Какви са слабостите на новата наредба за медицинска експертиза, от

...
Какви са слабостите на новата наредба за медицинска експертиза, от
Коментари Харесай

МЗ обсъжда с протестиращите майки новата наредба за ТЕЛК

Какви са слабостите на новата разпоредба за здравна експертиза, от какво се оплакват хората с увреждания, минали на ТЕЛК през последните шест месеца, и какво може да се промени - тези въпроси ще разиска през днешния ден управлението на здравното министерство с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и националните организации на хората с увреждания.

До срещата се стигна, откакто макар обещанията за обявяване на съответни проблеми, предходната седмица заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева разгласи само броя на миналите преосвидетелстване хора с ТЕЛК, и увери, че жалбите против телковите решения не са повече по отношение на ситуацията със остарялата разпоредба. Майките на деца с увреждания обаче желаеха промени в настоящата разпоредба, до момента в който бъде направена цялостна промяна в оценяването на уврежданията.

Часове след митинга на ощетени от ТЕЛК хора с увреждания при започване на предходната седмица, заместник-здравният министър Жени Начева разгласи, че процентът на обжалваните нови телкови решения не се разграничава от този на решенията по остарялата разпоредба. Според нея при всяка смяна има и удовлетворени, и недоволни хора, а недоволството в тази ситуация се дължи на изменени проценти неработоспособност.

" Има смяна в % на нетрудоспособност, което в някои случаи е заради пояснение и резултати от ТЕЛК комисиите, в други случаи - заради справедливи условия, а точно смяна в здравния статус на съответните лица ", уточни Начева пред публицисти.

Майките от " Системата ни убива всички " не останаха удовлетворени от общия разбор на здравното министерство за действието на наредбата и желаеха незабавни промени, до момента в който бъде въведена новата оценка на самостоятелните потребности на човек с увреждания.

Източник: БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР