Как една европейска държава запазва неутралитет, когато в Европа бушува

...
Как една европейска държава запазва неутралитет, когато в Европа бушува
Коментари Харесай

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Как една европейска страна резервира неутралитет, когато в Европа бушува война? Швейцария съумява да го направи по време на Първата и Втората международна война, само че в този момент, когато Русия атакува Украйна, доста швейцарци премислят от дълго време откритата си позиция , разяснява Би Би Си.

На Виенския конгрес през 1815 година Швейцария получава " безконечен неутралитет ". Това е прагматичен, геополитически ход, който е подсилен, тъй като страната е обсъждана като безопасен буфер сред огромните европейски сили - Франция, от една страна, Австрия и Прусия, от друга - и резервира сигурността на Швейцария, до момента в който съседите ѝ се избиват взаимно.

По време на Втората международна война швейцарският неутралитет е по-скоро прагматичен, в сравнение с храбър. Швейцария активизира всичките си боеспособни мъже, с цел да отбрани границите си, само че също по този начин съхранява в банките си златото, заграбено от нацистите. Но има и в срамна стъпка , целяща да държи нацистка Германия на разстояние, отхвърля леговище на хиляди еврейски бежанци - политика, за която най-сетне се извинява през 90-те години на предишния ХХ век.
 Швейцария ще обменя класифицирана информация с НАТО
Швейцария ще обменя класифицирана информация с НАТО

Одобрено е съглашение

В продължение на десетилетия неутралитетът се радва на съвсем всеобща поддръжка измежду швейцарците. Проучванията на публичното мнение демонстрират утвърждение от над 90%. Сега обаче швейцарците се замислят.

Неотдавнашно изследване на публичното мнение сподели, че въпреки две трети от швейцарците към момента да се опълчват на концепцията за присъединение към НАТО, повече от половината (52%) поддържат присъединението към европейски защитителен съюз.

Този проект, прочут в Брюксел като Песко (постоянно структурирано военно сътрудничество), би включвал страни, които се ангажират с обща политика за сигурност и защита. Армиите биха работили дружно, а изтребителите, танковете и другите оръжия биха били закупувани взаимно. Крайната цел: обща европейска войска.

Идеята неутрална Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, да се включи в сходно нещо би била немислима единствено преди няколко месеца, само че войната в Украйна очевидно е трансформирала мнението.

Други центристки политици предложиха по-тесни връзки на Швейцария с военния алианс НАТО, в това число обща система за противовъздушна защита и присъединяване във военните учения на организацията.
 Швейцария блокира съветски активи за над 6 милиарда $
Швейцария блокира съветски активи за над 6 милиарда $

Очаква се сумата да нарасне

Подобни отзиви биха били немислими единствено преди няколко месеца и ще срещнат яростна опозиция от страна на десницата, където Швейцарската национална партия заплашва с референдум, който да направи даже глобите противозаконни, и от страна на левицата, където социалдемократите и Зелените са срещу всякакво военно присъединяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР