Каква ще бъде съдбата на имота?В началото на миналата година

...
Каква ще бъде съдбата на имота?В началото на миналата година
Коментари Харесай

ВМРО: Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха

Каква ще бъде ориста на парцела?
В началото на предходната година Столична община отпуска над 400 000 лв. за реституция на къщата на Райна Княгиня в София. Целта е постройката в квартал Банишора, която е общинска благосъстоятелност, да бъде възобновена и превърната в музей. Към днешна дата към момента не са почнали дейности по реновацията ѝ, а хората от региона са обезпокоени, че къщата ще се срути, поради неналичието на поддръжка.

Къщата, в която Райна Княгиня, ушила знамето за Априлското въстание, прекарва последните си години се намира на столичната улица „ Софроний Врачански “. Тя е издигната от самата нея. През 2016 постройката е оповестена за монумент на културата. Въпреки това тя продължава да се разрушава и тъне в давност. Хората в квартала считат, че това е съзнателно.

През 2021 година със съдействието на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Димитър Антов се отпусна една сума, малко над 400 000 лв., която да бъде за ремонт на къщата, гласоподава се март месец в СОС, има документи и парите са налични. И в последна сметка стигаме отново до задънената улица – нищо да не се случва, чисто писмено се протака, трансферира се топката и виждате положението – плачевно, от ден дневно става все по-зле. Нашата борба продължава към този момент 6-7 години и тя е къщата да не падне, като прилежащата на нея, а да бъде възобновена, споделя за  Стефан Грънчаров от Вътрешна македонска революционна организация – родолюбец и публичен деятел.

През февруари Стефан Грънчаров подава сигнал, че в къщата има самонастанили се незаконни имигранти. Заедно с наследника вземат решение краткотрайно казуса, като затварят къщата и боядисват трибагреника.

Не знаем по кое време може да се възпламени и изгори или както виждаме цели елементи от нея са тръгнали да се отделят. Аз мисля, че в случай че се срути фасадата или терасата, която е тръгнала да пада, и това коства човешки живот, тогава доста бързо ще се намерят пари, само че за какво първо чакаме нещастието и тогава да взимаме ограничения, тормози се Ивайло Шопски.

Там е доста банален казусът. Районният кмет на регион „ Сердика “ получи финансирането, стартира процедура по желание на реализатор, в това време цените започнаха да порастват, не се появиха искащи, споделя столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите на Никола Онов, шеф отдел инженерна инфраструктура, благоустройство и екология, от 2021 година досега са извършени 6 публични поръчки, като не се явява нито една компания.

След правене на тези сметки се оказва, че на свободния пазар има голямо завишение на строителните материали и труд. Направено е ново преостойностяване с искане за дофинансиране. Проведена е нова социална поръчка, има към този момент определен реализатор и следва да се обезпечи това дофинансиране и ремонтът да стартира. Бюджетът ще бъде 636 000 лв.. Според Онов няма заплаха от сриване на къщата.

Планът е първият етаж да бъде музейна експозиция на Райна Княгиня, на нейните наследници, като от националния археологически музей в Панагюрище също ще бъдат предоставени артефакти. Вторият етаж ще бъде музейна експозиция за шопския регион и третият етаж – библиотека на свободните откриватели на „ Хистореон “, прибавя още той.

Наследниците на популярната българка също страдат от положението на рушащата се къща.

Това е доста тежък проблем за нас, тъй като на практика ние виждаме по какъв начин се разрушава нещо, което всички желаеме да бъде превърнато в прелестен музей, споделят Здравчо Здравчев, един от правнуците на Райна Попгеоргиева.

Надеждите са ремонтът да стартира още тази година, а срокът за осъществяване е 80 дни. За да запазят паметта на националните герои, доброволци са изрисували трафопоста, намиращ се на метри от къщата. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР