Как да свалим високия холестерол – холестеролът е восъчно, подобно

...
Как да свалим високия холестерол – холестеролът е восъчно, подобно
Коментари Харесай

Как да свалим високия холестерол – полезни съвети

Как да свалим високия холестерол холестеролът е восъчно, сходно на мазнини вещество, което се създава от черния дроб. Присъства и в храни от скотски генезис. Холестеролът поддържа доста съществени телесни функционалности, само че високите му равнища могат да доведат до здравословни проблеми.

Според доста лекари и здравни институти, воденето на вреден метод на живот е водещата причина за високия холестерол . Генетиката, някои медицински положения и приема на медикаменти също могат да допринесат за висок холестерол .

Наличието на висок холестерол не предизвиква признаци, само че може да усили риска от сърдечни болести и инсулт . Лекарите могат да предписват статини , с цел да оказват помощ за намаление равнищата на холестерола . Но тези медикаменти могат да причинят странични резултати , като главоболие, мускулни крампи и гадене.

В тази публикация ще разгледаме някои естествени способи за намаление на холестерола без медикаменти . Също по този начин ще забележим какво е холестерол и за какво високите равнища могат да бъдат нездравословни.

Какво е холестерол

Холестеролът е вещество, сходно на мазнините, което участва във всяка клетка в тялото. Въпреки че прекалено много холестерол може да усили риска от неподходящи резултати върху здравето, тялото се нуждае от холестерол , с цел да построи клетъчни мембрани и да създаде:

  • половите хормони естроген и тестостерон
  • витамин D
  • жлъчни киселини, които оказват помощ на организма да усвоява мазнините

Черният дроб естествено създава цялото количество холестерол , от който тялото се нуждае. Някои храни обаче съдържат холестерол , а други храни могат да задействат черния дроб да създава повече холестерол . Високите равнища на неприятния LDL холестерол могат да доведат до струпване на мастни формирания по стените на артериите, което усилва риска от сърдечни болести, инфаркт и инсулт.

Добрият HDL холестерол събира неприятния LDL холестерол и други мазнини от артериите и ги транспортира назад в черния дроб. Черният дроб изхвърля непотребния холестерол , като го трансформира в храносмилателна течност, наречена жлъчка. Въпреки че хората би трябвало да се стремят да имат повече добър HDL холестерол , в сравнение с неприятен LDL холестерол , експертите предлагат възрастните хора да поддържат равнищата на общия си холестерол в кръвта под 200 мг на децилитър .

Яденето на пържена храна може да увеличи неприятния LDL холестерол

Транс ненаситените мастни киселини, които хората нормално назовават ​​транс-мазнини, са ненаситени растителни мазнини. Te са минали през промишлен развой, наименуван хидрогениране, което ги прави твърди при стайна температура. Производителите на храни употребяват транс-мазнини, защото те са относително евтини и дълготрайни.

Източниците на трансмазнини включват:

  • маргарин
  • отчасти хидрогенирани растителни масла
  • пържени храни
  • някои модифицирани и авансово опаковани храни

Бактериите в стомаха на кравите, овцете и козите създават естествени транс-мазнини. Сиренето, млякото и други млечни артикули може да съдържат умерени количества естествени транс-мазнини. Според Американската сърдечна асоциация (AHA) консумирането на транс-мазнини може да повлияе негативно на здравето на индивида по два разнообразни метода:

  • те могат да покачат равнищата на холестерола в липопротеините с ниска компактност (LDL) или „ неприятния холестерол “
  • те могат да понижат кръвните равнища на липопротеините с висока компактност (HDL) или „ положителния холестерол “

LDL холестеролът може да се натрупва в артериите и да усили риска от сърдечни болести, инфаркт и инсулт. HDL холестеролът оказва помощ за премахването на LDL холестерола от кръвта. Според едно изследване от 2019 година, ниските равнища на положителния HDL холестерол са постоянно срещани при хора с диабет вид 2, което усилва риска от сърдечни болести. Авторите допускат, че лекуването би трябвало да се концентрира върху намаление на равнищата на неприятния LDL холестерол , с цел да се понижи този риск.

LDL калкулатор

Консумирайте по-малко наситени мазнини

Наситените мазнини нормално остават твърди при стайна температура, до момента в който ненаситените мазнини нормално са течни. Хранителните източници на наситени мазнини включват:

  • алено месо
  • свинско
  • пиле с кожата
  • масло
  • сирене и други млечни артикули
  • масла за готвене, като палмово масло и кокосово масло

Специалистите предлагат наситените мазнини да съставляват единствено към 5–6% от дневния банкет на калории на човек. Диета с високо наличие на наситени мазнини може да увеличи равнищата на неприятния LDL холестерол . Излишъкът от LDL холестерол може да се натрупва и да образува твърди отлагания в артериите, което може да докара до положение, наречено атеросклероза .

Яжте повече сусамови семена срещу атеросклероза!

Проучване от 2018 година изследва по какъв начин другите хранителни мазнини въздействат върху равнищата на холестерола в кръвта. В 4-седмичното изследване вземат участие 96 здрави възрастни, които употребяват 50 грама на ден от един от изброените по-долу артикули:

  • екстра върджин кокосово масло
  • масло
  • екстра върджин зехтин

Кокосовото масло и маслото съдържат най-вече наситени мазнини, до момента в който зехтинът съдържа най-вече мононенаситени мазнини. Според резултатите, участниците, консумирали масло, са имали доста по-високи равнища на неприятния LDL холестерол от участниците, консумирали кокосово масло или зехтин.

Проучването също по този начин демонстрира, че другите типове наситени мазнини могат да варират в резултата си върху равнищата на холестерола. Например, кокосовото масло доста покачва равнищата на положителния HDL холестерол на участниците, до момента в който маслото доста покачва равнищата на неприятния LDL холестерол .

Консумирайте повече мононенаситени мазнини

Зеленчуците, ядките и рибата са богати на мононенаситени мазнини. Тези мазнини одобряват формата на течности при стайна температура. Добрите източници на мононенаситени мазнини включват:

  • авокадо
  • ядки, като бадеми, фъстъци и бразилски орехи
  • семена
  • растителни масла – зехтин, фъстъчено масло, сусамово олио и слънчогледов шарлан

В изследване от 2019 година, включващо 119 възрастни с необятна талия, консумирането на храни с високо наличие на мононенаситена лой, наречена олеинова киселина, води до по-ниски равнища на неприятния LDL холестерол . Олеиновата киселина няма резултат върху равнищата на триглицеридите или положителния HDL холестерол в кръвта на участниците.

Яжте повече полиненаситени мазнини

Полиненаситените мазнини включват омега-3 и омега-6 мастни киселини . Консумирането на тези мазнини в умерени количества може да понижи неприятния LDL холестерол , без да въздейства на равнищата на положителния HDL холестерол . Хранителните източници на полиненаситени мазнини включват:

  • орехови ядки
  • риба – сьомга, риба звук и пъстърва
  • растителни масла – соево, царевично и слънчогледово

Доклад от 2017 година открива доказателства, че включването на рибено масло в хранителната диета може да предотврати погрешен сърдечен темп и да насърчи цялостното здраве на сърцето.

Важно е да се балансира приема на омега-6 мастни киселини с този на омега-3 мастни киселини. Консумирането на прекалено много омега-6 мастни киселини може да аргументи неподходящи последствия за здравето.

Яжте повече разтворими фибри

Разтворимите фибри всмукват водата, с цел да основат плътна гелообразна паста в храносмилателния тракт на човек. Разтворимите фибри освен поддържат храносмилателното здраве, само че и понижават равнищата на неприятния LDL холестерол и предизвикват цялостното здраве на сърцето.

Проучване от 2017 година изследва изгодите от хранителната диета с високо наличие на фибри. Участниците, които консумирали 70 г дневно разтворими фибри, имали по-ниски равнища на общ холестерол и LDL холестерол, в сравнение с тези, които ядат нормалната си храна.

Храните, богати на разтворими фибри, включват:

  • зеленчуци
  • плодове
  • пълнозърнести храни, като овесени ядки и кафяв ориз
  • бобови храни
  • боб

Разтворимите фибри понижават равнищата на неприятния LDL холестерол , само че не въздействат на равнищата на положителния HDL холестерол или триглицеридите. Консумирането на прекалено много разтворими фибри може да докара до запек, отичане на корема и болки в стомаха. Хората би трябвало да се пробват да усилят приема на разтворими фибри последователно с течение на времето.

Как да свалим високия холестерол като спортуваме постоянно

Проучванията демонстрират, че постоянните извършения могат да оказват помощ за намаление на равнищата на неприятния холестерол и за повишение равнищата на положителния холестерол . Например, резултатите от изследване от 2019 година, включващо 425 възрастни хора демонстрират, че умерената и енергична физическа интензивност намалява кръвното налягане , понижава равнищата на кръвната захар и покачва равнищата на положителния HDL холестерол .

В изследване от 2015 година, включващо 40 възрастни дами, участниците, които са следвали 12-седмична подготвителна стратегия, са понижили общия холестерол и са повишили равнищата на положителния HDL холестерол спрямо тези, които не са следвали програмата. Препоръчва се възрастните да вършат най-малко 150-300 минути извършения с умерена активност или 75-150 минути енергична аеробна физическа интензивност на седмица за обилни изгоди за здравето.

Начинаещите хора може да стартират с по-леки извършения и последователно да изградят интензивността на своите тренировки. Изпълнението на извършения с висока активност без уместно образование или контрол може да докара до пострадвания.

Как да свалим високия холестерол – препоръки

Как да се храним при висок холестерол ? Да разгледаме кои храни да увеличим в нашето хранително меню:

  • Сминдух – блокира навлизането на „ неприятния “ холестерол в организма.
  • Чесън – намалява равнището на „ неприятния “ холестерол и триглицеридите. Понижава риска от коронарни проблеми. Помага за подсилване на сърдечните мускули. Разрежда кръвта и понижава вероятността от формиране на тромби.
  • Куркума – понижава равнищата на „ неприятния “ холестерол посредством антиоксидантните си свойства.
  • Джинджифил – доста понижава равнищата на „ неприятния “ холестерол и на триглицеридите.
  • Авокадо
  • Канела
  • Ябълков пектин – извънредно ефикасно средство за понижаване на неприятния холестерол
  • Ленено семе
  • Овесени трици
  • Червено вино в дребни количества
  • Черен самун
  • Зехтин
  • Шарлан , вместо олио
  • Грейпфрут – по един дневно
  • Храни, богати на Омега 3-6-9
  • Намаляваме до най-малко приема на месо, млечни храни, пържени и рафинирани храни

Как да свалим високия холестерол – национални предписания

@ Всяка заран във водна чаша слагаме 2 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. пчелен мед, 1 чаена лъжичка куркума на прахуляк, 1 чаена лъжичка джинджифил на прахуляк. Допълваме с хладка вода и изпиваме цялото количество.

@ Смесваме всяка вечер по 2 с.л. ленено семе и кисело мляко. Ядем на сутринта. След месец ще имаме забележим резултат.

@ Рецептата на професор Начев – Вземаме 5 лимона и 30 обелени скилидки чесън. Измивате лимоните и ги режем на дребни късчета дружно с корите, като махаме семките. Смиламе ги на каша в блендер и ги заливаме с 1 литър студена вода. Слагаме на котлона и чакаме да заври. Махаме и оставяме сместа да изстине. Прецеждаме през фина цедилка или марля. Наливаме в стъклен буркан с винт и съхраняваме в ледник. Преди хранене изпиваме по 1 дребна чашка за ракия 2 пъти дневно.

@ Отвара от бабини зъби (т.н. УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ) – Как да използваме билката бабини зъби

@ Смесваме 1 с.л. пчелен мед и 1 чаша вода. След това прибавяме 1 с.л. домакински ябълков оцет . Пием заран и вечер преди ястие. Много ефикасна рецепта!

@ Правим примес от 1 с.л. кисело мляко, 1 кафена л. сусам, 1 кафена л. ленено брашно, 1/2 л. канела. Ядем заран на гладно за най-малко 10 дни.

@ Сутрин на гладно пием чаша топла вода с изцеден половин лимон

@ Всяка заран ядем по 1 ябълка + примес от пектин с кисело мляко

Как да се лекуваме с билката риган и по какъв начин да понижим неприятния холестерол!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР