Как функционира ваксината? Ваксината на AstraZeneca е от т.нар. векторни

...
Как функционира ваксината? Ваксината на AstraZeneca е от т.нар. векторни
Коментари Харесай

Действие, странични явления, ефективност: всичко за ваксината на AstraZeneca

Как действа имунизацията?

Ваксината на AstraZeneca е от така наречен векторни ваксини. В този случай генетичната конструкция на част от ковид се вгражда в отслабен вирус-преносител, който е безопасен за индивида. Този вирус-преносител вкарва елементи от генетичния материал на вируса в клетката. Човешката клетка достроява частите на вируса, имунната система реагира на тези протеини и образува антитела.

По какво тази ваксина се разграничава от към този момент утвърдените?

До момента в Германия са позволени имунизациите на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които са от така наречен mRNA-ваксини. Този тип ваксини са по-чувствителни от векторните – препаратът на BioNTech/Pfizer би трябвало да се съхранява при минус 70 градуса, а този на Moderna – при минус 20. И двете ваксини би трябвало да бъдат размразени директно преди приложението им. След това препаратът на BioNTech/Pfizer може да се съхранява в ледник до пет дни, а този на Moderna – до 30. Ваксината на AstraZeneca може да се съхранява в най-обикновен ледник при температура от 2 до 8 градуса минимум шест месеца.

Колко дози са нужни?

От всички три типа ваксини са нужни по две дози. При BioNTech/Pfizer сред двете имунизации би трябвало да минат 21 дни, при Moderna – 28 (колкото и при препарата на AstraZeneca).

Кой ще бъде имунизиран?

Ваксината на BioNTech/Pfizer се ползва за хора над 16 години, Moderna е позволена след 18-годишна възраст. По рекомендация на Постоянната имунизационна комисия в Германия имунизацията на AstraZeneca е предопределена за хората сред 18 и 64 години.

Колко ефикасни са имунизациите?

В рамките на клиничните тествания всички производители на лекарства са ревизирали и успеваемостта на своите ваксини. При BioNTech/Pfizer успеваемостта е 95 %, сходни са и индикаторите за препарата на Moderna – 94 на 100. Съгласно настоящите изследвания, двете ваксини влияят еднообразно добре на по-младите и на по-възрастните хора.

При имунизацията на AstraZeneca успеваемостта явно зависи от дозата, както беше открито при една неточност, позволена по време на тестванията. Ако първо бъде сложена половин доза, а след един месец цяла, имунизацията реализира успеваемост от 90 %. Ако и двата пъти се сложи цяла доза, резултатността е единствено 62 на 100. Респективно междинната успеваемост на имунизацията е 70 %.

Това са резултати от изследванията на производителите. През идващите месеци, когато бъдат ваксинирани доста хора, ще се откри дали успеваемостта подхожда на данните от изследванията.

Кои са откритите въпроси?

И при трите ваксини обаче остава неразбираемо какъв брой дълго остава фактически предпазен ваксинираният човек. Проучванията по въпроса вървят. Неясно е и дали хората, които са ваксинирани, могат да придвижват вируса, в случай че са се заразили. И по този въпрос изследванията не престават.

Какви странични феномени има?

По отношение и на трите ваксини има сведения, че ваксинираните изпитвали болки на мястото на инжекцията. Главоболие и болки в крайниците, отмалялост и тресчица са измежду най-често срещаните странични феномени. В множеството случаи обаче тези недоволства бързо отминават, осведомят от института " Роберт Кох ". Само хората с тежки алергични реакции или с алергия във връзка с някое от съдържащите се във имунизацията субстанции не би трябвало да се ваксинират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР