Какви са били големите пречки за бизнеса през 2023 г.?

...
Какви са били големите пречки за бизнеса през 2023 г.?
Коментари Харесай

Кошмарите за бизнеса: Липса на кадри и държавен тормоз

Какви са били огромните спънки за бизнеса през 2023 година? Новото годишно изследване на Българската стопанска камара разкрива, че най-големият зложелател на бизнесмените е страната, написа в. " Сега ".
От несъразмерни регулации и непотребна бумащина се оплакват 62% от ръководителите на компаниите, взели участие в анкетата. Честите  промени в нормативната уредба тормозят 61% от предприятията. 59% показват корупцията като воденичен камък.  Този резултат демонстрира внезапно утежняване на бизнес климата - преди две години делът на компаниите, наранени от корупционен напън е бил по-нисък (47%). 41% " гласоподават съмнение " на Темида. 43% подлагат на критика ниското качество на административното обслужване и към момента дребния брой електронни услуги. 15% споделят, че по никакъв начин не са удовлетворени от положението на инфраструктурата.
Очертава се  и нов проблем - всеки трети участник в допитването споделя, че го смущава насаждането на негативно отношение към бизнеса. 
Но проблем №1 на 2023 година се оказва неналичието на работна ръка  - 75% интервюираните се оплакват, че не могат да си намерят нужните фрагменти.
Административното повдигане на минималната работа заплата най-вероятно ще се придвижи във повдигане на цените на стоките и услугите или ще наложи редуциране на личен състав, предизвестяват от камарата. Само 15% от участвалите в изследването са споделили, че качването на минималната заплата не е проблем за тях. А съвсем половината от интервюираните показват, че ще калкулират този спомагателен разход в цените си. 
Анкетата демонстрира, че компаниите се пробват да защитят от растежа на цените приходите на своя личен състав, като го вършат по разнообразни способи. 85% са компенсирали инфлацията с качване на заплати, 16% са нараснала ваучерите за храна, 12% са дали или ще дадат годишен бонус.
Повишава се делът на предприятията, които " гласоподават " за въвеждането на еврото - към този момент 60% поддържат присъединението на България към Еврозоната (при 47% през 2021 г.), а групата " не мога да преценява “ се е свила от 27% на 13 на 100. 
Проучването на БСК се организира за 19-а поредна година. То прави оценка бизнес климата, вложенията, заетостта, качеството на работната мощ. Анкетата е направена в интервала 10 ноември - 10 декември измежду 784 компании от цялата страна. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР