Как се играе футбол в Саудитска Арабия навръх Коледа и

...
Как се играе футбол в Саудитска Арабия навръх Коледа и
Коментари Харесай

Чудната Коледа на вратаря Мартин Луков  страната на скорпион...

Как се играе футбол в Саудитска Арабия точно на Коледа и какъв брой значимо е да имаш съобразителна другарка?

Да бъдеш на повече от 3000 километра от родината си на Коледа, само че не на екскурзия, а тъй като имаш мач. Изглежда необичайно? Не и за вратаря на националния тим Мартин Луков, който точно на празника много се поизпоти с вратарските ръкавици. Причината е, че отборът, в който играе – новакът в елита на Саудитска Арабия - „ Ал Тай “, имаше домакинска среща с „ Ал Файсали “. Луков признава, че за първи път му се постанова да се появява на терена по коледните празници:

„ За първи път съм в сходна обстановка. Липсват ми празниците. Това са въпреки всичко фамилни празници. Все отново се усещам добре. Живея тук с моята другарка. Когато си позитивно надъхан и очакваш нови неща и искаш те да ти се случват, е по-лесно “, споделя Луков bTV.



Арабската случка на някогашния вратар на „ Локомотив “ Пловдив стартира през юни тази година, а главен пръст за прехвърлянето има неговата другарка Илиана. „ Тя съумя да направи контакт с арабски управител. В първия миг на мен ми се стори шеговито ѝ споделих „ Ти да не си мислиш, че прехвърлянията стават по този начин елементарно? “. Тя сподели: „ Аз пък ще опитам. Свърза се с този човек, който откликна на имейла, много виновен се оказа. Веднага се задейства. След 3 дни се обади с съответна оферта от тим, който искаше вратар. “, спомня си Луков.

Без да се колебае, стражът приема офертата и признава, че е впечатлен от равнището на футбола в Саудитска Арабия:

„ Позамислих се няколко дни, защото е екзотична дестинация, само че одобрих. Позачудих се какви футболисти има там – видях, че има такива, играли в огромни европейски тимове. Като Бафетемби Гомис да вземем за пример. Не съм имал терзания, тъй като футболът си е футбол. Навсякъде отиваш, тренираш. Твоето всекидневие е обвързвано с тренировките. “



Първите 3 месеца в 800-хилядния град Халил, който се намира в пустинята на Саудитска Арабия, Луков прекарва самичък. Българинът признава, че първият му допир със страната е бил извънредно любопитен:

„ Моят багаж не дойде към 1 седмица. Бях без багаж, услужиха ми, дадоха ми обувки, ръкавици. Всичко! Първата ми подготовка беше вечерта – към 9 часа, към 40-42 градуса. Наистина беше много огромна горещина юли месец. Трудно е, тъй като в България не сме привикнали на такива жеги. Просто се задъхваш, гърлото ти пресъхва на всеки 5 минути, пиеш вода непрекъснато. Сега към този момент е по-хладно. Около 20 градуса е. Не желая да ви нервирам, само че времето в този момент е такова. “, разяснява стражът Луков.

Флората и фауната на Саудитска Арабия и до през днешния ден изненадват национала на България:

„ Едно от нещата, които ми беше забавно, е... В България има котки, кучета - тук по този начин са камилите. Случвало ми се е в града да се обръщам надясно и да видя камила в полето. Просто си се разхожда. Доста е забавно, тъй като няма в България по какъв начин да видиш нещо сходно. Изненадата ми беше първо една среща с един гущер у дома. Един ден, бях самичък още тук и просто си бях самичък у дома на преносимия компютър. Гледам – по периферията нещо се движи – и виждам: гущер! Цяла нощ се гонихме. В последна сметка – не съумях да го хвана. Зимата слушам, че скорпиони обичат да влизат по къщите. Дори двама от нашите комшии си бяха хванали. Не си представяйте някакъв огромен, черен скорпион, а малко скорпионче. Колкото да ти изкара акъла, е задоволително ", споделя той и прибавя:

" Моята другарка се е погрижила за всички вероятни дупчици по къщата, да бъдат запълнени. Впечатли ме като цяло методът им на шофиране, тъй като имат си лични правила. На моменти можеш да видиш кола в насрещното, само че това не е проблем, тъй като имате място да си се разминете. Няма напрежение на пътя, което за мен е необичайно. Тук, в България, сме привикнали да псуваме. Засичат, карат в насрещното, и си имат някакъв проведен трафик, който единствено те си го схващат ", споделя сюрпризираният Луков.

Интересът в Саудитска Арабия е голям, а посещаемостта на срещите – впечатляваща:

„ Случва ми се постоянно да ме стопират хората. Те са почитатели на футбола. Случва се в магазини, по молове. Да ме стопират деца, снимки… Разпознават ме. Обикновено междинната посещаемост на нашия стадион е 6-7 хиляди. Преди няколко дни бяхме посетители на „ Итихад “ – един от тимовете, които е с най-вече почитатели в Саудитска Арабия. Мачът се изигра пред 50 000 фенове, което е впечатляващо. На мен дебюта ми се получи при посещение на първенеца „ Ал Хилал “, където имаше скромна посещаемост – към 25 000. “

От идването си в Саудитска Арабия, 28-годишният Мартин Луков е неизменим титуляр и си пожелава да продължи своето премеждие в арабската страна.
Свързани вести Луков с впечатляващ дебют за Ал Таи, само че... Локо продаде втори национал: Мартин Луков отива в Саудитска Арабия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР