Какъв е животът в малък град, на брега на морето

...
Какъв е животът в малък град, на брега на морето
Коментари Харесай

Кметът на община Царево: Лято 2018 е в съвсем ново измерение

Какъв е животът в дребен град, на брега на морето и има ли бъдеще в България културният туризъм. Отговорите на тези и други въпроси може да разберете в изявлението на кмета на община Царево инж. Георги Лапчев, за Novini.bg.

Здравейте, господин Лапчев, лятото е тук от месец, туристическият сезон на морето е открит. Какво ново чака община Царево през лято 2018?

Лято 2018 е в напълно ново измерение. Пъзелът, наименуван същинско Южно Черноморие стартира да се подрежда и всички тези начинания, които са поети получават действителни размери. Чисто ново площадно пространство,
зони за отдих, алеи, паркове, зони за развлечение, които обособихме ще радват жителите и гостите на най-южната и дълга плажна линия в България – тази на територията на община Царево.

Смятате ли, че културният туризъм има бъдеще в България? Възможно ли е с изключение на поради плажа, хората да идват на море, с цел да посетят културно събитие или фестивал?

Да, изрично. За това и културният календар на Община Царево се надгражда с всяка година и става все по-цветен. Случват се от ден на ден изложения на майстори в изобразителното изкуство, които показват своята работа, а жителите и гостите на общината имат опция да станат част от тази креативна аура. В тази връзка, преди три години, седейки в една от градските алеи в град Царево в компанията на господин Димитър Тодоранов и разговаряйки, се роди концепцията за фестивал на изкуствата, който взехме решение да назовем Арт Поток. За благополучие въпросната концепция се трансформира в действителност и симбиозата, която се роди сред Община Царево и Hacienda Beach развива своя капацитет всяка година. Този план увлича доста хора и е на път да се трансформира в едно от главните културни събития по Южното Черноморие.

Вие сте един от дребното кметове у нас, които в действителност имат компетенцията да беседват на експертно равнище с екоорганизациите – имате магистърска степен по „ Горско стопанство “ и 10-годишен опит като лесовъд в общината. Къде съгласно Вас е главният проблем сред хората, които споделят „ Застроихме хубавото ни Черноморие! “ и тези, които приканват: „ Имам личен парцел край морето – желая да го употребявам. “? Кое е това, което елементарният фен на утринните блокове не схваща и не знае по проблема?

Хората, живеещи тук не асоциират морето само с почивка и отмора, това е което се пропуща постоянно. Освен през лятото нашите жилища и места за престояване, остават и през другите три сеозна и ние продължаваме да живеем тук, несъмнено имаме по-бистър и прагматичен взор над територията. Няма гражданин на община Царево, който да има предпочитание да презастрои която и да е част на територията, която населява. Това, което желаем е - да се развиваме по легален и природосъобразен
метод, тази цел не изключва потреблението на частните парцели, които споменавате.

Защо е толкоз значимо община Царево да има Общ устройствен план? Как ще помогне това на елементарните поданици и туристи?

На процедура, за вярното развиване, на което и да е общество, от изключителна значимост е съществуването на съответни и ясни правила и открит ред. Общ устройствен план не съставлява просто правила, в които да влезе разширението на града или селата. Общ устройствен план е политика, виждане за това по какъв начин да се развива общината в идващите петдесет години, за това какви да бъдат насоките за дребния бизнес, образованието, опазването на здравето и
туризма. Ще даде конкретика и ще регламентира метода, по който това да се случи и надлежно да бъде от изгода на жителите и гостите, които действително са най-важни.

Казвате, че сте влюбен в Царево, щом паркирате колата си в София и отворите прозореца, незабавно усещате привилегията да живеете в дребен град с чист и ветровит морски въздух. Какъв е животът в
дребния град на брега на морето? Защо младежите да останат в Царево, а да не избират Терминал 2?

Живял съм в София цели 10 години, това е един прелестен град, който предлага големи благоприятни условия за развиване и директна връзка с всичко новаторско и настоящо, което се случва. Но единствено човек, който е преживявал неведнъж хубостта и естествените дадености, във всички сезони на приветливата югоизточна територия, каквато е тази на община Царево, би могъл да усети нейната гостоприемност и жанр на живот. В последните няколко години тукашният образ се усъвършенства, а опциите за сполучлива професионална реализация се усилват. Терминал 2 е излаз, само че на къде? Много от хората преминаващи през него, в действителност мечтаят да се върнат, само че не го вършат от непрекъснато извираща вяра, че нещо ще се трансформира в по-добро. Все по-тежък смисъл придобива поговорката „ Камакът си тежи най-добре на мястото! “ Считам, че еуфорията по емигриране е завършила и от ден на ден хора избират да положат напъните и силата си точно тук, където свободно могат да претендират, че са вкъщи.

И за край – кои са моментите, в които си казвате – Много е мъчно, само че ще го направя!?

Такъв миг претърпявам съвсем ежедневно, по отношение на хора, общество, план, инфраструктура, несъмнено, това е обикновено. Това са компликации, компликациите са, с цел да бъдат преодолявани, без тях няма развиване. Опитът
ми демонстрира, че крайният резултат като красива алея, актуализирана визия на крайбрежен парк, игрище за петанг, осветена улица или каквото и да е благоустройство на градска или селска среда не се реализира елементарно.
Решенията са сложни, а позицията, която заемам към този момент седем години е натоварена с особени отговорности, само че удивлетворението от добре свършена работа постоянно компенсира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР