Какво може да донесе Русия на 55 африкански държави и

...
Какво може да донесе Русия на 55 африкански държави и
Коментари Харесай

Битка за влияние - Путин и Сиси посрещат 42-ма африкански лидери

Какво може да донесе Русия на 55 африкански страни и какво могат да ѝ дадат те в подмяна? Може ли Москва да противодейства на напъните на Китай или Запада да се възползват от възходящия капацитет на континента?

На тези въпроси би трябвало да отговори срещата в Сочи, на която през днешния ден са домакини съветският президент
Владимир Путин и египетският му сътрудник Абдел Фатах ас Сиси. Макар още да не може да се мери с играчи като Китай или с икономическите връзки, развивани с Европейски Съюз в доста от страните, Москва търси място на континент, чиято тежест ще е все по-голяма.

Египетският държавен глава е съпредседател, защото съставлява Африканския съюз - организацията, сплотяваща страните на континента. От тях 43 изпращат 43-ма държавни и държавни ръководители, други 11 ще участват на равнище министри и посланици.

Очаква се на срещата да бъде оповестена договорка на Междудародната организация за суверенно развиване - ръководена от известния и в България Константин Малофеев. Идеята е да стане допустимо отпущането на дълг в размер до 500 млн. $ за африканска страна. Очаква се и меморандум за взаимоотношение сред Евразийския и Африканския съюз, отварящ път на обединените към Русия страни към пазар с размер 1.3 милиарда души.

Стара концепция

" Русия се връща към концепцията на Шеварднадзе ", написа деловото издание РБК, имайки поради починалия грузински президент Едуард Шеварднадзе - преди кариерата в самостоятелна Грузия той е външен министър на Съветския съюз. Изданието цитира заместник-председателя на Асоциацията на съветските дипломати Андрей Бакланов, съгласно който такава среща на върха е предложил точно Шеварднадзе през 1989 година

Последвалото десетилетие обаче свива внезапно мащабите на връзките сред Съветския съюз и Африка, а интензивността се възобновява едвам предходната година. Вътрешните компликации на руския приемник, Русия, водт до закриване на посолства, консулства и търговски представителства. От 2006 година всичко това се трансформира - Путин първо посещава Алжир и Либия, година по-късно наследилият го президент Дмитрий Медведев е на обиколка в Египет, Нигерия, Намибия и Ангола. В първата страна идва и Путин през 2015 година, а последните две бяха част от обиколката на външния министър Сергей Лавров, който бе и в Мозамбик, Зимбабве и Етиопия.

В съпоставяне с тогавашния интервал има и промени. Ако в последните години се възвръщат обичайни от руско време връзки като тези с Ангола и Мозамбик, Москва към този момент работи и за нови с страни, които са се считали за част от " западната " сфера на въздействие - да вземем за пример Мароко, Нигерия и Южна Африка.

Защо Африка (отново) е значима за Русия

Днес африканските запаси (минералните в Африка са към 30% от международните запаси). Според отчет за опциите сред Русия и континента към 2030 година капацитетът е сериозен поради възходящия експорт на селскостопанска техника, коли и зърнени култури, в това време все по-голям е износът на торове. В целия свят единствено Африка усили вноса от Русия след въвеждането на западните наказания поради анексиията на Крим и ситуацията в Източна Украйна.

Разраства се оръжейният пазар, а с страни като Централноафриканската република (от през днешния ден ще има и с Нигерия) военни съглашения дават опция за подготовка на локални бойци и техническо обслужване на бойна техника. Руски " частни армии " са на задачи в ЦАР, Судан и Мозамбик съгласно разнообразни медийни изявления. Евгений Пригожин, именуван в някои медии " Готвача на Путин " (и свързван с печално известната " Фабрика за тролове " и намесата в американските избори), съгласно " Блумбърг " има ползи в 10 африкански страни и те надвишават обвързваните с защита и сигурност.

За 4 години Русия е осигурила 49% от вноса на оръжия в Северна Африка, на Съединени американски щати се падат 15, на Китай - 10. И в Африка на юг от Сахара Москва е отличник - 28% за същия интервал от 2014 до 2018 година, при надлежно 24 и 10 на 100.

Политическата тежест на десетки гласове, които могат да поддържат Русия - в Общото заседание или в Съвета за сигурност - при нужда също е изкушаваща за Москва. Политическата им неустойчивост обаче - дружно с търговски бариери и други - е измежду факторите, които спъват стокообмена, който е доста по-малък от този с Европейския съюз, (303 милиарда долара), Китай (148 млрд.) и Съединени американски щати (54.2 млрд.) за 2018 година За същата година този с Русия е 20 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР