Какво предимство давапроизводството на филтър калъпи?Валентин Ганев: В развитието на

...
Какво предимство давапроизводството на филтър калъпи?Валентин Ганев: В развитието на
Коментари Харесай

След 25 години производството на Идеал Стандарт ще е неутрално



Какво преимущество давапроизводството на филтър калъпи?

Валентин Ганев: В развиването на завода постигнахме 25% от нашите произведения да произвеждаме с полимерни калъпи за отливане под високо налягане. Съвсем естествена стъпка беше да се подготвим и да въведем в производството и самите калъпи, които купувахме от други компании. Инвестицията е към 2 млн. лв. за постройката и инсталацията. Производството на тези калъпи ни дава опция както за еластичност, по този начин и за по-ниска себестойност на тази част от нашето произвеждане. Ние вършим машинна обработка не със общоприета CNC машина, а с робот. Планираме да променим процеса на произвеждане на матрицата за калъпа. Всеки шаблон, гипсов или полимерен, би трябвало да има матрица, в която да го отлеем. Производствота на калъпа ще става на тази роботизирана система в цеха. Това е план, по който ние занапред започваме работа,една нова опция за нас. Затова сме поели този път за машинна обработка посредством роботи.

Наложи ли се наемането на нова по-квалифицирана работна ръка в завода?

Валентин Ганев: Не единствено поради тези 25% произвеждане с полимерни калъпи за отливане под високо налягане, само че и в процеса на желиране на нашите произведения, достигнахме близо 70% желиране с робот. Поради тази причина към този момент 7 години имаме екип от 10 експерта, които работят по поддръжката и надграждането на такива системи, в това число и инсталацията на роботизирани системи, които използваме. Ние ги проектираме и инсталираме с нашия инженерен екип.

Как ще се отрази това на консуматори? Казахте по-ниска себестойност на производството, от позиция на подбор, модели, пазари. Предвиждате ли увеличение на производството?

Ян Петер Тевес:Ние следваме пазара, а не пазара следва нас. Пазарните условия ни насочват и ни провокират по какъв начин да реагираме и по какъв начин да отговорим на тези условия. Тенденциите за банята несъмнено се трансформираха от функционална непорочност към метод на живот, към нещо представително – домашно СПА. Хората желаят по-хубава баня. Докато кухнятая показвамена другари, то банята е наше персонално пространство. Ние имаме потребност от еластичност и тази инвестиция ни прави такива, с цел да предложим друг дизайн, друга технология. Щастливи сме, тъй като тя ни дава балансмежду цена, качество и нововъведения.

Повече от 90% от това, което произвеждаме в България се изнася на Европейския пазар и би трябвало да се съобразяваме с трендовете. Големи наши пазари са Италия, Обединеното кралство, Германия. Тази инвестиция ни дава по едно и също време еластичност, високо качество на добра цена.

Освен това, ние виждаме тази инвестиция като индустриален хъб на полимерни калъпи за другите ни керамични фабрики.

Какво ще бъде въздействието от придобиването както за компнията, по този начин и за заводите в България?

Ян Петер Тевес:Първото ми усещане, че ще има положителни последици. Някои аспекти ще бъдат по-позитивни, в сравнение с други. Относно фитингите, Villeroy & Boch нямат подобен цех и желаят да навлязат в този бранш. Това ще бъде огромен позитив за завода за арматура. Относно завода за керамика - няма различен, който да има толкоз огромен потенциал от 2,5 млн. произведения. Няма различен, който да предложи такива преимущества. Предвид гъвкавостта, която имаме, ще имаме опция да произвеждаме тук Villeroy & Boch. Въпрос на следващо решение е в кои сфери ще останат разграничени производствата и в кои ще се обединят.

Това е опция да обединим опита и потенциала. Ние можем да допринесем с фитинги, а те имат фабрики за мебели. За пазарите можем да погледним в Англия, Гърция, Италия, България – Villeroy & Boch имат едва наличие. Например в Италия ние имаме 90 млн., те имат 4, а в Англия 180 млн. те имат 20 млн. Въпросът е в бъдеще по какъв начин тези 4 млн. да набъбнат до 20 млн., като несъмнено да не подценяваме нашия интерес, като ние от 90 да достигнем до 100 – 110 млн. Ще можем в тези пазари, в които ние сме по-силни,да предложим на нашите основни клиенти сътрудничествос Villeroy & Boch. Ще можем да предложим на нашите клиенти високо равнище на обслужване. На пазарите, на които Villeroy & Boch са мощни, като Австралия, Скандинавието, Белгия,те ще действат по същия метод с техните основни клиенти и ще подкрепят нашето нахлуване. Третият тип пазари са тези, в които и двете компании имаме относително положително наличие (Германия и Франция). Нашето бъдеще ще бъде на взаимно допълнение и всяка компания ще способства със мощните си страни.

Ще се резервира ли името на марката Ideal Standard?

Ян Петер Тевес: Ще дава отговор като се върна три години обратно. Тогава осъзнахме, че имаме прекалено много марки. Тогава закрихме марката ни Jado, също Ceramica Dolomite - със закриването на завода в Трикиана, като част от производството в Италия беше пренасочено към България. Осъзнахме, че би трябвало да опростим бизнеса. Закрихме и марката Sottini.Стараем се да покрием по-високия сегмент. Марката Ideal Standard ще бъде непокътната.

От обиколката на завода видяхме, че огромна част от процесите са автоматизирани. Останали ли са още ниши, в които да се размени човешкият фактор с машина? Във вашето произвеждане допустимо ли е въвеждането на изкуствен интелект?

Валентин Ганев: 25% от нашето произвеждане се отлива на машини под високо налягане, не планираме 100% отливане под високо налягане поради еластичност. Комбинацията гипсови калъпи и калъпи под високо налягане ще остане. Докато в другата част с глазирането на изделията, където 70% от нашата продукция е желиране с роботи желаеме да стигнем до 100%. Това е част от тактика за развиване на нашия цех. Относно изкуствения разсъдък, нещо, което е покрай вид изкуствен интелект, ев тези роботизирани кафези. Последните ние създаваме и инсталираме с нашите инженери. Там има детайл на не толкоз закрепена поредност, само че нашите инженери я вършат по по-интелигентен метод.

Ярослав Дончев: В България са съсредоточени доста типове действия, като Центъра за споделени финансови услуги и ИТ центъра за обслужването на цялата компания. Това са действия, в които има опция да търсим способи за въвеждането на изкуствен интелект. Например, въведохме 5 робота, които заменят огромна част от оперативната работа на нашите чиновници и дават опция те да се концентрират повече в аналитичната част за по-голяма добавена стойност на бизнеса. Това са територии, в които виждаме капацитет за по-нататъшно развиване и въвеждане на изкуствен интелект.

Има ли изясненост след договорката ще продължат ли тези услуги да бъдат предоставени от България на групата, на цялата, част от групата?

Ярослав Дончев: Виждам капацитет за развиване, защото доста от процесите на " Идеал Стандарт " са пренесени в България на доста високо равнище, освен като качество, само че и като оптимизация и добавена стойност. Смятам, че това придобиване отваря доста порти за развиване на Центъра за споделени услуги и ИТ центъра, в които работят повече от 100 души.

След като Европейски Съюз се отхвърли от съветските енергоизточници. Как се отрази това на компанията? Има ли оскъпяване на крайния артикул? Има ли оскъпяване в България? Газта, която употребявате сега, доколко е по-конкурентнана съветския газ.

Ярослав Дончев: Купуваме газ от Булгаргаз. Ние сме огромен потребител. Нашата компания е конкурентна на европейския пазар, само че когато приказваме за пазари като Северна Африка и Близкия Изток цените са по-ниски. Тази цена, сега от 30 евро, ни дава опция да се конкурираме на международния пазар. Разчитаме, че цената на газътняма да пораства.

Т.е миксът, който ви предлага Булгаргаз ви удовлетворява?

Ярослав Дончев: Все още не сме на предходните нивапреди събитията. Направихме оптимизация, въведохме нови артикули, нови технологии, с което да станем по-гъвкави. По-ниската цена ще ни даде по-голяма конкурентоспособност.

Ян Петер Тевес: Сътрудничеството с Министерството на енергетиката и Булгаргаз е доста значимо, с цел да ни подсигурява по-ниски цени на газа. За производството в завода имаме потребност от постоянна цена за идващите 3, 5 години, а освен за идващия месец.

Цената на газа отрази ли се на цената на продуктите в България?

Валентин Ганев: Разходите за сила няма по какъв начин да не се отразаят. Това, към което насочихме старания, е за усъвършенстване на разноските от една страна посредством възстановяване качеството на продуктите, а от друга и в индустриалните процеси, свързани с енергоносителите. Това ни подтиква да търсим способи за понижаване потреблението на прироредн газ – да вземем за пример за природниягаз, който използваме за сушене на продуктите. Това епървият ни сполучлив план. Пилотно работим за смяна цикъла на изпичане в пещите, с цел да снижим разноските на газ. Третата област е за всички останали потребители, като поддържане на температурата и влагата в зоната на отливно. Там имаме автоматизирана система, която следи тези индикатори и желаеме да спрем потреблението на естествен газв тази област. Имаше отрицателно влияние с високата цена, само че със сегашната сме по-конкурентоспособни. Разбира се, беше доста по-трудно в интервала на високите цени.

По време на тържествената част кметът на Община Севлиево и регионалният шеф дефинираха значима част от политиката на компанията в обществената активност. Тази активност ще продължи ли и в каква посока?

Ян Петер Тевес: Смятам, че ще продължи. Уверен съм, че Villeroy & Boch няма да създадат смяна. Днесние честваме 25 години, а преди няколко седмици те означиха 275 година Villeroy & Boch е компания, която мисли за поколенията. Представете си от 8-мо покеление предават на 9-то. Мислят с взор за бъдещето, вдългосрочен проект и аспект. Заради това е належащо да поддържат добра връзка с локалната общественост, в която оперират. Вярвам, че ще продължат обществената активност. Винаги съм предизвиквал Ярослав да притеглят младежи, да се развиват.

Друга позиция да дам. От последните 3, 5 години виждаме по какъв начин от КСО израснахме до ESG. Имаме освен законови условия, а потребителски трендове. Не можем да произвеждаме неща обратно на закона и да не съблюдаваме условията и регулациите. Дори и да погледнем към напъните за декарбонизация и за прекосяване от газ към електричество и ток от слънчеви панели. Това са направления, които ще управляват бизнеса в идващите 25 години.

Споменахте солари, до каква степен реалистично е да замените газа със солари. Работите 24 часа 7 дни в седмицата,как смятате да понижите потреблението и да се съобразите с условията?

Ярослав Дончев: Освен огромното ползване на газ за пещи и сушилни, имаме в допълнение ползване, което е обвързвано с отопление, кактои някои други процеси. Това са неща, които можем да сменим и да използваме различни източници за понижаване потреблението на газ.

Ян Петер Тевес:Бих добавил още - композиция от нововъведения изаконодателни условия. До каква степен потребителят е податлив да заплаща за тези вложения?Като се замислим, 25 години нищо не са, само че ние след 25 години би трябвало да сме неутрални. В завода ни във Витлих имаме два слънчеви парка. В Англия също имаме план за слънчев парк. Друг аспект е смяна на самите керамични артикули, които могат да се създават по различен метод – от рециклирани пластмаса, метал и други

Какъв е резултатът на рецесиите в последните години?

Ян Петер Тевес:Ковид пандемията е рецесия вид йо-йо – появи се и изчезна. По-големият проблем, по-дълго продължаващ проблем, е инфлацията и главните лихвени проценти. В едно проучване на Морган Стенли за броя на разрешенията на градеж, които се издават през последните 2 години, се сочи, чеима 47% спад единствено в Германия спрямо юли 2022 година От разрешението на градеж, до момента в който ние се включим, трябват2 години. Цялата промишленост е наранена. Но мога да кажа, че се оправяме добре. По отношение на размерите не сме доста задоволени, само че не губим пазарен дял. Това, от което хората имат потребност, вложителите, банките, елементарният човек, това епо-голяма непоклатимост. Обикновеният човек евентуално ще си каже, че лихвеният % не е 0,5%, а 5%, само че би трябвало да си ремонтира дома и ще го направи. Вероятно по-късно ще се включат иинституционалните вложители. Бих си разрешил да насочва зов към държавните управления, към хората, които вземат решения, в случай че могат да се насочат към някакви видови тласъци – понижаване на разноските за започване на строителство, поддръжка за вложения, данъчни облекчения, ограничения, които да се подхващат, с цел да може да се подкрепи освен секторът, а стопанската система като цяло. Бях в Англия, те не са част от Европейски Съюз (не разясня за положително или лошо), там към този момент доста по-бързо работят – извънредно огромен прогрес и развиване има в строителството на домове за хора с по-голямо държавно присъединяване и в публично-частни партньорства. Изключително положително съм надъхан и имам вяра, че ще се върнем в предходните равнища, макар всичките въздействия. Позитивно съм надъхан в кратковременен проект, ав дълготраен съм по-голям оптимист.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР