Как алгоритъмът избира какво да избираме? Как се използват личните

...
Как алгоритъмът избира какво да избираме? Как се използват личните
Коментари Харесай

Как алгоритмите управляват живота ни

Как логаритъмът избира какво да избираме? Как се употребяват персоналните ни данни в цифрова среда? Как логаритмите трансформират живота ни? Как логаритмите могат да ни оказват помощ? Как логаритмите ни пристрастяват? Какви са механизмите ни за превъзмогване на отрицателните резултати от потреблението на обществени мрежи и електронни устройства? Кои са евентуалните положителни трансформации в живота ни, които чакаме от логаритмите?

Дали логаритъмът е актуалният “Deus ex Machina ”, който идва в театъра на живота ни, с цел да ни избави от сложната обстановка с неналичието на другарство или пък идва с цел да ни ръководи?

За всичко това ще намерите съответни отговори в изданието на дискусионното предаване “Гласът на времето ” по стратегия Христо Ботев отдадено на думата “АЛГОРИТЪМ ”.

 Ангел Тодоров, проф. Десислава Бошнакова, Даниел Ненчев (от ляво надясно)

Водещият Даниел Ненчев беседва в студиото с проф. Десислава Бошнакова и с журналиста Ангел Петров. В предаването вземат участие още психоложката Лия Панайотова, футуроложката доктор Мариана Тодорова и писателят Георги Тенев.

“Всички софтуерни колоси, които са трансформирали всекидневието ни – се крепят на идеализма на създателите си, само че в този момент ги виждаме по-скоро като част от договорката на Фауст с дявола – чудесата, които те ни носят, имат цена – нашето внимание, правото ни на персонален живот, загубата на положителното ни образование. И в този момент треперим от боязън пред тяхната мощност ” – това написа Стивън Ливи в книгата “Facebook. Пълната история на Facebook, идеализъм или договорка с дявола ”.

Това е отправната точка за тази забавна полемика, която разисква още:

– просветителните модели и концепциите на сър Кен Робинсън;

– системата за обществен заем и надзор в актуален Китай;

– възхода на пристрастяващите технологии и бизнеса, който ни държи в техен плен – по книгата “Неустоими ” на Адам Алтър;

– пералнята на статистиката на Ханс Рослинг;

– тезите на философа Бернар Стиглер;

– хрумвания от романа “Механично пиано ” на Кърт Вонегът;

– по какъв начин да си създадем теста на Тюринг в домашния условия и така нататък

Чуйте “Гласът на времето ” по тематиката “Алгоритъм ” в звуковия файл.

Предаването “Гласът на времето ” можете да слушате онлайн всяка неделя от 9.30 до 11.00 часа по стратегия “Христо Ботев ” на БНР.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР