Как се оценява въздействието на автомобилите върху околната среда във

...
Как се оценява въздействието на автомобилите върху околната среда във
Коментари Харесай

Audi в скоростната лента за нулев въглероден отпечатък

Как се прави оценка въздействието на колите върху околната среда във всяка стъпка от виталния им цикъл?

Ерата на електрическите коли би трябвало да реши сериозния проблем с излъчванията. Транспортният бранш е виновен за съвсем една четвърт от директните излъчвания на въглероден диоксид, отделян при изгаряне на гориво. От тях леките коли съставляват 45%.



Но за основаването на една кола са нужни към 20-30 хиляди елементи от алуминий, стомана и други материали. A до момента в който продуктът бъде приключен, към този момент са отделени задоволително нездравословни излъчвания.

Освен това, компанията е един от водачите в автомобилния сегмент, които проправят пътя към стабилно развиване и електрификация в бранша.

От 2026 година компанията ще стартира на пазара единствено модели с напълно електрическо задвижване, а до тогава ще влага над 18 милиарда евро в електрифицирани и хибридни технологии.

Преминаването към електромобилност оказва въздействие върху всички стадии от виталния цикъл на транспортното средство, както и върху изработването на обособени съставни елементи в индустриалните процеси нагоре по веригата. Производството е обвързвано с излъчвания, които могат да зародят в разнообразни моменти от виталния цикъл на автомобила.
Оценка на виталния цикъл на Audi
Всеки модел на Audi минава през цялостна оценка на виталния цикъл - без значение дали става дума за модели с мотори с вътрешно горене, плъг-ин хибриди или напълно електрически коли. Така оценката на въздействието на моделите на Audi върху околната среда е транспарантна за целия им витален цикъл.

За потребностите на осъществяване на оценката на виталния цикъл, Audi го разделя на три стадия:

- Производството на автомобила. Този стадий включва добива на първични материали, както и производството на съставни елементи и окончателното сглобяване на колите в заводите на Audi.

- Етап на потребление - тук, с изключение на директните излъчвания, генерирани по време на придвижване, се регистрират и резултатите от доставката на електрическа енергия и гориво.

- Рециклиране в края на виталния цикъл на автомобила.

" Мисия:нула " до 2025 година и стабилно потребление на ресурсите при произвеждане



При производството на електрически коли доста по-голям дял от въглеродните излъчвания се дължи на индустриалните процеси нагоре по веригата на доставки спрямо производството на коли с мотори с вътрешно горене. Това се дължи главно на производството на акумулатори, което е енергоемко. Ето за какво Audi разчита на ограничения за отбягване и понижаване на излъчванията както по време на производството, по този начин и в по-късните етапи на виталния цикъл, с цел да усъвършенства екологичния баланс на своите артикули.

В производството устойчивото потребление на ресурсите е основно. Поради това съществена цел на междуфирмената екологична стратегия " Мисия:нула " е до 2025 година производството да стане въглеродно неутрално във всички обекти и да се усъвършенства потреблението на ресурсите.
Всеки винт е от голяма важност
Когато даден модел на Audi се подлага на оценка на виталния цикъл, постоянно се ползват едни и същи съществени параметри: допустимо най-представителна за съответния модел настройка на автомобила, пресмятане на разхода на гориво и електрическа енергия според WLTP и пробег от 200 000 км.



Оценката се концентрира върху въглеродните еквиваленти - мерна единица, употребена за премерване на въздействието на парниковите газове. Вземат се поради всички излъчвания, а освен въглеродният диоксид.

Германската организация по околна среда (Umweltbundesamt) дефинира въглеродните еквиваленти като " степента, в която тъкмо избрана маса от даден парников газ способства за парниковия резултат за избран интервал от време спрямо въглеродния диоксид (CO2) ".

Всяка от приблизително 5000-те елементи на автомобила може да бъде оценена за консумация на сила и излъчвания благодарение на специфичен програмен продукт - до най-малкото винтче. Вземат се поради всички стадии по веригата на цената на всяка част - да вземем за пример от добива на алуминиевата руда боксит до преработката в пресовия цех. Тази оценка може да бъде взета за основа за идентифициране и оценяване на ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания и усъвършенстване на капацитета по време на целия индустриален развой.

Цялата информация от оценката на виталния цикъл се включва в информативен отчет, който на собствен ред се ревизира и утвърждава от самостоятелни специалисти. Резултатите се отразяват и в показателя за декарбонизация на Volkswagen Group (DCI), както и в границите на марката Audi. DCI служи като стратегически индикатор по пътя към понижаване на въглеродните излъчвания. Приемайки 2018 година за пример, DCI на Audi би трябвало да се намали с 40% до 2030 година
Етап на потребление
Етапът на потребление стартира сега, в който автомобилът е доставен на клиента. На този стадий се генерира още една забележителна част от въглеродните излъчвания, които се отделят по време на употребата на автомобила. Електрическите коли не отделят въглеродни излъчвания по време на придвижване. А непрекъснатото зареждане с екологично електричество способства за по-нататъшното възстановяване на въглеродния отпечатък. В съпоставяне със междинния микс от електрическа енергия в Европейски Съюз, въглеродните излъчвания могат да бъдат понижени с към половината по време на виталния цикъл на автомобила, когато за зареждане се употребява единствено зелена електрическа енергия.
Audi Q4 e-tron - автомобил с неутрални въглеродни излъчвания
Audi Q4 e-tron демонстрира съответно по какъв начин наподобява устойчивостта през целия живот на един автомобил на Audi. Производството на мощни акумулатори изисква доста сила. Ето за какво при производството на електрически автомобили съвсем половината от въглеродните излъчвания могат да бъдат приписани на веригата за доставки. За да компенсира това, Audi започва още през 2018 година своята стратегия за CO2 във веригата на доставки. Заедно с доставчиците програмата набеляза ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания. Например - за енергоемкото произвеждане на акумулаторните кафези на Audi Q4 e-tron се употребява сертифицирана зелена електрическа енергия - и доставчиците се задължават да съблюдават това с контракт.

Друг образец за това по какъв начин Audi внася повече резистентност във веригата за доставки са вторичните материали. Audi връща алуминиевите боклуци от пресовия цех на доставчика за преправка, а по-късно ги получава назад под формата на новообработени алуминиеви намотки. Това значи, че е нужен по-малко примитивен алуминий и се отделят по-малко въглеродни излъчвания. Въвеждането на " алуминиевия затворен цикъл " в пресовия цех на Audi съумя да понижи въглеродните излъчвания с общо към 195 000 тона през 2021 година Сега заводите в Некарсулм, Инголщат, а от 2021 година и в Гьор също вкарват " Алуминиев затворен цикъл ".

Нещо повече, с цел да спомогне за опазването на ресурсите, компанията употребява пластмасови рециклати - модифицирани пластмаси, получени в процеса на преработване - във от ден на ден съставни елементи. Целта тук е да се употребяват дейно материалите и да се затворят циклите на материалите един по един. Около 27 съставния елемент в Audi Q4 e-tron са отчасти създадени от рециклирани материали.
Освен това окончателното сглобяване на Q4 e-tron в завода в Цвикау е развой с неутрални въглеродни излъчвания
За да обезпечи на своите коли съвършен старт на стадия на потребление, Audi прави още една стъпка напред в Европа и Съединени американски щати: всички останали въглеродни излъчвания, които пораждат на индустриалния стадий, макар към този момент въведените ограничения за понижаване, се компенсират благодарение на планове за запазване на климата. По този метод новите притежатели, които вземат своето Audi Q4 e-tron от дилърския център, ще се приберат вкъщи с автомобил с неутрални въглеродни излъчвания. Факт доказан от TÜV, който сертифицира автомобила като " въглеродно безпристрастен артикул ".
" Порше Пловдив " е част от акцията " За по-чист град "
" Порше Пловдив " се включи интензивно в акцията на вестник " Марица " и " Хермес медия " " За по-чист град ". Като обществено виновна компания, тя застана зад акцията, която има за цел да сплоти институции, бизнес и жители в подобряването на качеството ни на живот и да понижим нездравословните въздействия от човешките действия върху околната среда.

Екоинициативата започва със профилираната галерия, която беше подредена на входа на Цар-Симеоновата градина. В експозицията бяха показани положителните практики на бизнеса, който влага в кръгова стопанска система, енергоспестяващи технологии, енергийна успеваемост, отговорно събиране и преработване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР