Как да съхраним чушки за зимата по най-добрите рецепти. Чушките

...
Как да съхраним чушки за зимата по най-добрите рецепти. Чушките
Коментари Харесай

Как да съхраним чушки за зимата по най-добрите рецепти

Как да съхраним чушки за зимата по най-хубавите предписания. Чушките и доматите са едни от най-използваните зеленчуци за консервиране за зимата в България. Може би най-предпочитаният метод за опазване на чушки за зимата е консервирането. Но можем да изберем и други варианти като надълбоко заледяване или изсушаване.

Домашното консервиране на чушки не е толкоз комплицирано, колкото наподобява. Сега ще разгледаме едни забавни, вкусни и несложни предписания за подготвяне на чушки за зимата. На първо място обаче е значимо да изберете верните сортове чушки. За консервиране изберете цели плодове с дебела кожа и без признаци на повреждане.

Предварително измитите и подсушени чушки може да нарежете на шайби, колелца или кубчета – по този начин ще ги сложите по-лесно в буркана. За да придадете на маринованите чушки спомагателен усет и мирис, използвайте разнообразни подправки и билки. Нека да стартираме с една по-пикантна рецепта:

Мариновани люти чушки – консервиране на чушки за зимата

Консервираните люти чушки могат да се употребяват като съставна част за подготвяне на сосове, салати и разядки. За да намалите горчивината, прибавете повече захар към маринатата. Необходими са ви:

  • 1 кг люти чушки (чили, халапеньо),
  • 1 скилидка чесън ,
  • 1-3 с.л. захар,
  • 1 с.л. сол,
  • 150 мл 9% оцет ,
  • 1 чаша вода,

Подготовка. Нарежете чушките на тънки кръгчета и изплакнете под студена вода. Смесете в тенджера водата, оцета, захарта, солта и наситнения чесън. Оставете да заври, махнете съда от котлона и прибавете чушките. Оставете да престои 15 минути, по-късно поставете чушките в стерилизиран буркан, напълнете с марината, завийте хубаво капачките и стерилизирайте.

Мариновани чушки за зимата в растително масло

Благодарение на олиото маринованите чушки са по-меки и нежни. Ще ви трябват:

  • 1 кг пипер,
  • 1 глава лук,
  • 8 скилидки чесън,
  • 20 с.л. захар,
  • 2 ч.л. сол,
  • 4 с.л. растително масло (олио, зехтин),
  • 1 чаша 9% оцет,
  • 4 чаши вода.

Подготовка. Чушката се почиства от семките и ципите и се нарязва на филийки. Поставете в чисти буркани дружно с лука, нарязан на половин пръстени, и скилидките чесън. Налейте олиото в бурканите. За марината смесете водата, оцета, захарта и солта и сложете на котлона да кипнат. Чушките се заливат с гореща марината, капачките се завиват добре и готовите буркани се стерилизират.

Мариновани чушки за пълнене – консервиране на чушки за зимата

Отлична зимнина, която ще ви бъде потребна през зимата, когато желаете да приготвите пълнени чушки. Ще ви трябват:

  • 1 кг червен пипер,
  • 1 с.л. захар,
  • 2 с.л. сол,
  • 3 с.л. 9% оцет,
  • 1,5 литра вода.

Подготовка. Внимателно изрежете дръжките на чушките, отстранете семките и ципите. След това сложете чушките във вряща вода и ги бланширайте за 5 минути. Чушките се изваждат с решетъчна лъжица, подсушават се и се подреждат в бурканите. Отмерете 1,5 литра вода, в която са бланширани чушките, прибавете солта и захарта и оставете да заври. В бурканите с чушки се налива оцета и се заливат с гореща марината. Завинтете крепко капачките и обърнете бурканите с капачките надолу.

Мариновани печени  чушки за зимата

  • 3 кг червени чушки
  • 50 гр чесън
  • 1/2 връзка свеж магданоз
  • 1 с.л. сол 
  • 1 с.л. оцет 
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 с.л. захар

Подготовка. Почиствате чушките от семките и ги изпичате (най-добре на ламарина). След като изстинат, ги обелете и ги сложете в дълбока тенджера. Овкусете с останалите артикули, като чесънът и магданозът се нарязват на ситно. Изчаквате към 30 минути. Готовата към този момент примес се насипва в дребни бурканчета и се стерилизира за 10 минути.

Доста вкусни консерви се получават от следните предписания – пиперки с доматен сос за зимата и апетитка с чорбаджийски чушки за зимата . Но дано да разгледаме и други способи за запазване на чушки за зимата:

Сушени чушки на слънце (сухи чушки) – по какъв начин да съхраним чушки за зимата

Сушените чушки  са типични за българската маса през зимата. За Бъдни вечер да не приказваме, тогава няма по какъв начин да мине вечерта без тях. Самият развой на сушене на чушки (пиперки) е много елементарен.

За да изсушите узрелите червени чушки, имате потребност от здрави чушки, които не са от най-месестите. Оставете ги за 3-4 дни в проветриво помещение, като ги подредите на разстояние една от друга. След това започнете да нанизвате с игла и връв (или здрав конец) определените чушки, като пробождате всяка ръкохватка.

Между чушките на наниза би трябвало да се остави задоволително разстояние, с цел да не се допират. Закачате наниза на проветриво място (за предпочитане слънчево). След 7-10 дни ще имате подготвена продукция от хрупкави и чупливи сухи чушки.

Преди да ги сготвите, изплакнете със студена вода, а по-късно ги накиснете в топла вода, с цел да набъбнат. Сега може да махнете семките.

Замразени във фризер печени чушки за зимата 

Чушките  са доста подобаващи за нарязване на по-малки части и последващото им заледяване във фризера. По този метод те резервират голяма част от своите потребни качества. Можем да нарежем  чушките  на късчета или на шайби (кръгчета). Слагаме ги в подобаващи пликове за предпазване и ги слагаме във фризера. Изключително комфортни за прилагане в приготвянето на домашни пици, манджи, супи и салати.

Освен това може да изпечете чушките авансово, да ги обелите и да ги замразите във фризера. По този метод постоянно ще имате на разположение печен пипер. Или може да ги бланширате. За задачата измийте квалифицираните чушки. Махнете дръжките и семките.

Загрейте вода в дълбока тенджера и прибавете сол към нея. Бланширайте чушките в горещата вода, за няколко минути. След това ги оставете в гевгир да се отцедят. Напълнете найлонови торбички с отцедените чушки и ги сложете във фризера!

Чушки върхари за зимата

Ако не знаете какво е чушки върхари, то дано да разберем. Това са последните чушки на стъблото, които се берат най-сетне, преди сланите да стартират да ни спохождат в градината. Тези чушки може да са дребни, само че пък са ужасно вкусни.

Те са събрали всичкото слънце и витамини на лятото, както и зрелите сокове на есента. От тях може да приготвите вкусна зимнина или да си извършите подобаваща салата за ракия. За задачата се поставят в тава, а по-късно се посоляват и се заливат с малко олио и оцет. Печете на 180-200 градуса до зачервяване и сте подготвени!

Също по този начин може да извършите вкусна зимнина от пържени чушки върхари за зимата . Със сигурност няма да ви остане за следващата година!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР