, което може незабавно да се направи, е да пуснем спирачката, с цел да тръгне автомобила (икономиката), след което да дадем газ, т.е да насърчим вложенията. А спирачката е целият

администравно-бюрократичен безпорядък, който сами сме си основали.

И от който идва чувството за корупция и чиновнически произвол.
У нас има проблеми, които никой не се пробва да позволи и по обясними аргументи се влачим на опашката на Европейския Съюз (ЕС). България е една от най-бързо застаряващите страни, което се дължи на ниската раждаемост и имиграцията, която води до провокации в образованието и опазването на здравето. Общият брой на умрелите в България за 2020 година е над 126 000, което е смъртност от над 18 на 1000.

България е преди всичко по смъртност и е на последно място в Европейски Съюз по качество на живот.

Извеждайки на напред във времето проблемите със смъртността и намаляващото население в България, предвиждам постепенно и мъчно възобновяване на стопанската система ни. Една от най-важните стопански ограничения в този момент са имунизациите, като най-малко по този начин ги виждат разнообразни стопански прогнози и разбори.
Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) планува световният Брутният вътрешен продукт да нарасне с към 4,2% през 2021 година и с още 3,7% през 2022 година, подкрепят от въвеждането на имунизациите и дейната парична политика.
Организацията за икономическо сътрудничество и раз предизвестява, че възобновяване ще бъде неравномерно, като страните с ефикасни здравни системи, където имунизациите ще бъдат внедрени бързо, евентуално ще се показват най-добре.



Засега Бългтария е на последно място по брой имунизирани в Европейски Съюз,

както е по доста други индикатори. Според Световната банка (СБ) се чака световната стопанска система да нарасне с 4% през тази година при изискване, че имунизациите се стартират необятно. СБ предизвестява, че в случай че случаите на заразяване продължат да се форсират и имунизирането се забави, икономическото възобновяване може да бъде лимитирано. Засега с този ритъм на имунизиране в България, не можем да чакаме огромен растеж на стопанската система.
Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване разгласява последния си отчет за световните капиталови трендове, съгласно който директните задгранични вложения в света са намалели с 42% през 2020 година и се чака да спаднат още през 2021 година
Това е комфортно опрощение и за България, където

директните непознати вложения бяха рекордно ниски и преди коронакризата.

Удобно е, само че в миг на икономическа, здравна и обществена рецесия печели оня, който ползва нападателни и атрактивни ограничения.
Миналата година ние имахме своите шансове, само че уви нито сме нападателни – нито атрактивни за вложителите.
България навлезе в 2021 година със занимателен ритъм на напредък, който се надяваме да се форсира през втората половина на годината.
Несигурността и епидемиологичните ограничения не престават да задържат потреблението и вложенията за по-дълъг от упования интервал.
Страната ни е изправена пред компликации в региона на публичното здраве, бюджетната политика и структурните промени.



Бедността и неравномерното систематизиране на приходите в България

към момента са най-големи спрямо останалите държави-членки на Европейски Съюз. Важно е да се подхващат някои данъчни промени, като въвеждане на необлагаемия най-малко да вземем за пример, с цел да се понижи още повече неравенството и бедността. Прогресивното данъчно облагане също може да смекчи възходящото обществено неравноправие.
Европейска комисия ни споделя – нужни са структурни промени, като би трябвало усъвършенстване на бизнес средата, а пазарът на труда да е еластичен.
МВФ също споделя: България се нуждае от съществени структурни промени. МВФ aпeлиpaт ĸъм зacилвaнe нa мepĸитe зa пoвишaвaнe нa eфeĸтивнocттa нa пyбличнитe paзxoди, ĸaтo ocoбeнo внимaниe тpябвa дa бъдe нacoчeнo ĸъм yвeличaвaнeтo нa paзxoдите в oблacттa нa инвecтициитe.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР