Каква е истината за Териториалните планове за справедлив преход на

...
Каква е истината за Териториалните планове за справедлив преход на
Коментари Харесай

Истината за фирмите, хвърлили око на милиардите за справедлив преход

Каква е истината за Териториалните проекти за обективен преход на Областите Стара Загора, Перник и Кюстендил? И за какво те разбуниха духовете в некоалицията, предизвиквайки острата реакция на Делян Добрев и решението да се сътвори специфична парламентарна комисия за надзор на евросредствата? Ето позицията на ръководителя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев

Инж. КРЕМЕН ГЕОРГИЕВ
-->
След година забавяне, в разгара на лятото през месец август Министерството на енергетиката разгласява обновена версия на Териториалните проекти за обективен преход на Областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Явното очакване да минат апропо в отпускарския сезон не беше увенчано с триумф, тъй като от тях извираха редица недомислици и несъгласия, които възмутиха хората, даже незапознати в елементи с материята.

Примерите стартират от несъществуващи извори, от които ще се употребява водата за произвеждане на ток /Кюстендил/, болница за ранени отново там, която ще обезпечава работни места, държавно дружество за рекултивация, което има – няма работа за 30 години ще обезпечава претовареност, преобразяване на трите района във водородни хъбове с до 120 млн. лева, което е повече от алегорична сума и още доста други.

Поканата за публичното разискване на тези проекти в Перник пристигна в следобеден час за идващия ден преди обяд. Въпреки че имаше по–малко от 24 часа авансово информация за това, перничани имаха внушително наличие и плануванаъа зала не събра искащите да възразят против претупването на този толкоз значим документ.

Вземайки си извод от обстановката в Стара Загора, изобщо не поканиха никой. Тихичко една публикация на министерския уебсайт осведоми за събитието, като част от различен документ, който човек мъчно би разкрил и дочел от край до край.

Кметовете на общините, синдикалните организации и заетите в комплекса подскочиха, тъй като сходна надменност и скришност съотнесени към толкоз сериозна крачка, касаеща най-малко 12 000 непосредствено заети в комплекса е неприемлива. Наложи се полиция да въдвори ред и да опази представителите на институциите от националната обич.

Пак тихомълком, без да кажат и дума по медиите или по време на публичните разисквания Министерството на Енергетиката разгласява и друга публикация. Тя касае огромни предприятия, които могат да се възползват от средствата за преход да показват свои планове за утвърждение. Нейният период изтича със периода за опровергаване и несъгласие на териториалните проекти, които наподобяват повече от писани на коляно и които изкараха над 10 000 енергетици на жълтите павета. Който схванал – схванал.

Оказа се, че разбралите са десетина компании, като някои от тях са възнамерявали да вземат участие даже 2 пъти в раздаването на плануваните за обективен преход милиарди. Случайни сред тях няма, дори има прясно регистрирани компании за задачата.

Тихомълком парите ще бъдат усвоени, териториалните проектите ще заминат за Брюксел и справедливият преход ще остане подобен за десетина компании близки до властта.

Тихомълком, до момента в който хората чакат правдивост, хиляди работни места ще бъдат сменени с дузина, а стопанската система ще изтече като мръсна вода в канала.

Толкова за справедливия преход и прозрачността като поръчка на ръководещите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР