Какво означава думата многообразие и как би го обяснил на

...
Какво означава думата многообразие и как би го обяснил на
Коментари Харесай

Попитали ChatGPT какво е многообразие

Какво значи думата " разнообразие " и по какъв начин би го обяснил на 5-годишно дете? Точно този въпрос задава Деница Сотирова на изкуствения разсъдък ChatGPT. Един от отговорите, които дава чатботът, е, че многообразието е като нареждане на пъзел - всяко парче е с друг цвят и размер, само че всяко едно е значимо за общата картина и има своето място в нея.

Деница е HR бизнес сътрудник в Yettel , като многообразието, равенството и включването е една от основните области, по които работи. Това е и една от тематиките, които самостоятелната международна организация Top Employers Institute одитира при узаконяването на компании от целия свят с Top Employer.
 Деница Сотирова
Източник:

Деница Сотирова

Наскоро Yettel стана първият телеком у нас, получил влиятелното отличие за своите работодателски практики. В региона на многообразието реализира впечатляващия резултат от 90,74%. Това е доста над междинното, което сертифицираните в международен проект телекомуникационни компании реализират в тази област.

Какво обаче прави Yettel в тази посока?

Рамо до рамо

Това е една от най-емблематичните стратегии на компанията, почнала още през 2015 година Тя дава опция на хора със специфични потребности да намерят своята реализация и подкрепя професионалното развиване и обществената им интеграция.

" В Yettel избираме да се обръщаме към хората с увреждания като към хора с разнообразни благоприятни условия. Думите, които използваме, са извънредно значими, с цел да не сътворяваме неправилни настройки и да не влизаме в клопката на предразсъдъците ", споделя Деница, която е и началник на " Рамо до рамо ".

В рамките на две години участниците работят по съответен план в определена от тях област. Ако позицията им разрешава, могат да работят и изцяло отдалечено. " Да попаднат в действителна бизнес среда за тях е огромно предизвикателство - има я неувереността дали ще се оправят, има го срамът да попитат и терзанието дали някой няма да ги осъди. Нашата цел е да създадем такава среда, че да не усетят нито едно от тези неща ", прибавя тя.

За задачата всеки участник минава през профилирано въвеждане в работния развой. Може да разчита и на психическа поддръжка от корпоративния психолог на компанията. През цялото време има до себе си и персонален наставник - чиновник на Yettel , минал през особено образование за това по какъв начин се одобряват хора с разнообразни благоприятни условия. Това е другата доста значима страна на тематиката - да подготвиш хората, които ще посрещнат участник по програмата. " Всеки управител, който наема човек със специфични потребности, минава през профилирано образование - по какъв начин да споделят дейно с него, какви потребности има той и така нататък Обучаваме и менторите, тъй като тяхната роля също е доста значима - те подкрепят акомодацията на участниците, оказват помощ им да усвоят нови познания и да разпрострат капацитета си ", споделя Деница. " Подготвяме и целия екип, който ще посрещне участник по програмата. Веднъж имахме сътрудник, диагностициран с епилепсия, по тази причина екипът мина през образование за първа долекарска помощ ", прибавя тя.

Най-голямото преимущество на програмата е, че участниците в нея получават скъп корпоративен опит, който ги прави по-конкурентни на трудовия пазар.
 Участници в програмата „ Рамо до рамо “
Източник:

Участници в програмата „ Рамо до рамо “

В момента се организира деветото издание на " Рамо до рамо ", като до края на октомври тече кандидатстването. От компанията са отворили общо девет позиции в разнообразни посоки, измежду които " Управление на планове ", " Човешки запаси ", " Продажби по телефона ", " Въвеждане на пазара " и други. " Искаме тази година да надградим програмата с още една добавена изгода. Заедно с дългогодишния ни сътрудник Jamba ще проведем специфична академия за съществени цифрови и " меки " умения както за участниците, по този начин и за претендентите, които не са били утвърдени ", добавя Деница.

Жените в технологиите

Когато приказваме за разнообразие и включване, това е другата област, по която Yettel интензивно работи - да усили броя на дамите на софтуерни позиции. През 2022 година техният брой в Yettel е бил 32%, а все още - 35%. Целта, която си слагат от компанията, е през 2028 година този % да бъде 40%. " Много е значимо този % да пораства гладко и последователно. Опитваме се да доближаваме до повече възпитаници и студенти, избрали софтуерна компетентност, да им описваме за опциите при нас и да ги срещаме с дами от нашия екип, които сполучливо потвърждават, че светът на технологиите не е единствено за мъже ", споделя Деница. Затова от Yettel работят интензивно със STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) учебни заведения и университети. Партнират си и с Техническия университет в София - вземат участие на техни семинари и организират лекции измежду студентите им. Участват и в събитията и хакатоните на Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към университета още веднъж с една съществена цел - да покажат, че светът на технологиите е отворен към всички.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР