- Каква е оценката Ви за сложната ситуация в България? -

...
- Каква е оценката Ви за сложната ситуация в България?
-
Коментари Харесай

Валери Жаблянов, съосновател на лява платформа Социализъм 2...

- Каква е оценката Ви за комплицираната обстановка в България?

- Притеснява ни вълната от нов популизъм, антиконституционните оферти и настроения в разнообразни обществено-политически кръгове. Обезпокояващо е и потъпкването на върховенството на закона и конституцията, което е път към властнически практики и режими. Българското общество няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната надмощие на ГЕРБ в ръководството на страната автоматизирано ще докара до възобновяване на демократични начала, които бяха отстранени по време на тоя десетгодишен мандат.

В тази конюнктура могат да се появят политически сили и фактори, които са открити носители на властнически трендове.

Имаме опасения, че в случай че и идващият парламент не сформира постоянен кабинет, рецесията, в която сме, ще се задълбочи. И последствията ще са внезапен спад на социално-икономическото ниво, безпорядък и предпоставки за рискови политически планове.

- Г-н Жаблянов, за какво обявихте тъкмо в този момент ново идейно-политическо обединяване в Българска социалистическа партия?

- Да сложим началото на самодейността за основаване на придвижване вътре в Българска социалистическа партия, ни подтикна първо извънредно неприятното положение на партията, от загубата на 500 000 гласа на тези избори спрямо 2017 година Третото място на изборите на 4 април не може да бъде несъмнено по различен метод, с изключение на като злополука. Безпокои ни превръщането на Българска социалистическа партия в партия от парламентарния миманс, която не може да бъде разграничена от статуквото. Колкото пасиви понесе ГЕРБ вследствие на ръководството си,

толкоз пасиви понесе и Българска социалистическа партия вследствие на опозицията си.

Независимо от устните радикални уверения на госпожа Нинова, българските гласоподаватели не възприеха Българска социалистическа партия като достоверна, а по-скоро като театрална съпротива в Народното събрание.

Популизмът на Нинова компрометира поредност от смислени леви стъпки и дейности



- И по тази причина новата платформа желае цялостна смяна. Как ще я постигнете?

- Искаме напълно елементарни неща. Решение на конгреса е да се създаде нова стратегия на Българска социалистическа партия. Въпреки че председателката понякога повтаря, че сме програмна партия, се оказва, че госпожа Нинова не е добре осведомена с настоящата стратегия на партията.

Ние предлагаме нова стратегия на Българска социалистическа партия, начало на програмна полемика в партията.

Този развой на разработване на нови стратегии в левицата не е изолиран за България. Предполагам, че той ще обхване и европейската левица в огромната ѝ част - и тази, обвързвана с ПЕС, и партиите отвън нея.

Има качествена смяна в положението на капитализма в Европа и в света, качествена смяна в отбраната на човешките и гражданските права, изключително след рисковите образци на ограничавания поради коронавирус пандемията. Има качествена смяна в политическото държание на международната финансова олигархия, което докара до

ограничаване в доста огромна степен на демократичните права на жителите

даже в развитите демокрации.

Така че левицата - и в български, и в европейски мащаб, е изправена пред голямо предизвикателство: да отбрани обичайните трудови права, да подсигурява трудовите права на работещите в изискванията на отдалечена работа, така наречен хоум офиси, където надали някой може да мери дължината на работния ден, сходството сред положения труд и полученото за него заплащане.

Очевидно е нужна акомодация на законовите разпореждания, на Кодекса на труда, на системите за обезпечаване. На динамичността на тези промени Българска социалистическа партия освен не може да отговори, само че даже не е почнала полемика по тези въпроси. На публичното внимание бяха препоръчани два към този момент несъответстващи документа -единият е Визия за България, която с някои архаични постановки остаря още преди да бъде оповестена.

Достатъчно образци от практиката на Българска социалистическа партия в 45-ия парламент демонстрират, че няма концепция по какъв начин да бъде изменен курсът в Българска социалистическа партия. Това се дължи на едноличното ръководство на Нинова, несъмнено.

На първо място е опорочаването на една в действителност прелестна, нужна на България концепция в духа на обществената правдивост - преизчисляването на пенсиите.

Нинова внесе план за подобен закон в последния ден на 45-ия парламент, което даде опция на десницата в Народното събрание да обругае и опорочи една законодателна стъпка, значима за преустановяване на волунтаризма в пенсионната система, на раздаването на пари на калпак.

За страдание, и служебното държавно управление се включи в тази процедура.

Този популизъм на Нинова в доста огромна степен компрометира поредност от смислени леви стъпки и дейности, които другояче могат да бъдат осъществени. Но всички тези хрумвания се сграбчват и изстрелват като огромен пиар кьорфишек към този момент пет години.

Българска социалистическа партия не може да бъде притежател на подобен популизъм, на подобен вид политическо държание. Българска социалистическа партия се нуждае от нова стратегия, от нови организационни форми.

Няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната надмощие на ГЕРБ няма да докара до авторитаризъм



- Как ще коментирате новия състав на предизборния щаб на Българска социалистическа партия?

- Не е ясно за какво на последния пленум на Националния съвет Кристиян Вигенин смени Георги Свиленски като ръководител на предизборния щаб. Свиленски трябваше да си подаде оставката още вечерта след изборите на 4 април поради погрома. Поне той да си беше подал оставката!

Не е ясно на какъв принцип се избира новото управление на предизборния щаб. Може би тъй като Българска социалистическа партия е първа в област Ямбол на последните избори.

Но Българска социалистическа партия има региони с обичайно положителни резултати, измежду които е и Ямбол. Така че мъчно там може да се разграничи персоналният принос за резултата на лидера на листата Вигенин и положителното действие на локалните структури на партията.

- Нямате ли опасения, че оповестяването на нова платформа два месеца преди изборите може да руинира Българска социалистическа партия?

- Надявам се нашите тези, изложени в два документа, да оказват помощ на предизборния щаб и на Националния съвет на партията, които явно не могат да отидат на нови избори със сегашната платформа.

Най-добросъвестно и приятелски им предлагаме да вземат хрумвания от нашата разработка и да показват партията по-добре на тези избори, даже да победят.

Ако не могат, да бъдат по този начин положителни да си подадат заедно оставката на идващия ден

- председателката, Изпълнителното бюро и Националният съвет.

Трябваше да създадат това още на 5 април. Надявам се при загуба този път

госпожа Нинова да си събере досиетата от бюрото и да напусне четвъртия етаж на " Позитано ", с цел да не изтезава повече левите гласоподаватели в България.

- Вярвате ли, че тази председателка ще го направи даже при загуба на изборите на 11 юли?

- Това към този момент не е политика, а диагноза. Ако след злополуката от 4 април се задълбочи наклонността на пагубен спад вляво, особено на електоралния капацитет на Българска социалистическа партия, и от това няма последици в управлението на партията, това значи, че Българска социалистическа партия ще бъде поведена по стъпките на редица леви партии в Източна Европа, които изчезнаха. Това е нашата паника! Това е огромният сигнал, който желаеме да изпратим до всички социалисти в България -първо за наложителна поддръжка на левицата на изборите.

- Ако Българска социалистическа партия последва препоръките на новата платформа, ще ѝ даде ли това късмет да не е трета мощ на изборите на 11 юли?

- Предлагаме промяна на тактиката на партията, на общественото ѝ държание. Но си даваме сметка, че мъчно се обръща изборната наклонност, вътрешнопартийната настройка за по-малко от два месеца до изборите. Нямаме илюзии в това отношение. Но имаме стратегическа цел - основаване на нова платформа и нова стратегия на партията, както и връщане на Българска социалистическа партия в позицията на главната партия вляво, която пази обичайните леви полезности и намира ефикасни леви решения в новата икономическа и политическа обстановка в света.

- Имате ли терзания за конкуренция на други леви планове, като този към някогашния министър председател Жан Виденов да вземем за пример?

- Подобни опасения не може да има. Това, че господин Виденов и негови съидейници обявиха предпочитание за интензивно политическо присъединяване, е още една илюстрация на рецесията, която провокира Българска социалистическа партия в лявото пространство. На 4 април голяма част от българските гласоподаватели с ляво политическо мислене се оказаха непредставени поради слабостта на Българска социалистическа партия и поради десния курс на Нинова.

Проектът на Жан Виденов е още едно доказателство за рецесията в Българска социалистическа партия

- А нямате ли опасения, че кръгове в самата Българска социалистическа партия ще Ви упрекнат в изменничество?

- Това към този момент е направено неведнъж - във връзка с мен, а и на други мои приятели и сътрудници. И това е една от аргументите да стигнем до резултата на 4 април - че стартира оповестяване на предатели, почистване на сметки, преследване на хора вътре в Българска социалистическа партия. Не може партия с подобен вътрешнопартиен живот да претендира за възобновяване на демокрацията.

ВИЗИТКА

Валери Жаблянов е политик от Българска социалистическа партия. Доктор по политология, приключил СУ „ Св. Климент Охридски “. Специализира по програмата „ Фулбрайт “ в Съединени американски щати. Бил е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Депутат в 42-рото Народно заседание и 44-тото Народно заседание, на което е и заместник-председател. Основател и член на инициативния комитет на новото идейно-политическо обединяване в Българска социалистическа партия Платформа „ Социализъм 21. век”.

- Каква е оценката Ви за комплицираната обстановка в България?

- Притеснява ни вълната от нов популизъм, антиконституционните оферти и настроения в разнообразни обществено-политически кръгове. Обезпокояващо е и потъпкването на върховенството на закона и конституцията, което е път към властнически практики и режими. Българското общество няма гаранция, че прекратяването на 10-годишната надмощие на ГЕРБ в ръководството на страната автоматизирано ще докара до възобновяване на демократични начала, които бяха отстранени по време на тоя десетгодишен мандат.

В тази конюнктура могат да се появят политически сили и фактори, които са открити носители на властнически трендове.

Имаме опасения, че в случай че и идващият парламент не сформира постоянен кабинет, рецесията, в която сме, ще се задълбочи. И последствията от сходно развиване са напълно предвидими - внезапен спад на настоящето така и така ниско социално-икономическо ниво, основаване на безпорядък и предпоставки за рискови политически планове, на нов популизъм.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР