Както температурите навън се нормализират, така и градусът на политическото

...
Както температурите навън се нормализират, така и градусът на политическото
Коментари Харесай

Елена Дариева: Успокоението на политическата сцена няма да е трайно

Както температурите на открито се възстановяват, по този начин и градусът на политическото напрежение спада в последните дни. Подозирам обаче, че успокоението няма да е трайно. Това сподели в изявление за предаването " Нюзрум “ по Радио " Фокус “ социологът Елена Дариева - създател и шеф на Агенция " Насока “. 

" Очаквам през септември, с наближаването на локалните избори, борбата на политическата сцена още веднъж да нарасне. А до тогава политическото лято ще протича под знака на предложенията за конституционни промени, които чухме, референдумите, които приготвя опозицията, и задълбочаващата се борба сред президента и изпълнителната власт “, предвижда тя.

Елена Дариева регистрира, че се следи все по-голям синхрон сред политическите сили, които поддържат кабинета.

" Видяхме даже нещо, на което не бяхме ставали очевидци преди: водачите на " Продължаваме Промяната “- " Демократична България “ и ГЕРБ – Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов застанаха един до различен и подсигуряваха, че е реализирано единодушие, да вземем за пример, за Закона за бюджета и той ще бъде признат. От друга страна, когато приказваме за синхрони и все по-добро взаимоотношение, държавното управление показа управническата си стратегия до края на декември 2024 година и в нея видяхме, че са заложни пет съществени целта. Първият е присъединение на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Следващите са присъединение към Еврозоната от януари 2025, преодоляване на инфлацията, осъществяване на промените и плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност. И петият приоритет е възстановяване на успеваемостта и прозрачността на ръководството и общинските планове. Както виждате, огромни цели, които бяха заложени още и преди изборите на 2 април. Като приказваме за изборите, съглашението, до което доближиха и чакаме да бъде подписано сред двете обединения с водещи позиции на изборите / " Продължаваме промяната “ и ГЕРБ-СДС/ - за това управническо съглашение знаем, че по думите на изготвящия го Христо Иванов, ще бъде рамка или механизъм, който ще разказва процедурите, по които ще се прави съгласуването както на законопроектите, по този начин и на назначенията в регулаторите. Така че както виждаме и тук тече развой на нормализация “, посочи тя.

Елена Дариева регистрира, че след основаването на постоянното държавно управление обстановката не е единствено на политическата сцена, само че и в обществото значително се успокои, макар че публичната фрагментация остава.

" Остава и обичайното напрежение, което следим сред западно демократичното и източно консервативното. И това огромно противостоене, този разлом в българското общество се възпроизвежда на всевъзможни равнища и по всевъзможни тематики. Ето да вземем за пример, въпросът за датата на националния празник още веднъж даде мотив да избуи това противостоене и да забележим още веднъж крайните позиции на двата лагера по въпроса “, разяснява още социологът.

Веселка ИВАНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР