Както “Труд” каза, фарсът на ИТН свършва утре. Готвят второ

...
Както “Труд” каза, фарсът на ИТН свършва утре. Готвят второ
Коментари Харесай

Трифонов търгува с президента Радев

Както “Труд” сподели, фарсът на Има Такъв Народ свършва на следващия ден. Готвят второ деяние
Шоуменът се похвали, че подсигурява победа на президента на първия тур

Председателят на Има Такъв Народ назова Манолова и Иванов предатели

Има Такъв Народ няма да оферират проектокабинет и ще поддържат Румен Радев за втори президентски мандат. Това съобщи Станислав Трифонов от ефира на 7/8 ТВ.

“Направихме всичко допустимо и всички взаимни отстъпки, жестове към по този начин наречените “партии на протеста”, с цел да поддържат държавно управление на “Има подобен народ” като първа политическа мощ! Не се случи поради държанието и в последна сметка измяната на “Демократична България” и “Изправи се, БГ! Ние идваме”.

Това е изменничество и по тази причина ние на следващия ден въобще няма да предлагаме за гласоподаване проектокабинет, тъй като ясно бяхме декларирали, че без поддръжката на тези партии няма да предлагаме кабинет.

Второ, това значи, че отиваме на нови избори, тъй като ние, като първа политическа мощ в настоящия парламент, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за идващ кабинет, нито “Демократична България”, нито “Изправи се БГ! Ние идваме”, разгласи Трифонов.

“Разбира се, че съществува вероятността, съгласно Конституцията, при идващите две благоприятни условия, избрани от Конституцията, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме” да постъпят “национално отговорно” и да се съберат с ГЕРБ, Движение за права и свободи и да основат държавно управление и да ръководят дружно, както до неотдавна”, съобщи водачът на Има Такъв Народ.

“Трето, на президентските избори, които предстоят след няколко месеца, “Има подобен народ” ще поддържа претендента за президент Румен Радев, тъй като той най-вече изпълва със наличие визията ни за президент на България. С нашата поддръжка ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур”, добави Трифонов.

“Тази борба ще е дълга и ние ще я спечелим”, даде обещание той на последователите си.

Заявлението стопира процедурата, без значение от указа
Пламен Николов няма да бъде гласуван в зала за министър председател


Пламен Николов отдръпна единодушието си да бъде избиран за министър председател от Има Такъв Народ. Документът за това към този момент е подаден в деловодството на Народно събрание, следва да бъде импортиран и в президентството.
Това значи, че в зала няма Николов няма да бъде подложен на гласоподаване в зала, без значение, че е обнародван декрет на президента Румен Радев.
Преди Николов да подава отдръпване на единодушието си президентството популяризира следното известие: С издадения от президента декрет конституционната процедура по желание на министър-председател към този момент е в решаващата си парламентарна фаза.

Още на следващия ден президентът може да показа първия мандат като несбъднат и да придвижи процедурата по втория мандат. По конституция той се връчва на втората политическа мощ - в тази ситуация ГЕРБ. Бойко Борисов към този момент разяснява, че няма да се пробват да осъществят мандата. Това значи, че могат да откажат да го получат. Няма избран период, в който да се връчи третия мандат. Президентът може да го забави до момента в който текат сделки кой да го получи и се разисква опцията за сформиране на кабинет с последния мандат. Политолози разясниха, че Радев има интерес от постоянен кабинет, защото всички негативи на служебния са за негова сметка.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд”: Трифонов не може да си отдръпна кабинета


Трифонов не може да си отдръпна кабинета. Единствено министър-председателят може да си отдръпна единодушието да бъде номиниран и показан пред Народното събрание като претендент за министър-председател с писмена декларация до президента. Но защото президентът издаде декрет, с който предлага на Народното събрание да задвижи процедурата по желание на държавно управление, въпросът е какво вършим с указа, който е постоянен акт и не може да бъде отменян.

По принцип не би трябвало президентът с декрет да показва пред Народно събрание претендента за министър-председател. Но съществува такава процедура от времето на Плевнелиев и се кара по тази инерция, която не е конституционно издържана. В този случай правните съветници на президента би трябвало да преценяват какво вършат с указа. Най-вероятно ще си замълчат и откакто е оттеглена декларацията за единодушие, че мандатът е завършил без триумф и ще се премине към втори опит за образуване на държавно управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР