Как да се простим с излишните килограми, без да се

...
Как да се простим с излишните килограми, без да се
Коментари Харесай

Как да се избавим от килограмите, без да се стига до хирургична намеса?

Как да се извиним с непотребните килограми, без да се стига до хирургична интервенция? За нехирургичните способи за лекуване на наднорменото тегло и по какъв начин да изберем кой е най-подходящ за нас беседваме с доктор Женя Георгиева – гастроентеролог в МБАЛ ВИТА.

Д-р Женя Георгиева – гастроентеролог в МБАЛ ВИТА, за нехирургичните способи за лекуване на наднорменото тегло и по какъв начин да изберем кой е най-подходящ за нас

 

, допустима ли е загуба на наднормено тегло без интервенция?

Да, несъмнено, допустимо е. С помощта на диета и спорт, естествено. В тези случаи разковничето е да поемате по-малко калории, в сравнение с изразходвате. На доктрина е просто, само че уловката е, че не постоянно и не при всички пациенти работи. Има положения на организма, при които отслабването посредством този типичен способ е невероятно. Тогава на помощ идват нехирургичните способи за намаляване – стомашен ботокс или стомашен балон.

Какво е?

 Стомашният ботокс включва краткотрайно блокиране на мускули в стомаха на пациента посредством инжектиране на Ботулинов токсин, особено предопределен за медицински цели. Когато тази процедура е съпроводена с диета, пациентът хем доближава до възприятие за задоволеност посредством дребни порции, хем остава утолен за дълго време, защото храната в стомаха се смила по-бавно. След използване на стомашен ботокс пациентът стартира да изпитва апетит съвсем 12 часа след хранене. Това прави отслабването доста по-бързо и по-малко трудно. Ако пациентът продължи това лекуване с поддръжката на диетолог, е допустимо да се получи доста добър резултат.

А какво съставлява?

 Има два разнообразни типа стомашни балони - обичаен и образован. Начинът, по който работят, е еднакъв. През устата се слага балон в стомаха и се надува по този начин, че да заема несъмнено място в стомаха на пациента. Той усеща, че стомахът му е цялостен и не изпитва апетит. Това потиска апетита и оказва помощ на човек да отслабне.

Традиционният стомашен балон включва слагане на анестезия на пациента и постигане по ендоскопски път  през устата до стомаха му посредством тръба. Така балонът се слага в стомаха на пациента и се надува. Този способ няма странични резултати и е извънредно неусетен. Въпреки това, балонът би трябвало да бъде отстранен след 6 или 9 месеца и това постанова да посетите лекаря още един път.

Интелегентният стомашен балон работи по същия метод,  само че приемането му вътре в организма е друго. Той в дословния смисъл се гълтам от пациента с чаша вода. След това погълнатият балон се надува с тръбичката в края на балона и процесът е дефинитивно приключен. Без анестезия, без болежка и без стрес. Основната атракция на метода е, че не е належащо пациентът да посещава още веднъж доктор след процедурата. Умният стомашен балон се разтваря непринудено в края на четвъртия месец, минава през червата и се изхвърля от тялото. Така не се постанова пациентът още веднъж да посещава доктор за премахване на балона.

Кои са приликите и разликите при стомашен ботокс и стомашен балон и по какъв начин да изберем сред двата метода за намаляване?

Винаги разчитайте на лекаря да направи преценката и избора сред двата метода, тъй като всеки организъм е друг и би трябвало да се отчетат спецификите на всеки обособен случай. Но таблицата, която ви предлагам, може много да ви ориентира.

 

ПРИЛИКИ

Стомашен ботокс

Стомашен балон

Нехирургичен способ за отслабване;

Нехирургичен способ за отслабване;

Поставя се ендоскопски в стомаха;

Поставя се ендоскопски в стомаха;

Средната дълготрайност на деяние е 6 месеца;

Средната дълготрайност на деяние е 6 месеца;

Очакват се приблизително 20 кг загуба или

8-10% от изходното наднормено тегло

Очакват се приблизително 20 кг загуба или

8-10% от изходното наднормено тегло

 

РАЗЛИКИ

Стомашен ботокс

   Стомашен балон

Тя включва инжектиране на ботокс в стомаха;

Включва проникване на балон, запълнен с  физиологичен разтвор в стомаха;

Пациентът може да напусне болничното заведение след 1 час;

Пациентът би трябвало да бъде под наблюдаване в болничното заведение едно денонощие

След процедурата пациентът не усеща нищо. Рядко се следи болежка или гадене;

Пациентът може да изпита гадене в продължение на 7-10 дни. Следователно той би трябвало да вземе няколко лекарства;

Ботоксът в стомаха на пациента се отделя непринудено в края на 6 -ия месец. Пациентът не би трябвало да посещава още веднъж доктор.

Освен в случай че не се приложи образован балон, пациентът би трябвало да посети лекаря още веднъж след 6 месеца за премахване на обичайния стомашен балон и балонът би трябвало да бъде отхвърлен по ендоскопски прийом.

 

Боли ли  при слагане на стомашния ботокс или  при използване на балона?

Както бе упоменато нагоре, и двата метода са безболезнени, правят се под краткотрайна анестезия. 

При стомашния ботокс, слагането  на ботокс в стомашната стена е безболезнено и няма да усетите нищо.
След стомашния балон пациентите имат няколко дни на акомодация и напасване сред тях и стомашния балон, като този интервал е самостоятелен.

 Стомашният балон може да ви аргументи дискомфорт в стомаха за 7-10 дни. Въпреки, че не става дума за болежка, би трябвало да знаете, че ще се почувствате известно стеснение след операцията. След няколко дни всички тези недоволства ще преминат.

Какви са рисковете при лекуване със стомашен ботокс и стомашен балон?

Стомашният ботокс и стомашният балон имат извънредно ниски равнища на риск, доказини в международен мащаб след многочислени проучвания.

Рискове при използване на стомашен ботокс
Ако пациентът не е алергичен към ботокс, няма да има никакви странични резултати. Той даже ще не помни, че в стомаха му е правено нещо. От друга страна, макар че не се смята за риск, е допустимо пациентът да не бъде повлиян от лекуването и да не отслабне доста след използване на стомашен ботокс. Това се получава при пациенти, които неглижират диетата си и не се грижат за верния си двигателен режим.

Рискове при слагане на  стомашен балон
Въпреки че стомашният балон е най-малко толкоз безрисков, колкото и ботоксът, за жалост, в някои случаи балонът може да пречи непреодолимо на пациента и може да се наложи да бъде о тстранен по тези  аргументи прибързано.

Какви са цените на Стомашен балон и на Стомашен ботокс във ВИТА?

Поставянето на Стомашен балон в Отделението по гастроентерология във ВИТА База 2 коства 2 300 лв., а на Стомашен ботокс – 1 900 лв..

Ако се нуждаете от обзор, консултация или от някоя от тези операции, ние сме на Ваше разположение. Може да си запишете час през телефоните на Регистратура или посредством платформата.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР