Какво да засадим в градината през Септември? Месец Септември обикновено

...
Какво да засадим в градината през Септември? Месец Септември обикновено
Коментари Харесай

Какво да засадим в градината през Септември

Какво да засадим в градината през Септември? Месец Септември нормално ви разрешава към момента да се наслаждавате на много топли дни, само че също по този начин е началото на есента и по-късите дни. През този месец можете да засеете зеленчуци с къс вегетационен интервал и да започнете да засаждате дървета и шубраци през есента.

Засаждането на цветя през септември също е добра концепция. Какви зеленчуци към момента могат да бъдат засадени през септември в страната? Първата половина на месеца е уместно време за засаждане на зеленчуци с къс вегетационен интервал като да вземем за пример: репички ; рукола ; чесън ; китайско зеле ; и късни сортове марули (за пролетна реколта).

Освен това през септември можете да засеете маруля за зимна годишна продукция и спанак , който също може да се прибере идната пролет. През септември може да се засадят зелен лук и чесън (скилидки), които през идващото лято да се берат. В оранжерията може да отгледаме корнишони и краставици.

Какво да засадим в градината през Септември

Грах

През първата половина на септември към момента е изцяло допустимо да засадите грах. Разбира се, че има възможност шушулките да не могат да узреят. Но доста зависи от годината. Както знаем грахът е студоустойчива просвета.

Освен това младите кълнове на това растение имат внимателен усет и съдържат огромно количество витамини. Чудесна опция на обичайна маруля! Грахът се засява по схемата 8 × 20 см, задълбочавайки семената с 1-2 см.

Синапени листа

Синапените листа са чудесни пикантни едногодишни растения. Придава на салатите благоуханен лют усет и служи като добър източник на хранителни субстанции. Можете да засеете растението през първите две седмици на септември.

Синапеното семе покълва даже при минусови температури (до -3°C), само че такива няма през Септември. Листата могат да се събират 2-3 седмици след появяването на кълновете. Между другото, те са подобаващи както пресни, по този начин и мариновани! Най-полезните кълнове на земята и техните преимущества!

Кресон – какво да засадим в градината през септември

Кресонът е непретенциозна билка с лют и несравним усет. Кресонът се прибавя към салати, сандвичи, а също така се украсяват месни ястия. До септември кресонът може да се отглежда навън, по-късно – под найлон или на балкони и закрити веранди .

Зелените растения могат да се режат 12-15 дни след покълването.

Маруля

Марулята е най-„ класическата “ зелена салата. Листната салата е необикновено известна, съдържа субстанции, потребни за тялото и, най-хубавото от всичко е, че е непретенциозна в грижите и развъждането.

Семената на тази просвета са дребни, тъй че могат просто да бъдат разпръснати по повърхността на рохкава почва. Растението доближава своя пиков размер месец след покълването, само че никой не пречи на прибирането на реколтата по-рано – даже най-младите листа са вкусни и здравословни.

Засаждане на марули през есента – по кое време и по какъв начин

Лук – какво да засадим в градината през септември

Към края на септември можете да започнете да засаждате лук преди зимата. Важно е да се има поради, че не всички сортове и хибриди на тази просвета са подобаващи за есенно засаждане. Необходимо е да изберете растения, които са в положение да се задоволят с къс и междинен ярък ден (12-14 часа).

Вижте повече за това по какъв начин да засадим чесън и лук тази есен!

Японско салата мизуна

Мизуна е тип японска салата. Тази салата е подобаваща за прясна консумация. А също по този начин украсява градината с издълбаните си листа. Ето за какво тази просвета постоянно се употребява в зоните за декоративна градина.

Малките семена не би трябвало да се заравят при сеитба, а единствено да се поръсят. Можете да приберете реколтата единствено след 2-3 седмици. Мизуна е студоустойчива и непретенциозна, по време на есенните студове узрява съвършено под найлона.

Пащърнак

Заедно със зимното засаждане на лук можете да засадите и пащърнак. По предписание датите на сеитба са от края на септември доникъде или края на октомври. Тоест седмица или две преди началото на по-осезаемите студове. Ако се засее по-рано, пащърнакът може да покълне, което не би трябвало да се случва на този стадий. Семената се засяват на дълбочина 3-4 см по скица 10 × 35 см.

Магданоз – какво да засадим в градината през септември

Магданозът стартира да се засажда от края на септември, при изискване че времето е студено. Семената на тази просвета се засяват по схемата 3 × 20 см, задълбочавайки се с 0,5-1 см. И е целесъобразно да не щадите семето – кълняемостта при зимната сеитба е по-ниска, в сравнение с напролет.

Репички

Репичките са устойчиви на заледяване, придирчиви кореноплодни култури. Така че за какво не опитате да го засеете в градината при започване на есента? Основното е да изберете ранозреещи сортове, които узряват за 16-20 дни. Семената се заравят на 2-2,5 см по схемата 5 × 15 см.

Рукола

Руколата е отлична витаминозна зелена салата. Някои хора харесват пикантния й усет, други не. Във всеки случай това е скъпо растение – източник на потребни за човешкия организъм детайли.

Руколата е много студоустойчива, узрява бързо – за 2-3 седмици. И може да пораства под найлон. Засейте по същия метод, както всяка друга зеленина. Препоръчителният модел на засаждане е 10 × 20 см. Няма да сътвори проблеми в грижите.

Чесън – какво да засадим в градината през септември

Зимният чесън може да бъде засаден в градината малко преди началото на сланата. В взаимозависимост от региона и климатичните условия това е интервалът от края на септември доникъде на ноември. Подробни указания за зимно засаждане на чесън можете да намерите в нашия материал: по какъв начин да отгледаме зимен чесън от семена

Спанак

Спанакът е една от най-ценните култури, богати на витамини и хранителни субстанции. Може да се добави към сандвичи и салати, задушен или замразен за зимата. Като цяло има доста способи да го употребявате в кухнята.

Засаждане на цветни луковици през Септември

През септември можете да започнете да засаждате най-популярните цветни луковици във вашата градина. Такива да вземем за пример са лилия; лале; минзухар; зюмбюл; нарцис (може и от средата на август); кокиче . Добре е да изберете и засадите огромни и здрави луковици (без признаци на заболяване и увреждане).

За по-голяма сигурност може да отбраните луковиците с фунгицид преди засаждане. При засаждането би трябвало да се помни, че луковиците постоянно се засаждат с петата надолу и на дълбочина, съответстваща на три дължини на луковицата. Вижте още по кое време да засадите пролетно цъфтящи луковици на цветя !


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР