Как задържаните в затворите бащи да бъдат добри родители, да

...
Как задържаните в затворите бащи да бъдат добри родители, да
Коментари Харесай

Над 12 500 деца са с родители в затвора, национална мрежа ще подпомага връзката дете-родител

Как арестуваните в пандизите татковци да бъдат положителни родители, да не разпореждат на децата си с несиметрични отговорности, решения, задължения, по какъв начин да не ги натоварват прочувствено, по какъв начин да се усещат потребни. Това са част от дилемите, които си слага планът за основаване на Национална мрежа в поддръжка на деца с родители в пандиза.

Инициатори на концепцията са Паневропейската мрежа за деца на пандизчии в Европа (COPE) и българския им сътрудник Сдружение " Дете и пространство ". Проектът за основаване на мрежата се базира на рекомендацията на Съвета на Европа, призната през април тази година от Съвета на министрите в Страсбург в поддръжка на децата на родители, които изтърпяват присъда отнемане от независимост. Организациите оповестиха желанията си на среща в София, в която участваха редица неправителствени организации, само че и държавни институции, като измежду уредниците беше Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " към Министерството на правораздаването.

В България става дума за

най-малко 12 500 деца,

само че може да са и повече, тъй като в тази численост не влизат родителите с къси присъди, изясни пред " Дневник " детският психоаналитик и ръководител на съдружие " Дете и пространство " Весела Банова. Тя означи, че тези деца не са в риск сами по себе си, само че в случай че няма подобаваща поддръжка за другарство сред тях и родителите им в пандизите, то те са мощно застрашени.

Затова и сдружението е инициирало основаването на мрежа от институции, неправителствени организации, специалисти, която да може да организира цялостна политика за поддръжка на родителите и децата. " Събрахме се 15-16 институции в поддръжка за концепцията, самата рекомендация на Съвета на Европа е направена в тясно съдействие с българската Главна дирекция Изпълнение на наказванията. Това, че от дирекцията участваха в правенето на рекомендациите, приказва за воля за смяна и е обнадеждаващо, тъй като не можеш да промениш система, която сама не желае да се реформира ", уточни психоаналитикът.

Банова, която преди е била и зам.-председател на организацията за протекция на детето, сподели, че в сферата има голям брой положителни практики и начинания, както в държавните и общински институции, по този начин и в неравителствения бранш. За страдание обаче

постоянно липсвала съгласуваност

сред обособените начинания, даже държавни служби знаели и контактували добре с някои институции, само че при други се късала връзката. Така някои от положителните начинания, не могат да бъдат надградени с активността, осъществявана в друго звено. И остават сами за себе си. Липсата пък на цялостна мрежу за психологично здраве за децата също утежнява процесите на поддръжка на най-уязвимите деца, уточни Банова.

Целта на сдружението и на мрежата е лека-полека да поправя тези неналичия, като сътвори платформа, на която ще се споделят положителни практики, ще се качват мартериали, видео-файлове и други Планират се и периодически срещи за шерване на опит и търсене на поддръжка.

Проектът в този момент е ориентиран към бащите в пандизите, като тази година от сдружението ще работят със чиновници от Софийския затвор, с цел да ги подкрепят, да им разяснят методите, по които могат да бъдат подкрепени бащите да осъществят пълноценна връзка с децата си. Тази година слагаме основата, ще създадем срещи и ще дадем поддръжката си за личния състав и ще им разкажем посредством какви на пръв взор лесни, само че практични похвати, могат да допринесат значително за възстановяване на връзката сред бащите в пандиза и техните деца, сподели Весела Банова.

На идващите стадии се планува работа непосредствено със пандизчиите, ще се провеждат ателиета, срещи, полемики.

За работата с децата от сдружението се надяват да стигнат до учителите и посредством информация, книги, материали и препоръки да им оказват помощ в работата с деца, чийто родители са в пандиза. Идеята е в учебно заведение децата да бъдат насърчавани

по най-хубав метод да показват възприятията си,

да изваждат и изговарят проблемите, които усещат поради раздялата с родителя. Да бъдат подпомагани да намерят думите и да изговорят терзанията си. Затова и основаването на националната мрежа е от извънредно значение, тъй като по този начин положителните практики ще могат да доближат в целокупност до децата – посредством включване на институциите, неправителствените организации, учители, шефове, учебните психолози.

На пръв взор " триковете " за възстановяване на връзката сред родителите и децата наподобяват елементарни и са лесни за осъществяване. Те обаче са предизвикани от

дълбоките психически проблеми
и несъответствия на връзката,


които се пораждат от продължителното затваряне на родителя в пандиза, уточни Весела Банова. Основните проблеми идват от това, че родителите обръщат салдото на връзката, тя става асиметрична – към този момент не те са хората с отговорности, взимащи решенията, не те са водещи, не от тях зависят обстановките. Често в действителност децата биват натоварени с тези отговорности и задължение, присъщи на родителя – те би трябвало да взимат решенията, на тях им се показва, че те са центъра на света на родителя си, че без тях света на бащата ще се срине, те се усещат длъжни да се грижат за родителя си. В същото време затворените за дълго време хора губят самонадеяност, усещат се унизени, нямат право да взимат каквито и да било независими решения в пандиза и това поврежда въобще способността им да взимат решения. А всичко това неизбежно се отразява на връзката с детето, заощто то чака точно убеденост, поддръжка и упътване от родителя си.

Водещ прийом е да се даде опция на бащата да създаде предмет със личните си ръце за подарък на детето – картичка, играчка, илюстрирана брошура. Това наподобява сякаш просто, само че в действителност възвръща способността на бащата да е виновен родител, подхранва възприятието му за горделивост, демонстрира му, че е кадърен на нещо, разяснява психоаналитикът. Ако се създадат взаимни ателиета с децата, бащите ще могат да предадат и опита си, да покажат, че са способни и това в допълнение да подхрани вярно уравновесената връзка.

Друго значимо е човек от личния състав на пандиза да може да пръсиства на срещите с децата и да поддържа бащите по време на срещите. Това от една страна би предотвратило заплахата бащите да

трансферират на децата си своите отговорности,

да ги пренатоварват с условия и упованията си. Бащите ще мислят доста по-внимателно по какъв начин изразяат възприятията си, какво приказват, какви послания насочат към детето, ще предотврати вероятно сграбчване в детето. В същото време добре готови представители на личния състав биха могли да окажат сериозна морална поддръжка на бащата и да го насърчат да е виновен и кадърен родител. В момента в Софийския затвор с тази задача биха могли да се оправят инспекторите по обществената работа, които след подготовка за това по какъв начин да дадат най-хубава поддръжка и за какви несъответствия да внимават, биха могли да станат доста сполучливи балансьори на връзката, сподели Весела Банова. От " Дете и пространство " се надяват в бъдеще да се включат и добре подготвени доброволци.

От сдружението ще работят и за по-приятни пространства за срещи сред родители и деца. Изключително значимо е те да са без решетки, да има играчки, меки цветове, да има съоръжения за изобразяване и творчество. А децата да могат да поддържат връзка с родителите си без загради сред тях, без ограничавания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР