Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво

...
Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво
Коментари Харесай

Спонтанното говорене в съвременния танц или каква е бруталната истина на сцената

Какви са най-новите трендове в актуалния танц и пърформанс, какво съставлява плана за „ бруталната истина “ или концепцията за спонтанното говорене в танца, по какъв начин звучи поетиката на тялото и по какъв начин се овладява властта сред публиката и танцьора. Отговорите на всички тези въпроси търсим в „ Международния семинар по танцова комбинация и импровизация “, дружно с хореографката и танцьорка Зорница Стоянова, която е и уредник на събитието:

„ Практиката на бруталната почтеност пристигна от обстоятелството, че се замислих, в случай че аз танцувам и стартира да приказвам, излизат някакви истини, някакви вътрешни гласове, които не съм си мислила, че ще ги имам, откриваме нови неща за себе си, това до някаква степен е самопсихоанализа посредством танц. Бруталната истина е перформативна импровизационна процедура употребявайки импровизиран диалект в танца. Той изследва концепцията за нецензуриране на себе си и откриване на истините тук и в този момент. В настоящия ни свят, където „ различният факт “ към момента е сентенция, а истината за каквото и да е мъчно да се откри, тази процедура слага въпроса кое е действително, почтено и правилно за индивида. Години наред изкуството на актуалния танц се развива в България и той от ден на ден върви напред, с помощта на надарените ми сътрудници. “

Семинарът насочва и две предложения към публиката. Ако сте професионален танцьор, можете още през днешния ден (23 юли) да се включите в Джем събитието, което ще бъде извършено като част от семинара по танцова комбинация, а на 24 юли, публиката ще може да види и отвореното показване на планът „ Бруталната истина “ в Пространството за актуален танц и пърформанс „ ДНК “, по концепция на хореографката Зорница Стоянова.

Повече за събитието, трендовете и техниките в актуалния танц и пърформанс ще научите в звуковия файл от Зорница Стоянова, неведнъж награждаваната хореографка, която има повече от 20 години процедура в танцова импровизация на интернационалните подиуми.

Зорница Стоянова (САЩ /РБ) е награждаван хореограф и импровизатор с по-вече от 20 години процедура в танцовата импровизация за сцена. Завършва Bennington College във Вермонт със компетентност „ Танц и звуков дизайн “. Живее във Филаделфия, Пенсилвания където основава, продуцира и презентира голям брой спектакли и танцови филми под името „ Here [begin] Dance “. Основната цел на организацията ѝ е да подкрепя развиването на млади хореографи във Филаделфия. Куратор е на „ Current: an evening of art and dance “ и „ Dance Cinema Projects “, ориентирани съответно към обществото на Филаделфия. През 2008 година взе участие в професионалната стратегия за реализатори „ Headlong Performance Institute “. По-късно същата година е поканена да работи с Дебора Хей, където главно изследва техниките за наличие, позата и жеста. Тя продължава да развива ползите си в областта на пробния танц, нереалните жестове, импровизацията, контрастните положения и постигането на по-добра връзка със фена. През 2011 година в границите на програмата „ Meet the Next Generation “, част от „ eXplore Dance Festival “ (Румъния) Зорница Стоянова работи с хореографката Мег Стюарт. Също по този начин учи модерни индийски танци с Джаячадран Палази и Хема Палани от Център Аттаккалари в Бангалор, Индия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР