Както лъвът е цар на земята, така орелът е абсолютният

...
Както лъвът е цар на земята, така орелът е абсолютният
Коментари Харесай

Африкански коронован орел

Както лъвът е цар на земята, по този начин орелът е абсолютният стопанин на въздуха, това е неоспорим факт за всеки човек. Съществуват обаче доста типове орли и всеки се характеризира със свои особености. В класацията на господаря на висините в категорията максимален измежду горските орли е коронованият орел или още наименуван венценосен орел. Неговият ареал е африканският континент.

Най-характерните му отличителни черти са впечатляващите му размери, мощните криле, якият клюн, извит надолу и здравите нокти. Това му разрешава да вдигне във въздуха животно с тегло 16 кг, което надвишава четири пъти неговото лично тегло. Клюнът на коронованият орел служи да се хване елементарно жертвата, а ноктите са оръжието за убийството. Зрението, стигащо до километър и половина и безпогрешното възприятие за разстояние са помогнали на този тип освен да оцелее, само че и да се наложи.

Това изяснява менюто му. Коронованият орел се храни с животни, които мъчно улавя даже огромен сухоземен див звяр. Такова са антилопите, маймуните, огромните гущери, даманите. Понякога грамадната и хищна птица атакува и деца. Има удостоверение за нападнато дете, което се отървало от ноктите на птицата, с помощта на минувач. В различен случай череп на малко дете е открит в гнездото на коронован орел.

Венценосният орел дебне плячката си като седи на клоните на дърветата и незабавно нападна. Ако животното не е доста огромно го изяжда цяло, дружно с костите му, в случай че е едро, го раздира на части. После го повдига на дървото, където се храни.

 Коронованият орел живее в Африка

Името си е получил от короната от пера, която се вижда ясно, когато птицата е раздразнена или застрашена. Агресивната птица има свои владения, които доближават до 36 квадратни благи. Това става като орелът маневрира изкусно сред дърветата, наблюдавайки владението си. Ако види противник, издава мощен зов, с който показва недоволството си.

Тези страшни хищници от въздуха са доста деликатни в градежа на гнездата си. На двойката е нужна половин година за усъвършенствания в гнездото. Обикновено гнездото е на върха на някое дърво и е необятно към 2 метра. Двойката излюпва 2 пилета, като едното умира, а по-едрото оцелява и след 16 седмици е готово да излети от гнездото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР