Как знаковата сделка на холивудски писатели със студия може да създаде прецедент в битката срещу ИИ

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Зората на ИИ започна ерата на трудовите спорове.

Гилдията на американските писатели тази седмица стана първият голям профсъюз, който осигури договор, гарантиращ на своите членове защита от бързо развиващата се технология, която е готова да измести безброй работни места през следващите години.

След близо 150 дни стачка, сценаристите си осигуриха редица революционни победи в новия си договор с големите филмови и телевизионни студия. Условията, споделени от гилдията, не позволяват на студията да използват A.I. за писане или пренаписване на материал, от принуждаване на писателите да използват A.I. софтуер при създаване на скриптове и кредитиране на A.I. за сценарист, наред с други неща.

„Гилдията си запазва правото да твърди, че използването на материали на писатели за обучение на ИИ. е забранено от [договора] или друг закон“, се добавя обобщението на условията на WGA, въпреки че това не беше пълна победа за сценаристите и студиата запазиха някои права да използват A.I.

Стигането до този момент не беше лесно. Условия за договаряне около използването на A.I. е всъщност една от последните препятствия в разговорите между студията и сценаристите, казаха хора, запознати с въпроса, пред CNN.

Но това беше основен момент - не само за сценаристите, но защото вероятно ще създаде прецедент, тъй като профсъюзите, представляващи други професии, договарят условия за своите членове в близко бъдеще. Досега все още не е имало голям трудов спор, който да зависи толкова силно от нарастващата заплаха за препитанието, донесена от A.I.

Това със сигурност ще се промени. Внезапният възход на разрушителната технология представлява екзистенциална заплаха за работниците в широк спектър от индустрии. Други професии, ориентирани към писането, като журналистиката, със сигурност ще бъдат повлияни от технологията. Но е трудно да се види как всяка индустрия няма да бъде драматично засегната от вълната от непрекъснато обучаващи се машини, пуснати в света.

Тъй като все повече работни места са застрашени, служителите ще поискат да бъдат издигнати парапети. И пионерската сделка, която WGA сключи със студиата, ще помогне – поне в краткосрочен план – да послужи като шаблон.

Дали тези парапети се оказват достатъчни, за да укротят безпрецедентната нова технология и да защитят работните места (няма значение, човечеството) далеч в бъдещето, остава да видим. Можете ли да заключите A.I. в клетка и да му попречи да ухапе ръката, която го е вдигнала? Със сигурност има много причини за тревога.

Независимо какво ще се случи в крайна сметка, историята ще отбележи този момент като крайъгълен камък в ИИ. трудови спорове. Войните човек срещу машина на практика пристигнаха. Затегнете коланите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР