Как средновековната и възрожденската образност и естетика въздействат върху езика

...
Как средновековната и възрожденската образност и естетика въздействат върху езика
Коментари Харесай

Изложба на икони събира емблематични български творци

Как средновековната и възрожденската изразност и хармония влияят върху езика на модерните създатели, каква е символната стойност на иконата? На тези и други въпроси се пробва да потърси отговори изложбата в Софийската градска изложба, озаглавена " Иконата - знак и облик в модерното българско изкуство ", която ще бъде открита на следващия ден и може да бъде прегледана до 4 февруари 2018 година Сред показаните създатели са Йозеф Питер, Иван Мърквичка, Иван Милев, Иван Пенков, Цанко Лавренов, Борис Денев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Лика Янко.

Идеята на експозицията е да се покаже и наблюдава по какъв начин иконата участва в светските творби и какво е нейното измерение в това изкуство, изяснява кураторът Любен Домозетски.

През 20-те години на ХХ век стартира нова, значима страница в историята на българското изобразително изкуство. Емблематични създатели от този интервал, показани в изложбата са Иван Милев, Иван Пенков, Борис Денев, Данаил Дечев. Тогава, по думите на Любен Домозетски, иконата се появява в светските творби със напълно друг смисъл.

През 30-те и 40-те години ползата към иконата затихва. И въпреки всичко много създатели като Дечко Узунов, Васил Захариев, Никола Тосузов търсят образността на иконата. След 1944 година изкуството търси нови тематики и сюжети, нов еластичен език, отбелязва Любен Домозетски и прецизира, че иконата и ползата към нея се появяват в края на 50- те и началото на 60-те години.

Всъщност упоритостта на куратора на изложбата е проявлението на иконата като артефакт и появяването на една нова изразност в светските творби.

Още за изложбата - чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР