Както знаете, най-болезненият удар за един капиталист е ударът по

...
Както знаете, най-болезненият удар за един капиталист е ударът по
Коментари Харесай

Руснаците удариха от гората: Европа се огъна от най-страшните санкции

Както знаете, най-болезненият удар за един капиталист е ударът по джоба му. И ето, че изцяло ненадейно за европейските страни, Русия го нанесе.

Европа реагира предсказуемо: от апел към нормите на СТО до възпиращи ограничения. Заради дейностите на Русия 3 милиона души в Европейски Съюз може да останат без работа или доста да изгубят приходите си. Наистина започваме да ставаме от колене, а освен да приказваме за това.

В отговор на глобите Русия увеличи износните мита върху дървесината (обла дървесина) от 15% на 80%! След като договорката за зърното остана като неприятен спомен, въвеждането на сходни мита от Москва се трансформира в сериозен потрес за Европейския съюз. Изведнъж се оказа, че икономическите бумеранги са склонни да се връщат. Така че „ дойде “.

Има повече гори, в сравнение с петрол

Къде е нашата гора? Да, в майка Русия! Делът на страната ни в международния пазар на дървен материал е цели 20%, а даже Бразилия, която е на второ място, с амазонската си джунгла, ни отстъпва повече от веднъж и половина.

Горска повърхност (милиона хектара):

Русия – 815 (20% от международните резерви)

Бразилия – 497 (12%)

Канада – 347 (9%)

Съединени американски щати – 310 (9%)

Китай – 220 (5%).

Всички останали имат още по-малко. По този метод Русия на пазара на дървен материал е почти същата като близкоизточните монархии на пазара на нефт. Тогава за какво, може да се попита някой, би трябвало да се срамим?

Европейски Съюз внася почти 40% от целия дървен материал, закупен от Русия. А това ни прави най-големият снабдител на дървен материал за европейските страни, където цели браншове са обвързани с преработката му, в които:

- обезпечава работа на до 3 милиона души;

- годишният оборот е към 500 милиарда евро;

- вноските в бюджетите на страните от Европейския съюз възлизат на над 7 милиарда $ годишно.

Финландия е в неволя

Въведеното защитно мито и намаляването на броя на контролно-пропускателните пунктове за експорт на дървен материал до два доведоха дървообработващата промишленост в Европейски Съюз до ръба на разрухата.

Предприятията не работят заради липса на първични материали, има малко лична гора, а Канада и Съединените щати не бързат да усилят дърводобива. Освен това в Канада има горски пожари, което значи, че цените на дървесината не престават да порастват.

Най-неприятното за Европейски Съюз е, че по-голямата част от дървопреработвателните предприятия в Европа са ориентирани точно към нашите първични материали.

Същите финландци в началото проектираха оборудването си, употребявайки карелско дърво - тъй като беше по едно и също време на ниска цена и наоколо.

Така че в този момент прекосяването към други типове дървесина (ако има такива) ще изисква доста скъпа рационализация, време и старания.

А в този момент ще ни глобяват?

И по този начин брюкселските еврочиновници, които упорстваха за цялостна възбрана на вноса на каквито и да е първични материали от Русия, ненадейно осъзнаха, че до момента в който за петрола и газа към момента е допустимо да се откри най-малко някакъв, въпреки и по-скъп, сурогат, то този въпрос ще не работи с дърво. А за дървесината взеха решение да създадат изключение: споделят, макар че Русия е агресор, дано носи на ниска цена дървен материал.

И по този мотив даже си спомниха за „ нормите на СТО “, които предписват експортно мито не повече от 15%, изисквайки Русия незабавно да се върне към него и да възобнови доставките. Иначе ще ви глобим!

Но неверният беше атакуван. Русия, като никой различен, е обект на наказания и ограничавания, нейните задгранични активи са замразени. Така че несъмнено няма да стане по-лошо.

Това към този момент се случи

Ето по какъв начин стана. През февруари 2007 година нашето държавно управление реши последователно да усили митата върху износа на обла дървесина, с цел да подтиква развиването на личната си дървопреработвателна индустрия. А от 2009 година експортните мита върху обла дървесина трябваше да доближат равнището на преграда от 80%. И тук…

Започна взрив в дървообработването: вътрешните цени паднаха и да вземем за пример производството на шперплат се усили с 40% през годината.

Но тогава се намесиха западни „ другари “: Финландия и Швеция, които построиха цяла промишленост върху преработката на на ниска цена съветски дървен материал, и обявиха, че в случай че митата не бъдат понижени, ще се опълчват на присъединението на Русия към СТО. И Русия тогава се съобщи.

Отказахме се, тъй като влизането в СТО тогава беше фиксация за всички наши либерали. Икономическият блок на държавното управление несъзнателно предложения Русия там.

Предприемачи, икономисти и обществеността стачкуваха, излизаха на манифестации и спореха с лобистите на СТО на кръгли маси в Държавната дума, като ги питаха:

" Как нашите депутати ще одобряват за две седмици (!) документ, чийто превод на съветски даже не съществува в природата? "

В последна сметка те желаеха да се организира референдум за присъединението, който да формализира цялата му правна страна.

Но експортьорите на първични материали и метали и огромните търговски вериги, които разчитат на импорт, във всички медии с пяна потвърждават, че СТО е единствената опция Русия да влезе в международната стопанска система и с нейна помощ да отбрани ползите си. Мислейки, несъмнено, на първо място за джобовете си.

Влязохме в СТО и се сринахме

Последният епизод от битката го знаем, както се споделя, от първа ръка. Авторът на тези редове беше един от тези, които приготвиха по всички правила референдум за целесъобразността на присъединението на Русия към СТО в крайната инстанция - Централната изборна комисия.

А знаете ли на какво съображение беше отхвърлен референдумът? Тъй като няма превод на съветски на протокола от 1500 страници за присъединение към СТО, елементарните хора просто няма да схванат защо се желае да гласоподават.

Тоест, предполагаше се, че 450 депутати владеят толкоз добре британски, френски и немски, на които протоколът ни беше изпратен и подложен на гласоподаване, че са съумели да обработят 1500 страници юридически текст в границите на две седмици, с цел да да гласоподават умишлено, а не тъй като им е подредено.

Въпреки това всички рационални причини под политически напън бяха подценени. Така Русия, след 18 години договаряния, през август 2012 година стана пълновръстен член на Световната комерсиална организация.

Година по-късно стана ясно, че по време на настъпването на международната рецесия оптималният спад на външнотърговския оборот измежду страните от Г-20 е в... Русия.

Изхвърлиха всички

Членството в СТО се оказа удобно единствено за експортьорите на първични материали и никой нямаше да ни пусне на от дълго време разграничените пазари на артикули с висока степен на преправка.

Дори главните лобисти на СТО бяха изхвърлени, когато навлязоха на американските пазари с евтина стомана. Съединените щати, без да обръщат внимание на нормите на СТО, просто подвигнаха митата.

Но главният минус е, че ставайки 156-ият член на СТО, Русия й трансферира правото си на суверенна страна да контролира стопанската система, защото СТО може да се намесва в процеса на приемане на закони в страните членки и да способства за анулацията им, в случай че лимитират конкуренцията. Законът на СТО стана нагоре от съветските закони!

Що се отнася до обещанието към нас за „ приемане на по-добри условия за достъп до външните пазари “ и „ присъединяване във образуването на разпоредбите за интернационална търговия “, видяхме какво коства всичко това, когато започнаха да постановат разнообразни наказания на Русия, да крадат задграничните й активи, и никаква СТО не се трансформира в спънка за това.

Какво от това?

Москва удря мощно и не има вяра на сълзи. Така че удари там, където не го чакаха: в този момент разрухата заплашва цели промишлености, фокусирани върху вноса на на ниска цена съветски дървен материал.

И дано не плачат, а да помислят от кое място да вземат тези 7 милиарда $, които им се изплъзват през пръстите в бюджетите и какво да вършат с новите 3 милиона безработни, които в изискванията на пазарна конкуренция може да се появят на следващия ден в Европейски Съюз.

А СТО... Ами СТО? Ръководителят на нашето държавно управление Михаил Мишустин към този момент сподели на европейците, че СТО към този момент не е закон за нас, решението е взето и не може да бъде анулирано.

И ние към този момент считаме всичките им правила за консултативни и в случай че опонират на националните ни ползи, няма да ги съблюдаваме. Наистина ли започваме да ставаме от коленете си, а не просто да приказваме за това?

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР