Какво предизвика чудовищното бедствие у нас и в южните ни

...
Какво предизвика чудовищното бедствие у нас и в южните ни
Коментари Харесай

Циконът Даниел - необичайно явление, което предизвика чудовищното бедствие по Южното Черноморие

Какво провокира чудовищното злополучие у нас и в южните ни съседки. Циклонът Даниел не е от нормалните средиземноморски циклони. В момента центъра му се движи в посока Южна Италия, а дъждовете които паднаха в Гърция, над остров Скиатос и над Волос са два пъти по-обилни от тези над Кости и Царево.

Когато става дума за дъжд или сняг у нас, нормално приказваме за циклони, родени в Средиземноморието. Най-често в залива на Генуа, където топлият морски въздух среща студения северен поток, ориентиран точно натам от планинската дъга на Алпите.

гл. ас. доктор Анастасия Стойчева - шеф отдел " Прогнози ", Национален институт по метеорология и хидрология - Средиземноморските циклони предизвикват най-значителните превалявания от дъжд или най-значителните превалявания от сняг пред зимата, всекидневно в композиция със леден въздух по антициклон от север.

Но в този момент залива на циклоните е зависим на топлия антициклон от към Африка, който дефинира горещото време в Западна Европа и Англия. И там са обезпокоени от жълти кодове, само че поради високи температури. Топлият антициклон от своя страна измества студения северен поток от нормалния му път и той минава над Балканите където се оформя и циклонът, който в този момент назоваваме Даниел. Югоизточната част на страната ни попада в неговата северна външна страна, в която преваляванията по принцип са необичайност. Но не и този път.

гл. ас. доктор Анастасия Стойчева: Всъщност, по-топлата морска вода и към този момент предишният през страната по-хладен въздух, който на четвърти съвсем прекоси цялата страна, т.е. разликата сред хладния въздух над сушата и по топлата въздушна маса над морето, обогатена на влага, с непрестанно генериране на нова и нова такава се изваляваше по крайбрежието при нас.

И циклонът можеше и да не е толкоз злостен и да си заслужи особено име, в случай че не беше приклещен от другата страна с оце един доста парещ антициклон. И Даниел още дълго няма да може да разреди рисковата си мощ.

гл. ас. доктор Анастасия Стойчева: Циклонът тук не може да се мести доста бързо, няма опция, няма аргументи, поради които да се мести - в противен случай - този резистентен гребен го държи дълго време тук и той доста постепенно се реалокира на юг. От другата страна също имаме високо атмосферно налягане или висок баричен градиент, и тук става в допълнение увеличаване или както ние го назоваваме задълбаване на циклона.

Циклонът към този момент е средиземноморски, задълбаването му провокира два пъти по-обилни превалявания над Гърция. Ако 330 литра на метър паднаха в Кости, над Волос се изсипаха 700. Заедно със страховита гръмотевична стихия. Даниел дълго време няма да откри покой, центърът на циклона към този момент е над южна Италия, следва му дълго блуждаене в заливите над Тунис и Либия. И въпреки да го назовават особеност, синоптиците не го одобряват за изключително събитие и считат, че самичък по себе си мъчно може да се изясни с процесите на световното стопляне. По-скоро го одобряват като развой на нормализиране на атмосферата след по-меката суха и продължителна зима.

гл. ас. доктор Анастасия Стойчева: В взаимозависимост от конфигурациите, според от разликите - тук виждаме доста огромна разлика в температурно отношение, виждате какъв брой дълбока е долината, в която се образува този циклон, когато имаме огромни разлики в атмосферата се стреми да се върне към равновесното си положение и това става с генериране на облачност и превалявания.

С сходни порои са се отчитали и други лета в края на сезона, евентуално ще бележат и бъдещи такива. Разликата е в разрушителната им мощ, която към този момент има директна връзка с човешката активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР