Как се работи с шейхове и кралски особи в Дубай?

...
Как се работи с шейхове и кралски особи в Дубай?
Коментари Харесай

Диана Фотева: Да декорираш палати на шейхове на Дубай 

„ Как се работи с шейхове и кралски особи в Дубай? Колкото по-високостоящи са локалните аристократи, толкоз по-лесно – споделя Диана. – Деликатни са, преценяват се с мнението ти като експерт, демонстрират, че безусловно разчитат на теб, имат вяра ти, слушат те… Удоволствие е да се работи с тях. “

Цели 18 години Диана Фотева е извънредно сполучлив художник, дизайнер, декоратор и притежател на компания в Дубай с десетки чиновници – художници, реставратори, бояджии. Декоративни тавани и мазилки, стенописи, фрески и орнаментални композиции – за нея и сътрудниците от компанията й „ Artemia Painting “ няма нещо невероятно в света на декорацията. Изящество и усет, хубост, пред която се прекланят даже и шейховете от Обединените арабски емирства, чиито вили и покои декорира.

Дъщерята на известния художник маринист Фоти Фотев от дете е „ потопена “ в изкуство. Родена е в София, само че е израснала в Бургас.

Дарбата й е наследствена– от дядо й, самообразован художник, през татко й, до брат й Венелин – също художник. Като дете мечтае за художествена гимнастика. Докато брат й от дребен знае, че ще стане художник, тя пее, солистка е в хора на учебното заведение, само че една преживелица прекатурва живота й.

В един зимен ден след подготовка по художествена гимнастика отива при татко си, който води уроци по изобразяване в читалище „ Фар “ в Бургас. Той я поставя пред статив, дава й палитра и боички. Когато по-късно вижда натюрморта й, Фоти Фотев споделя: „ Оо, ами то доста хубаво се е получило “. Това я предизвиква и след VII клас, вместо математическа или езикова гимназия, тя избира рисуването.

Тогава още не допуска, че ще се занимава със стенна живопис. В Художествената академия първо опитва с текстил, само че преподаватели на брат й откриват у нея гений за стенна живопис, а тя усеща интуитивно, че й е предопределено.

Завършва и живопис в един от най-големите университети за изкуство и дизайн в Хале, Германия – Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, а живота й трансформира един филм. Тя гледа по малкия екран описа за една германка, останала дълго време без работа в родината си, където процентът безработни е трайно висок. Заминава за Дубай и единствено след година към този момент е сполучлива бизнес дама с компания. Диана взема решение да последва образеца й.

Първоначално остава в Дубай 6 месеца. Предлагат й да преподава изобразяване на дами и деца в дамски клуб. Диана обаче среща нашумелия в Дубай италиански декоратор Савелио Лучи. Той е очарован от работата й и я ангажира незабавно. Диана си довършва изпитите в Германия и след година се връща в Дубай. Там дружно със брачна половинка й българин, приключил обработка и реституция на мебели, и един спонсор през 2005 година основават компанията „ Artemia Painting “.

Започват с дребни проекти– единични стаи, елементи от стаи, стени, корнизи, тавани. После минават към цялостна украса на вили. Художниците в екипа й работят главно по нейни планове – повсеместен дизайн за огромни публични здания, молове, хотели, които си идват с готовата идея. Декорират напълно и частната вила на локален предприемач с 21 стаи, която по европейските показа си е мини замък. Получава поръчка и за планове за шейха на прилежащото емирство – Абдул Азис Алкасими.

Преди 12 години декорират палата на royal family– кралското семейство от семейството Мактум, а срещите с шейхинята са незабравими. „ Тези дами в действителност са като излезли от някаква модерна приказка. Облечени са красиво, съвременно, изтънчено и с усет от главата до петите “, споделя Диана. Обикновено с цялостния дизайн на дворците се занимават шейхините – съпругите на шейховете. Преди плана Диана се среща неведнъж с шейхинята, с цел да я опознае, да разбере кои са значимите неща за нея.

Шейхинята споделя на Диана какво би желала да има по таваните. Дворецът е в жанр малко като палат и в него има осмоъгълни пространства, които са същинско предизвикателство за Диана и екипа й. Трябва да изрисуват два приблизително огромни и два големи тавана, всеки по 120 квадрата. Единият е в жанр „ да разчупиш вероятността “, т.е., да създадеш една друга действителност. Ефектът при единия е все едно е продънен и се вижда част от парапет на замък, от връх, от който надничат палми, птици, носещи венец от цветя… „ За страдание няма по какъв начин да ти го покажа, в дворците на шейховете е неразрешено да се снима “, споделя Диана.

В декорирането взе участие и брат й Венелин. Палатът е в центъра на Дубай. Цялото имение е заобиколено от голяма ограда. А към двореца има парк, за забавление на възрастните и най-много на децата. Засадени са доста редки растителни типове, големи дървета, особено докарани от Азия, Индия, с говорещи на няколко езика птици – арабски, английски…

За да стигнат до палата, Диана и екипът й пресичат голямата райска градина и по пътя си срещат диви животни – жирафи в кафези, гнута, пауни, които се разхождат свободно и от време на време лягат на пътя им. „ Всеки ден знаехме по кое време идва обядът, тъй като виждахме през прозореца по какъв начин едновременно, като по часовник, минаваха стадо понита “, споделя Диана.

А обядът всеки ден е от приказни ястия с риба – табиет, останал у дубайците от преди. Глезят художниците с блюда от екзотични плодове, докарани отдалече. Прислугата е многочислена, а храната им сервира красива етиопка. „ Всичко беше както в арабските приказки, които бях чела като дребна. Сякаш го изживявах онлайн “, споделя с неспокойствие Диана.

Един ден шейхинята идва с дребната си дъщеричка, момиченце на към 6-7 години. Цялата голяма всекидневна е със скелета, към които има заслон с дребен процеп за влизане. Рисува се таванът, на който има композиции от кошници с рози. Детето надниква зад паравана и пожелава да нарисува единствено една роза, и тя да бъде неговата роза. Вземат я при тях, дават й боички, изясняват й по какъв начин да работи и я оставят да нарисува своята роза.

„ Тук отношението към труда ни е радикално друго “, разяснява Диана и добавя, че когато приключват плана, шейхинята, в символ на признателност, им прави скъпи дарове. На нея подарява колие от бяло злато с диаманти, на брат й – финален модел телефон, а на мъжа й – часовник от доста скъпа марка. Един от най-емблематичните й планове

е в частната плантация на починалия шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, създателят на федерацията на ОАЕ, наследена от неговият наследник шейх Тахнун в пустинята на Абу Даби. „ Там имах удоволствието да се докосна до благосъстоянието на локалния обичай и просвета “, споделя дамата.

Последните две години Диана работи по грандиозни планове – 4-5-звездни хотели, по поръчки, взети даже и преди пандемията, които се довършват. Сред тях са палатът на Ал Касими в Шарджа, Кралската ложа на стадиона по конни надбягвания в АлМейдан; частна резиденция в Джумейра; лобито на хотел „ Opus “ на Заха Хадид; интериорът на бар „ Privillege “ на 75-ия етаж на хотел SLS, вписан в Книгата на върховете „ Гинес “ с най-високия си басейн в света; лаундж барът на 71-вия етаж на хотел „ WOW “ от веригата SLS; интериорни декоративни мазилки в хотел „ Дорчестър “.

Как съумях в този арабски свят? Със солидна обширна поливалентна подготовка по стенна живопис, живопис, плюс средата, в която съм израснала – споделя дамата. – „ Artemia Painting “ е с построен доста сериозен имидж. А най-хубавата реклама при резиденциите са самите членове на кралското семейство. Когато някой от роднините им отиде на посетители в новия дворец и е очарован от работата ми, също си поръчва декориране на своя замък. “

В Дубай тя живее в къща с двор на брега на езеро. Дъщеря й София, която е родена и израснала в Дубай, е на 13 години и живее и учи в София. „ За няколко месеца привикна, хареса й и в този момент желае да остане в България – споделя Диана. – София свири на пиано от 4-годишна и рисува хубаво, желае да се занимава с графичен дизайн. “ Диана се е разделила със брачна половинка си и от 5 години е с годеника си Илиян Лалев – също художник и учител по изобразително изкуство във Великотърновския университет.

„ Моят златен интервал, моята арабска приказка е към своя край – споделя Диана. – Както е споделил един влъхва, „ когато стигнеш върха – слез “. От пандемията насам доста неща в Дубай се трансформираха. Пазара завзеха арабски компании, европейците всеобщо напущат. Никой към този момент не се интересува от разликата в качеството, всеки гледа единствено бюджета и по опция – да е без пари. Пазарлъкът е позорен за хора като мен, които не престават да държат на високото равнище на осъществяването. “

„ Компанията ми „ Artemia Painting “ остава тук, само че аз самата съм решила, когато довърша плановете, да се върна в България – споделя Диана. – Все още не съм решила с какво тъкмо ще се занимавам, само че ще е нещо ново. Може би екотуризъм, СПА център измежду природата… След космополитния Дубай с небостъргачите желая да пребивавам в къща в Родопите. Много българи от Дубай направиха тъкмо това.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР