Какво да правим със старите си дрехи? Как да ги

...
Какво да правим със старите си дрехи? Как да ги
Коментари Харесай

Мода и екология: Контейнерите за текстил и „дрехите с втори живот“

Какво да вършим със старите си облекла? Как да ги изхвърляме по този начин, че те да могат да бъдат рециклирани по-късно без да замърсяваме околна среда? Около 100 000 тона годишно са текстилните боклуци у нас. Промени ли се културата ни по връзки на текстилния боклук – от 2016 година, когато бяха инсталирани първите контейнери за текстилен боклук? Отговорите от Денислав Борисов, маркетинг управител на консултантска компания.

Идва пролет – какво да вършим с ненужните облекла?

Аз да вземем за пример през вчерашния ден си ги хвърлих в резервоар (наистина ги хвърлих). Защо го върша – тъй като това подсигурява, че текстилът няма да гние на някое бунище и да замърсява, а ще бъде рециклиран или в случай че става ще влезе в магазините втора ръка у нас или ще бъде изнесен за чужбина (главно третия свят).

Ограничаването на текстилното произвеждане и насърчаването на повторната приложимост е измежду целите на Европейската комисия – за какво?

Защото текстилното произвеждане е измежду най-големите замърсители в света – на 4-то място по приложимост на вода и примитивен запас, на 3-то по земя, на 5-то по обособяване на парникови излъчвания. „ Бърза мода “; купуваме 26 кг облекла приблизително на човек, половината отиват на боклука и така нататък

През 2022 година беше призната Стратегията на Европейски Съюз за текстила – какви условия има в нея съответно за нас?

Накратко към този момент ще би трябвало да хвърляме текстила разделно в профилираните контейнери и то до 2025 година цялата система би трябвало да бъде въведена и да работи, т.е. към този момент би трябвало да се случва.

Но въпреки всичко приказваме за облекла втора употреба – кой ги купува, преди бяха избор за хората с по-скромни средства, само че и качеството не беше високо, нещо трансформирало ли се е?

Всъщност, в този момент наклонността е противоположна – по-качествени облекла, даже има по-скъпи от най-комерсиалните марки в мола. Освен това е мода за младите, които желаят да са еко и устойчиви.

Цялото изявление, дружно с включване на Анелия Джамбазка от магазин за секънд хенд мода, вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР