Какъв е анализът на данните към днешна дата и как

...
Какъв е анализът на данните към днешна дата и как
Коментари Харесай

Математик за Омикрон: Първо се заразяват децата, ходенето на училище е игра на руска рулетка

Какъв е анализът на данните към днешна дата и по какъв начин ще се развие пандемията в кратковременен проект? Отговори на тези значими въпроси търси Николай Дойнов от преподавателя в департамент информатика на Нов български университет гл. ас. доктор Лъчезар Томов. 

„ По отношение на вълната, репродуктивното число сега понижава - към момента е над единица. Това значи, че 10 души към момента заразяват единадесет. Поради някои ограничения, които се започнаха ”, уточни той.

Томов изясни, че имало върхове във връзка с инфектираните възпитаници. „ Броят на тези деца към този момент стартира да спада, което след седмица или две, според от другите възрастови групи, ще докара до спад и при възрастните ”, разяснява преподавателят.

Той посочи, че, откакто се обърне вълната при децата седмица по-късно се обръща и тази във възрастовата група 20-50 години, а след две - при по-възрастните.

„ Преди това обаче ще има растеж при по-възрастните, тъй като това е разследване от тези 2 500 деца дневно, които предходната седмица реализираха върхове. Тази и идната седмица чакаме да има един временен растеж на случаите при по възрастните. Това след седмица - две ще се отрази  и в растеж на смъртността ”, предизвести Томов.

Преподавателят цитира и графики, които демонстрират, че първо се заразяват децата, а след седмица и останалите възрастови групи. „ Много родители са склонни да изпратят децата си на учебно заведение и детска градина, без да са имунизирани и без да носят маска, смятайки, че болестта се кара леко. Обаче желая да ви поправя - от вирусни болести, изключително от нови вируси, преди малко прескочили при индивида - какъв брой леко се кара едно заболяване разбирате след десетилетия ”, сподели той.

Томов счита, че всички деца, които нямат противопоказания, би трябвало да се имунизират. „ При децата имунитетът е най-траен, най-хубав и имунизацията работи по-добре, в сравнение с при възрастните. Затова се ваксинират постоянно деца и имунизациите се поставят в детска възраст, тъй като тогава траят до живот ”, добави преподавателят в Нов български университет.

Според него в този момент е нужна осведомителна акция за имунизациите. „ Да се разбере, че тези ваксини са най-естествените до момента, че те имат доста по-малко странични резултати, в сравнение с да кажем имунизацията за варицела. Ваксината против Коронавирус дава тежки проблеми при 1 на 200 000 или 1 на 1 000 000 ”, изясни Томов. Тези данни той посочи, че черпи от разнообразни медицински изследвания и проучвания от разнообразни страни и самостоятелни един от различен източници след към този момент сложени 8 милиарда дози и проследени резултати.

Според Томов в България има огромен % подправено имунизирани. „ Имаме данни от лекарите в интензивни отделения - доста от пациентите си признават преди да починат, за жалост ”, добави той. И сподели още, че хората със документ, които са умряли, са към 2 - 3 - 4%.

На въпрос какъв брой % от умрелите с ваксина, действително са с ваксина, той отговори: „ Трудно е да се каже. Максимум е 60%. 1/3 до 40% са с подправен документ - статистическа оценка ”, съобщи преподавателят.  

Той цитира данни от Съединени американски щати, съгласно които честотата на умрелите от ковид на 100 000 с бустерна доза е 99 пъти по-малка от тази на неваксинираните. „ Тоест, почиват 99 пъти по-рядко. Това се дължи на няколко фактора - това, че се заразяват и по-трудно. Оттам още по-трудно биха могли да стигнат до тежка форма ”, съобщи преподавателят.

Томов разяснява, че междинната смъртност в България е била към 108 000 на година преди епидемията. През 2020 година е била рекордна - с съвсем 120 000 умряли и коефициент на смъртност 17,8 на 1 000,  който съгласно прогнозите на ЮНЕСКО не бихме могли да достигнем даже през 2060 година

„ 2021 година има 148 000 умряли, което е 25% по-лошо от най-лошата ни година. Което бихме могли да реализираме само при международна война. Няма друго събитие, което да аргументи толкоз огромна смъртност. Последно сходна смъртност имам през 1918 година - 151 000, още веднъж при болест - испански грип. Това е просто образец по какъв начин от епидемиите умират повече хора, в сравнение с при войните ”, изясни той.

Дали грипът, да вземем за пример, е по-опасен от ковид, преподавателят разяснява със смъртността. „ Няма потребност да знаете данните за грипа - единствено гледайте смъртността по години. Преди епидемията тя се колебае сред 105 000 и 110 000. Изведнъж идва коронавирусът - над 120 000 през първата година  и 148 000 - втората. Само, когато видите тези цифри, излиза наяве, че грипът и Коронавирус са несъпоставими ”, безапелационен е Томов.

Той изясни и за какво Коронавирус имунизациите са били създадени толкоз бързо: „ Това се случи, тъй като се използваше доста математика. Освен това геномът на вируса е разчетен незабавно, употребява се изкуствен интелект, с цел да се предскаже коя част от протеинът най-трудно ще мутира с времето ”.

За край Томов разясни, че никой не знае по кое време пандемията ще завърши. „ Не можем да предскажем по кое време ще свърши. Но знаем, че това ще стане рано или късно. Защото в борбата сред имунитета на хората и вируса - постоянно побеждава имунитетът ”, прогнозира той. Но предизвести: „ България заплаща голяма цена - имаме четири пъти повече умряли на глава от популацията от Съединени американски щати. При нас ще има по-големи дълготрайни вреди ”, заключи той.

Зрителите могат да задават своите въпроси в платформата  , налична от телефон, таблет или компютър. След влизане в нея би трябвало да изпишат #nauka и да попитат за всичко, което ги вълнува.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР