Кафето от гъби се смята за по-здравословна алтернатива на традиционното

...
Кафето от гъби се смята за по-здравословна алтернатива на традиционното
Коментари Харесай

Кафе от гъби – Какво е това и има ли ползи за здравето

Кафето от гъби се счита за по-здравословна опция на обичайното кафе и се твърди, че носи спомагателни изгоди за здравето.

Докато концепцията за кафе от гъби в началото може да наподобява непривлекателна, тази съвременна напитка не е толкоз странна, колкото звучи и се споделя, че има много сходен усет на елементарното кафе.

Концепцията за кафе с гъби не е нова. Онлайн източници демонстрират, че гъбите са били употребявани като сурогат на кафето във Финландия по време на Втората международна война, когато кафеените зърна са били нищожни.

Освен това има дълга история на кулинарна и здравна приложимост на гъби в азиатските страни, изключително в китайската медицина, заради техните хранителни и здравословни изгоди. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Какво е кафе от гъби?

Гъбеното кафе се прави посредством сушене на гъби, добиване на техните потребни съединения или смлени гъби и прибавянето им към елементарното кафе. Така че няма да намерите късчета гъба, плуващи в кафето ви.

Кафето с гъби нормално употребява екстракти от медицински гъби, а не кулинарни гъби като шийтаке и портобело.

Най-често употребяваните типове гъби за тази цел са:

  • Рейши
  • Гъба Лъвска грива

Билките и гъбите се употребяват като уелнес лечения в азиатските страни от епохи. Смята се, че тези лечения с адаптогени, ни оказват помощ да се приспособяваме и да оцелеем в стресови обстановки.

Привържениците на кафето от гъби настояват, че то може да бъде от изгода за тялото ви по доста способи. Много от тези изказвания обаче към момента не са потвърдени.

Възможни изгоди от кафето с гъби

Медицинските гъби са били главен артикул в обичайна китайска медицина от епохи. Съединенията, получени от тези гъби, известни като адаптогени, могат да подобрят реакцията на организма към напрежението. ( 4 )

Изследователският интерес към адаптогените от медицинските гъби и техните евентуални изгоди за здравето нараства от 1970 година насам.

Важно е обаче да се означи, че множеството проучвания върху медицинските гъби са или основани на животни, или се организират в лаборатория, с малко добре проектирани клинични изпитвания, включващи хора. Това значи, че резултатите от тези проучвания не могат да бъдат непосредствено приложени към хора или човешки болести. ( 5 )

Освен това, тези изследвания не са характерни за кафето с гъби и не е ясно дали има комбинирани позитивни или негативни резултати върху здравето от смесването на гъби и кафе на зърна.

Въпреки че както лекарствените гъби, по този начин и кафето имат някои открити изгоди поотделно, има голям брой непроверени здравни изказвания за изгодите от кафето с гъби.

Ето някои научни открития за хипотетичните изгоди за здравето от медицинските гъби:

Подобрен имунитет

Изследванията демонстрират, че гъбата пуешка опашка и нейните ферментирали субстрати имат някои имуностимулиращи свойства. ( 6 )

Рак

Проучванията демонстрират прочут капацитет на гъбите лъвска грива, рейши, пуешка опашка, чага и кордицепс като поддържащи лечения за пациенти с рак, като да вземем за пример оказва помощ в битката с гаденето и повръщането. ( 7 ) (  8 ) ( 9 )

Противоязвен

Изследвания, извършени върху плъхове, демонстрират, че гъбите Чага могат да оказват помощ в битката с язви. ( 10 )

Антиалергични (хранителни алергии)

Проучвания демонстрират, че гъбата Чага може да потисне интензивността за алергичен отговор към някои храни. ( 11 )

Сърдечни болести

екстрактите от Рейши демонстрират капацитет за понижаване на равнищата на холестерола в кръвта и на собствен ред понижават риска от сърдечни болести. ( 12 )

Може да усъвършенства мозъчната функционалност

Кафето от гъби може да насърчи умствената изясненост, концентрацията и фокуса. По-специално, гъбата лъвска грива може да усили производството на нервозен растежен фактор, който е тип протеин, който играе основна роля в развиването на невроните, съгласно изследвания в епруветка. ( 13 )

Изследванията при хора обаче са лимитирани и би трябвало да се създадат повече проучвания, преди да може да се забележи дефинитивна връзка сред усъвършенстваната мозъчна функционалност и гъба лъвска грива.

Може да помогне за облекчение на напрежението

Медицинските гъби постоянно се употребяват за понижаване на стреса и безпокойството.

Това може да се дължи на способността им да покачват равнищата на мозъчния невротрофичен фактор, който работи като модулатор на невротрансмитери и играе значима роля в растежа и оцеляването на невроните, изключително тези, свързани с когнитивната и прочувствената функционалност.

Едно малко изследване откри, че приемането на добавки с гъба лъвска грива в продължение на осем седмици освен покачва равнищата на мозъчния невротрофичен фактор, само че също по този начин усъвършенства признаците на тревога, меланхолия и нарушавания на съня при хора, живеещи със затлъстяване. ( 14 )

Въпреки че има някои обещаващи доказателства, са нужни повече проучвания с присъединяване на хора, с цел да се потвърдят тези резултати върху здравето, изключително при смесите от кафе с гъби.

Има по-ниско наличие на кофеин от елементарното кафе

Смесите от кафе с гъби постоянно се популяризират като съдържащи по-малко кофеин от елементарното кафе.

Кофеинът е психоактивно вещество, което естествено участва в някои храни като кафе на зърна, какаови зърна и чаени листа, само че може да се прибавя и синтетично към други храни и питиета. ( 13 ) ( 14 )

Въпреки че потреблението на до 400 мг кофеин на ден нормално не е обвързвана с неподходящи резултати, това може да варира от човек до човек и изключително за тези, които са чувствителни към кофеин. В такива случаи даже по-ниският банкет на кофеин може да докара до безпокойствие, висок пулс, смутен корем и други странични резултати.

В кафето с гъби, количество гъби на прахуляк нормално се комбинира със смлени кафеени зърна. Тъй като гъбата на прахуляк не съдържа кофеин, тя дейно понижава на половина наличието на кофеин в крайния артикул спрямо елементарното кафе.

Това обаче може да не е правилно за всички марки кафе с гъби. Съдържанието на кофеин постоянно не е посочено на опаковката на продукта.

Недостатъци

Въпреки че кафето с гъби може да е завладяваща опция която да опитате, има няколко минуса, които би трябвало да имате поради.

Основното безпокойствие е неналичието на проучвания върху хора и резултатите върху здравето. Повечето от извършените до момента проучвания са върху животни и са нужни проучвания върху хора, с цел да се потвърдят тези изказвания.

Това значи, че информацията за безвредните дози, кой може да се възползва от този артикул, кой би трябвало да го заобикаля и дали тези гъби взаимодействат с медикаменти е значително незнайна.

Освен това кафето с гъби е скъпо. Често коства два пъти повече от елементарното кафе.

Една допустима причина за по-високата цена е, че гъбите се отглеждат в естествените им местообитания и нормално не се отглеждат за търговски цели.

Странични резултати от кафе с гъби

В съпоставяне с елементарното кафе, чаша кафе с гъби съдържа към половината от количеството кофеин. Следователно, макар че може да е добра алтернатива на кафето за тези, които лимитират приема на кофеин, то въпреки всичко може да аргументи странични резултати, изключително в случай че консумирате огромни количества или сте чувствителни към кофеина.

Някои от честите странични резултати, свързани с потреблението на кофеин, включват:

  • трептене
  • Главоболие
  • Безсъние
  • Безпокойство
  • замаяност
  • Дехидратация
  • Учестен пулс
  • Зависимост

Макар и рядко, хората с алергия към гъби също би трябвало да заобикалят кафето с гъби. Симптомите на алергия към гъби могат да включват уртикария, стомашна болежка, повръщане, затруднено дишане и болежка в гърдите. Ако почувствате някакви отрицателни признаци след пиянство на кафе от гъби, преустановете използването и се консултирайте с доктор.

Заключение

Кафето от гъби, известна напитка, е примес от нормално кафе и екстракти от медицински гъби като чага, кордицепс, рейши, лъвска грива и пуешка опашка.

Въпреки че има голям брой изказвания, свързани с изгодите за здравето от гъбите и гъбеното кафе за разнообразни здравословни положения, множеството от тези изказвания сега не са тествани и изискват спомагателни проучвания, включващи хора.

Въпреки че може да е безвредно за множеството хора да опитат, постоянно е целесъобразно да се консултирате с доктор, в случай че приемате медикаменти или имате предшестващо здравословно положение.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР