Как изминалата една година от коронавирусната пандемия се отрази върху

...
Как изминалата една година от коронавирусната пандемия се отрази върху
Коментари Харесай

По-евтина електроенергия в Кипър, спад и в цената на интернет

Как миналата една година от коронавирусната пандемия се отрази върху цените на главните артикули и услуги в Кипър, демонстрира оповестено от Статистическата работа на страната изследване.

Според резултатите в него налаганите карантини и ограничаващи ограничения доведоха до повишаване на храните, облеклото и обувките, до момента в който горивата, електричеството и интернет услугите поевтиняват.

Цените на значимите артикули и услуги са изследвани в три интервала – от март предходната година до февруари тази година, разграничени съгласно подхванатите от държавното управление две национални карантини, продължаващи ограничаващи ограничения и тяхното облекчение.

Най-голямо понижение се следи при цените на електрическата енергия. Те спадат с над 20% в интервала юни – ноември 2020 година и с съвсем 14% в интервала декември-февруари тази година.

Разликата регистрира признатото от Кипърската електроенергийна компания поради пандемията 10-процентно понижение на цената на тока, работило от април до септември предходната година.

Значително поевтиняване през цялата година има и при цените на достъпа до интернет вкъщи. Най-голям спад – от над 11%, е през месеците декември - февруари 2021 година В същото време скоростта за достъп до интернет е усъвършенствана.

През миналата една година на пандемията доста компании вкараха режим на работа онлайн от у дома, а учебните заведения минаха на отдалечено образование.

Цените на дрехи и обувки означават понижение от близо 3% в първите месеци на ковид в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Това се изяснява със затворените по това време магазини, когато можеха да се вършат единствено онлайн или телефонни поръчки.

Храните (без пресни плодове и зеленчуци) нарастват леко – с малко над 1%, при започване на пандемията, само че по-късно се стабилизират.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР