Какво представляват калориите? Нашата храна е източникът на енергия, необходим

...
Какво представляват калориите? Нашата храна е източникът на енергия, необходим
Коментари Харесай

Вие сте на диета? Ето кои са най-малко калоричните храни - зеленчуци, плодове и продукти

Какво съставляват калориите?

Нашата храна е източникът на сила, нужен за поддържане на главните витални функционалности. В резултат на метаболитни промени протичащи в тялото, се отделя топлинна сила, която се назовава енергийна стойност на хранене. Ние показваме тази стойност в килокалории (кцал) и я преобразуваме в избрана единица тегло на продукта (най-често на 100 г).

За да балансирате вярно диетата, използвайте калоричната (енергийна) стойност на обособените артикули, включени в менюто. Различните хранителни съставки обезпечават разнообразни количества сила. Най-калорични са мазнините (1 г лой е почти 9 кцал), малко по-малко въглехидрати и протеини (приблизително 4 кцал в 1 г).

Най-добрият метод да намалите калоричността на ястията е да ги обогатите със зеленчуци, изключително тези с високо наличие на фибри, които изпълват стомаха за дълго време и инхибират възприятието на апетит. Освен това си коства да се обърне внимание на наличието на въглехидрати, протеини и мазнини в употребяваните артикули. Храните с високо наличие на мазнини са най-калорични, по тази причина е по-добре да избирате храни с ниско наличие на мазнини и протеини.

Калоричността зависи и от наличието на вода в продукта - колкото повече вода, толкоз по-ниска е калоричността.

Най-малко калоричните зеленчуци

По предписание зеленчуците съдържат малко калории и доста фибри, вода и скъпи хранителни субстанции. Освен това зеленчуците са потребни за детоксикация на тялото. 

Това са:

Маруля - 9 ккал

Краставица - 11 ккал

Праз - 13 ккал

Домат - 13 ккал

Аспержи - 13 ккал

Спанак - 15 ккал

Тиквички - 17 ккал

Моркови - 21 ккал

Броколи - 21 ккал

Карфиол - 13 ккал

Репички - 25 ккал

Лук - 26 ккал

Най-малко калоричните плодове

При плодовете въпросът е малко по-сложен, в сравнение с при зеленчуците, защото доста плодове съдържат доста въглехидрати, което доста усилва тяхната калоричност. Най-малко калоричните плодове са:

Ябълки - 35 ккал

Ананаси - 33 ккал

Портокали - 31 ккал

Мандарини - 33 ккал

Ягоди - 26 ккал

Малини - 28 ккал

Червено френско грозде - 33 ккал

Боровинки - 57 ккал

Грейпфрут - 22 ккал
 Съвети за скоростно намаляване Съвети за скоростно намаляване
Отслабване? Кой не се е опитал да отслабне? Лекарите неведнъж ни предлагат това, обещавайки да подобрят здравето на сърцето, бъбре...

Диня - 18 ккал

Поради ниското си наличие на калории, висока хранителна стойност и високо наличие на витамини, зеленчуците и плодовете са отлична закуска.

Нискокалорични артикули

Въпреки че е много елементарно да намерите нискокалорични зеленчуци и плодове, има и други храни, за които може да се каже, че са и с ниско наличие на калории. На първо място, млечните артикули са с ниско наличие на калории, защото съдържат доста протеини и малко мазнини. Такива артикули включват:

Обезмаслено мляко - 33 ккал

Суроватка - 26 кцал
 Прости и работещи трикове, с които да свалим 5 кг за седмица Прости и работещи трикове, с които да свалим 5 кг за седмица
Всеки човек, който има наднормено тегло желае да отслабне бързо и елементарно. Това е изцяло допустимо и колкото и необичайно да ви звучи, има си...

Натурално кисело мляко без мазнини - 42 ккал

Кефир 2% мазнини - 50 кцал

Пост извара - 98 ккал

Яйчен белтък - 49 ккал

2% маслено мляко - 52 кцал

В допълнение към млечните артикули, постно месо, изключително птици и риба, са добър източник на нискокалорични протеини. 100 грама пилешко или пуешко филе обезпечават единствено към 100 кцал и с помощта на високото си наличие на протеини, то ще ви засити за по-дълъг интервал от време.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР