Кафява мечка роди 4 малки мечета в Родопите. Това показват

...
Кафява мечка роди 4 малки мечета в Родопите. Това показват
Коментари Харесай

Рядък феномен: Кафява мечка роди 4 малки в Родопите

Кафява мечка роди 4 дребни мечета в Родопите. Това демонстрират фотоси от фотокапаните на ловна тайфа “Карабалкан ”-Чепеларе, публикувани от Южноцентралното държавно дружество.

Обикновено едрият див звяр ражда по едно, две и рядко - три дребни, изясняват експертите. В Родопите край Чепеларе обаче сниманите мечета са четири, което е същински естествен феномен.

Мечките раждат при започване на годината. Малките са с тегло 400-500 грама. Напускат бърлогата, когато доближат 3-4 кг. Растат постепенно и за две години наддават до 60 кг. Майката е грижовна, пази дребните и ги учи да намират храна. Тя е родила в бърлогата си по време на зимната хибернация.

" Тъй като една женска мечка бива оплодена от няколко мъжки, това е една еволюционна процедура при тези животни, четирите ѝ чеда може да са от няколко разнообразни татковци ", съобщи Калина Вълчанкова от Парка за танцуващи мечки в Белица.

Според специалистите е малко евентуално те да оцелеят в гората. " Тя като се изключи че би трябвало да ги изхранва, би трябвало да ги пази от други мъжки, от разнообразни хищници. Има конкуренцията за храната сред самите животни, за млякото на майката в това число ", добавя Вълчанкова.

А избавеното мече от село Костенец се храни добре, само че продължава да е тъжно, споделя Калина Вълчанкова: " Стресирано е, ръмжи, плаче, сърди се, в действителност е като малко дете, защото се храни с приспособено мляко ".

Предстои то да бъде отведено в Гърция в парк Турос, където ще премине през интервал на рехабилитация за една година, а по-късно ще бъде върнато у нас в естествената си среда.

 

Източник NOVA

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР