Какво е Шенген?Шенгенското пространство е едно от основните постижения на

...
Какво е Шенген?Шенгенското пространство е едно от основните постижения на
Коментари Харесай

Какво е „Шенген“, какви са условията за присъединяване и ползите от членството

Какво е Шенген?

Шенгенското пространство е едно от главните достижения на европейския план. Той стартира през 1985 година като междуправителствен план сред пет страни от Европейски Съюз - Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург - и последователно се уголемява, с цел да се трансформира в най-голямата зона за свободно пътешестване в света.

Шенген е името на малко селце в Люксембург, на границата с Германия и Франция, където през 1985 година е подписано Шенгенското съглашение, а през 1990 година - Шенгенската спогодба.

Да бъдеш част от зона без надзор на вътрешните граници значи, че страните:
не правят инспекции на вътрешните си граници, с изключение на в случаи на характерни закани.извършват хармонизирани инспекции по външните си граници въз основа на ясно избрани критерии
Наборът от правила, уреждащи Шенгенското пространство, се назовава Кодекс на шенгенските граници.

Кои страни са част от Шенген?

Днес Шенгенското пространство обгръща над 4 милиона квадратни километра с население от съвсем 420 милиона души и включва 27 страни:
23 от 27-те държави-членки на ЕСвсички членове на Европейската асоциация за свободна търговия (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария)
На 1 януари 2023 година Хърватия става 27-ата страна, която се причислява напълно към Шенгенското пространство. Контролът по вътрешните граници с България, Кипър и Румъния към момента не е анулиран, а Ирландия не е част от Шенгенското пространство.



Какви са изгодите от Шенген?

Шенгенското пространство разрешава на повече от 400 милиона души да пътуват свободно сред страните членки, без да минават през граничен надзор.

Всеки ден към 3,5 млн. души пресичат вътрешните граници за работа или образование, или с цел да посетят фамилии и другари, а съвсем 1,7 млн. души обитават в една шенгенска страна, до момента в който работят в друга.

Всяка година европейците реализират към 1,25 милиарда пътувания в границите на Шенгенското пространство, което е от огромна изгода и за туристическия и културния бранш.

Шенгенското пространство носи обилни стопански изгоди за всички жители и предприятия в участващите в него страни. То е замислено да бъде в основата на Европейския съюз и на единния пазар като цяло.

Могат ли жители на страни отвън Европейски Съюз да се възползват от Шенген?

Гражданите на страни отвън Европейски Съюз, които живеят в Европейски Съюз или го посещават като туристи, студенти на продан или със служебна цел, могат да пътуват през страните от Шенгенското пространство, без да минават през граничен надзор.

За пасажерите, които минават директно през Шенгенското пространство или имат намерение да останат в него за къс интервал от време, Европейски Съюз е открил общи визови правила.

Общата визова политика на Европейски Съюз е нужна за ефикасното действие на Шенгенското пространство без граници, защото улеснява влизането на гости в Европейски Съюз, като в същото време укрепва вътрешната сигурност.

Как Шенген усъвършенства сигурността в Европейски Съюз?

Една от главните цели на Шенгенското пространство е да пази своите жители посредством засилено съдействие сред полицейските сили, митническите органи и органите за надзор на външните граници на всички страни членки. Тези нови форми на съдействие бяха въведени, с цел да се компенсира възможният риск от недостиг на сигурност, произлизащ от премахването на контрола по вътрешните граници.

В подтекста на съдействието в региона на правоприлагането Шенгенското пространство дава опция за:
възстановяване на системите за връзка сред полицейските службигорещо гонене на престъпницитрансгранично наблюдаване на обвинени лицавзаимна оперативна помощпряк продан на информация сред полицейските органи
Това е голямо преимущество в битката против тероризма и против тежката и проведената престъпност, в това число трафика на хора и противозаконната миграция.

Как страните се причисляват към Шенгенското пространство?

Държавите, които желаят да се причислят към Шенгенското пространство, би трябвало да изпълнят лист с предварителни условия. Те би трябвало да:
да ползват общия набор от шенгенски правила (т.нар. " постижения на правото от Шенген " ), например във връзка с граничния надзор, издаването на визи, полицейското съдействие и отбраната на персоналните даннида поемат отговорността за контрола на външните граници от името на другите страни от Шенген и за издаването на единни шенгенски визиефективно да си сътрудничатс правоприлагащите органи в други шенгенски страни, с цел да поддържат високо равнище на сигурност след премахването на контрола по вътрешните границида се свързват с Шенгенската осведомителна система (ШИС) и да я употребяват
Страните, които желаят да се причислят към Шенгенското пространство, би трябвало да преминат през поредност от оценки, с цел да се дефинира дали дават отговор на изискванията, нужни за използването на шенгенските правила.

След като оценката удостовери готовността на дадена страна членка да се причисли към Шенгенското пространство без надзор на вътрешните граници, всички останали членове на Шенгенското пространство би трябвало да одобрят решението с единогласие, след консултация с Европейския парламент.

Може ли да бъде възобновен граничният надзор в границите на Шенгенското пространство?

Няколко страни от Европейски Съюз взеха решение да възстановят контрола по вътрешните граници сред 2020 и 2022 година в подтекста на Ковид-19. Контролът е бил възстановяван и при други условия, в това число през 2015 година, след терористични набези или увеличение на миграционните потоци към Европейски Съюз.

Повторното въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници следва да се прави единствено като последна мярка.

Кодексът на шенгенските граници разрешава на страните членки да вкарат още веднъж надзор по някои вътрешни граници при положение на изключителни условия, които излагат на риск цялостното действие на Шенгенското пространство.

В такива обстановки Съветът може да предложи на една или повече страни членки да вкарат още веднъж граничен надзор въз основа на предложение на Европейската комисия.

Проверките, въведени при положение на изключителни условия, изискват утвърждението на Съвета.

Кодексът на шенгенските граници също по този начин планува, че страните членки могат да вкарат краткотраен граничен надзор в отговор на сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност.

В този случай съответната страна членка би трябвало да уведоми Комисията и другите страни от Европейски Съюз минимум четири седмици преди въвеждането на инспекциите или в по-кратък период, в случай че събитията не са известни авансово. Това наново въвеждане на вътрешни инспекции не изисква утвърждението на Съвета.

Как са предпазени външните граници на Шенген?

Европейски Съюз и неговите страни членки са въвели съответни ограничения за гарантиране на сигурността на Европа и за подсилване на външните граници на Европейски Съюз.

Те включват да вземем за пример основаването на Европейската организация за гранична и брегова защита (Frontex) и създаването на Шенгенската осведомителна система (ШИС).

Органите в целия Европейски Съюз употребяват ШИС, с цел да вкарват или съветват сигнали за търсени или изчезнали хора и предмети. Системата съдържа почти 91 милиона сигнала, а през 2019 година органите са създали информация в нея над 6,7 милиарда пъти.

ШИС дава и указания на органите за това по какъв начин да реагират при намиране на разположение или предмет, като да вземем за пример:
арестуване на търсено лицезащита на уязвимо изчезнало лицеизземване на противозаконен или откраднат предмет
Следните ИТ принадлежности, които ще оказват помощ за битката с престъпността и за защитата на границите, се модернизират или са в развой на създаване:
Визова осведомителна система (ВИС)Система за влизане/излизане (EES)Европейска система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS)
Как Шенгенското пространство се приспособява към новите провокации?

В момента Европейски Съюз работи по актуализация на Кодекса на шенгенските граници, като взема поради провокациите от последните години, в това число всеобщия приток на мигранти през 2015 година и пандемията Ковид-19 през 2020-2022 година Тази промяна ще:
ще даде нови принадлежности за битка с инструментализирането на мигрантските потоцище сътвори нова правна рамка за ограниченията по външните граници при положение на здравна кризаактуализира правната рамка за наново въвеждане на надзор по вътрешните границище разреши потреблението на различни ограничения на повторното въвеждане на надзор по вътрешните граници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР