Какво представлява болката зад ухото?Напълно логично е да бъде сметнато,

...
Какво представлява болката зад ухото?Напълно логично е да бъде сметнато,
Коментари Харесай

На какво може да се дължи болката в ухото?

Какво съставлява болката зад ухото?

Напълно разумно е да бъде сметнато, че „ болката зад ухото “ би трябвало да е обвързвана с проблем в ухото, като зараза. Въпреки това ухото споделя своята инервация с няколко структури в главата и шията, по тази причина болести като инфектиране на челюстната става, зъбна зараза или тип главоболие може да бъдат същинската причина, предизвикваща болката зад ухото.

За да оцени болката зад ухото доктор би трябвало да прегледа ухото, челюстта, устата, шията, лимфните възли и кожата към лицето и скалпа. Специалистът също ще попита за обвързваните с болката признаци и може да назначи разнообразни кръвни или образни проби. След като лекарят сложи диагноза, той ще сътвори проект за лекуване, който да успокои болката и да излекува главния проблем.

Какви са съпътстващите признаци на болката зад ухото?

Симптомите, съпътстващи болежка зад ухото, зависят от съответната тъкан, която е наранена (например ухо, кост, мускул, нерв или става) и главният проблем (например зараза, инфектиране или нараняване).

Например зараза на междинното ухо може да аргументи сходна на напън болежка вътре или зад ухото. Инфекцията на костта зад ухото постоянно предизвиква мощна пулсираща болежка и локално зачервяване/подуване тъкмо зад ухото.

Проблеми със зъб или челюстна става могат да причинят остра болежка в ушите. По същия метод, възпалените нерви, които водят до скалпа, могат да причинят извънредно чувство за парене или пронизване в региона към ухото. В множеството случаи болката зад ухото не се демонстрира сама. Обикновено има съпътстващи признаци като:
Оток в региона на ухото;Болка в очите;Раздразнителност или затруднено хранене или сън (често при кърмачета или дребни деца);Чувствителност в региона на челюстта;Кожни промени или обрив;Пулсиращо главоболие;Шум в ушите;Зъбобол;Проблем със слуха
Необходимо е бързо търсенето на здравна помощ, в случай че бъде изпитана болежка зад ухото, както и един или повече от следните признаци:
Висока температура;Скованост на врата и сензитивност към светлина (фотофобия);Неврологични признаци (като парализа на лицето или объркване);Изтичане на течност от ухото;Подуване, стопляне и/или разпространяващо се зачервяване зад ухото;Нежелана загуба на тегло и/или формиране на маса на шията
Какви са методите на проучване при болката зад ухото?

При липса на горепосочените незабавни признаци, уговарянето на среща със експерт е рационална първа стъпка при изпитване на болежка зад ухото. Това може да бъде оториноларинголог, невролог или ортодонт. За слагането на точната диагноза ще бъде належащо снемането на анамнеза (медицинска история) на пациента и осъществяването на физикален обзор. Оттам могат да бъдат назначени спомагателни проучвания, с цел да бъде доказана диагнозата и да бъдат изключени вероятните аргументи за болката зад ухото. Конкретните способи на проучване могат да включват:

Използване на инструмент, наименуван отоскоп, за обзор в ухото за признаци на струпване на ушна тиня или зараза (или подуто или спукано тъпанче);

Оценяване на стойката, обсега на придвижване на врата и съществуването на костна или мускулна чувствителност;

Изследване на мускули/стави на челюстта за сензитивност и обсег на движение;

Палпация (опипване) на лимфните възли от двете страни на врата, зад ухото и под челюстта;

Изследване на неврологичен статус и проучване на черепномозъчните нерви.

Лабораторните проби сами по себе си не могат да слагат диагноза, само че могат да оказват помощ на лекаря да придобие по-ясна визия за положението. Например висок брой бели кръвни кафези допуска зараза. По същия метод нарасналата скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) или нараснали равнища на С-реактивен протеин (CRP) допускат, че в тялото протича зараза или възпалителна реакция.

В избрани случаи може да бъде взета просвета от външното или междинното ухо. Резултатите от културата (които дефинират дали се развиват бактерии) ще оказват помощ за насочването на проекта за лекуване.

Образни проучвания, като рентген или компютърна томография (КТ), могат да бъдат назначени за оценка на костни аномалии в региона на черепа покрай ухото или за търсене на находки на артрит на шията или челюстните стави. Ако диагнозата към момента не бъде доказана, лекарят може да назначи сканиране с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на главата и шията или на челюстната става.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР