Какво е мамографията?Мамографията представлява вид рентгеново изследване на гърдите, което

...
Какво е мамографията?Мамографията представлява вид рентгеново изследване на гърдите, което
Коментари Харесай

Какво представлява мамографията и кога се прави?

Какво е мамографията?
Мамографията съставлява тип рентгеново проучване на гърдите, което се организира от експерт благодарение на мамографски рентгенов уред. Изображенията или фотосите от този уред се назовават мамограми.В същността си съставлява визуализация на тъканите на млечните жлези благодарение на ниска доза рентгенови лъчи.
Изследването се назначава от доктор за профилактичен обзор на гърдите, за разкриване на аномалии, злокачествени формирания - за диагностицирането на карцином или рак на гърдата и други Мамографията подкрепя ранното разкриване на рака на млечната жлеза, стига дамите да бъдат виновни към себе си и личното си здраве и да не пропущат провеждането му. “Ако ракът на гърдата бъде диагностициран на ранен стадий или в ранен етап, опциите пред лекарите и пациентките за сполучливо лекуване се усилват неведнъж ”, споделят експертите от отделението по на “Уни Хоспитал ”. 
Какво да очаквате по време на процедурата?
При осъществяване на самото проучване върху млечните жлези се ползва лека компресия или напън, с цел да може да заемат “по-плоска ” форма, защото са леко “притиснати ” сред двете плочи или плоскости на апарата. Целта е гърдата да е във допустимо най-плоска форма, с цел да се добие най-ясно изображение. За някои пациентки проучването предизвиква лек дискомфорт от самото прилепяне. Като дълготрайност то трае от няколко минути до половин час, в редки случай час.
Консултирайте се постоянно с проследяващия Ви експерт или с Вашия общопрактикуващ доктор по кое време и с каква периодичност е належащо да организирате проучването. Не забравяйте да му зададете всички въпроси, които имате по отношение на рисковите фактори, които постановат провеждането й. Питайте и бъдете осведомени и по какъв начин протича, и какво се изисква от Вас. Със сигурност информацията какво да очаквате по време на проучването ще Ви накара да се чувствате по-подготвени, а и по-комфортно. 
Процесът на мамография
Екип от рентгенов лаборант и експерт - доктор организират процедурата. За задачата те употребяват рентгенов уред - мамограф, който разрешава да се “огледат ” детайлно тъканите на млечната жлеза. Чрез леко прилепяне сред плочите на апарата се доближава по-плоска форма на гърдите, с цел да се получи най-хубав и явен рентгенов облик, и да се огледа в елементи структурите на млечните жлези. Необходимо е пациентките да смъкват облеклата си до региона на кръста. Те тряба и да отстранят бижутата и накитите, при положение, че носят такива. 
Използва се ниска доза рентгеново облъчване. Лекото прилепяне или напън, с цел да заеме гърдата по-плоска форма сред двете плоскости на апарата, би могло да провокира краткотраен дискомфорт за дамата, само че това лишава единствено няколко секунди до минути. 
Рентгеновите проекции или изображения на млечната жлеза са по-малко на брой при положение, че се организира профилактична мамография. При диагностичната е допустимо да се създадат повече проекции. Колко да са те - зависи от специалистът-рентгенолог, който организира и разчита получения облик.
Не пропускайте да разговаряте с насочващия доктор или с провеждащия го експерт, с цел да зададете всички въпроси, които имате по отношение на провеждането му и последващите вероятни резултати.
Кога би трябвало да се направи?
Има два типа мамография - едната е скринингова или профилактична, а другата - диагностична.
Скрининговата или профилактична се организира превантивно - за предварителна защита от рак на гърдата при дами, които нямат признаци, недоволства или някакви забележими промени по гърдите. Важно е дамите да не пропущат постоянните си профилактични прегледи и провеждането на проучването, тъй като ранната диагноза дава шансове за по-добра прогноза и благоприятни условия за лекуване. Жените, които са над 40-годишна възраст, както и тези, при които е налице риск от развиване на рак на гърдата (например дами с фамилна обремененост - т.е. майките или сестрите им са с диагностициран рак на гърдата) е добре да се съветват със експерт и да организират наложително скринингова мамография съгласно напътствията на своя доктор.  
В случай, че при провеждането й се забележи проблем или така наречен находка, е допустимо да се направи като последваща стъпка или идващ стадий и диагностична мамография, при която се “заснемат ” повече фотоси на млечната жлеза и се оглежда по детайлно - с повече проекции. Скрининговата мамография нормално лишава минути, а за диагностичната може да е належащо малко повече време.
Специалистите от МБАЛ “Уни Хоспитал ” - Панагюрище предлагат на всички дами да бъдат виновни към здравето си и да не пропущат консултация със експерт, в случай че следят промени в гърдите, имат недоволства, напипват така наречен ”бучка ”, виждат дадени аномалии и други, както и да не пропущат профилактичното проучване, даже без да имат изява на признаци. 
Диагностициране след мамография
В резултата и разчитането се разказва какво е положението на млечните жлези. В взаимозависимост от това могат да се дадат рекомендации към пациентката. Самият резултат следва да се показа и на различен експерт, при положение, че той е насочил пациентката и е изискал провеждането му, с оглед свалянето на анамнеза.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР