Как многостранно развитите хора успяват в един тясно специализиран свят?

...
Как многостранно развитите хора успяват в един тясно специализиран свят?
Коментари Харесай

В бестселъра „Размах“ Дейвид Епстийн разбива мита за успех след 10 000 часа

Как многостранно развитите хора съумяват в един тясно профилиран свят?

Този завладяващ въпрос намира в цялостна степен отговори и образци в бестселъра „ Размах “ на известния състезателен публицист Дейвид Епстийн (р.1980).

В книгата си създателят развива тематиката за актуалните способи за придобиване на едно или друго умеене и потвърждава за какво съгласно него същинската мощ на човешкия разум не е в заучаването на някакъв поминък, спорт или способ до съвършенство, а в експериментирането – придобиването на личен опит и постоянно разширение на кръгозора с привидно странична информация.

Неслучайно „ Размах ” е в Топ 5 на Бил Гейтс за книгите от 2020 година

 Тя е основополагаща в разбиването на един от огромните легенди – че е нужно човек да преживее 10 000 часа в избрана сфера и работа, с цел да придобие равнище на професионализъм и майсторство, разяснява пред Радио София писателят Захари Карабашлиев .

Според Дейвид Епстийн тази доктрина (мит) е основана на изключения . Мнозина Нобелови лауреати, първенци, световноизвестни музиканти и милиардери са минали през доста разнообразни области, опитали са с разнообразни специалности и са се учели от своите неточности, като точно този многообразен опит им е дал основата и вдъхновението да разпрострат капацитета си.

Хора, които копаят в своята област, само че имат необятния взор, необятния обсег, те ще могат да реагират по-лесно и съответно на моментните компликации, които идват неизбежно. Опитът дава опция за превъзмогване на огромните проблеми.

Епстийн стига до термина “generalists ” - дори не многостранно развити, а многостранно разрастващи се хора, добави още Карабашлиев.

Чуйте неговото мнение за книгата „ Размах ”, потърсено и записано от Елмира Джома.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР