Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как

...
Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как
Коментари Харесай

Как една сватба е била на път да провали едно историческо събитие като независимостта на България



Какъв е приносът на Русе към независимостта - или по какъв начин една женитба е била на път да провали историческото събитие.

„ След 1908 година има развой, в който България търси самопризнание на тази самостоятелност и през 1910 година, на 28 февруари се случва така наречен кървава женитба “ в Русе “, описа пред БНР шефът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай  Ненов:

„ Това е сватбата сред едно турско девойче и един български счетоводител. Родителите не желаят да дадат момичето, като споделят, че се нарушават правата на мюсюлманите в България. Защо това е по този начин – тъй като в процеса на оповестяване и признание на независимостта през 1910 година следва среща сред Султана и българския цар Фердинанд. И в случай че такава визита се случи, значи независимостта е приета. Обаче в случай че тя не се случи, това ще е проблем.

А турската госпожица не е инцидентна, тя е високо образована, сватбата се преглежда от висотата на политическите пристрастия в момента…Последващите дейности стават мотив посредством смесването на две религии дава отражение в интернационалната политика, т.е. - можело е да се окаже, че е спънка за външната политика и за признанието на независимостта на България “, описа още проф. Ненов.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР